Skip to main content

Αγορά ομολόγων: Πήρε μία γεύση του τι συμβαίνει, όταν φεύγουν τα στηρίγματα

Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων πήραν μία καλή γεύση του τι μπορεί να συμβεί, όταν οι κεντρικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν είναι εκεί να τους στηρίξουν. Τα ιαπωνικά ομόλογα βίωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2016 ύστερα από μία νέα έκδοση 10ετους τίτλου, η οποία  συγκέντρωσε απογοητευτικά χαμηλό ενδιαφέρον. Το ξεπούλημα των ιαπωνικών τίτλων μεταδόθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

Πίσω από την αιφινίδια πτώση των ιαπωνικών ομολόγων βρίσκονται δύο παράγοντες: Η προοπτική να μειωθούν οι αγορές ομολόγων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο και η ανακοίνωση ότι το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας ετοιμάζεται να στραφεί περισσότερο στο ξένο χρέος. Η ανησυχία των αγορών ότι η τοπική αγορά χρέους χάνει τα στηρίγματά της ήταν έκδηλη.

Ωστόσο τα ομόλογα βρέθηκαν υπό ισχυρή πίεση και στην Ευρωζώνη. Και τούτο παρά τα νέα άκρως δυσμενή στοιχεία για την μεταποίηση και τον πληθωρισμό, που θα μπορούσαν να στρέψουν και πάλι μαζικά τους επενδυτές στην αγορά κρατικού χρέους.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο -0,522%, ενώ του 30ετους ομολόγου ήταν αυξημένη κατά 6 μονάδες βάσης στο -0,04%.

Οι αποδόσεις των γαλλικών και ισπανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν επίσης κατά πέντε μονάδες βάσης. Εκείνη του αντίστοιχου ιταλικού σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως και 8 μονάδες βάσης και έκλεισε στο 0,84%, αυξημένη κατά δύο μονάδες. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ενισχύθηκε έως και τρεις μονάδες στο 1,37% και έκλεισε τελικά στο 1,36%. 

Στις ΗΠΑ η απόδοση του κρατικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας κατέγραψε αύξηση επτά μονάδων βάσης, μετά και τις δηλώσεις στελεχών της Fed κατά της προοπτικής για νέες επιθετικές μειώσεις επιτοκίων.
    
naftemporiki.gr  με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters