Ο δημόσιος τομέας, ο τουρισμός και η μεταποίηση, αποτέλεσαν – σύμφωνα με έκθεση της Eurobank – τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016.
Συγκεκριμένα, στην οικονομική έκθεση «7 Ημέρες Οικονομία», διαπιστώνεται ότι από το β’ τρίμηνο του 2014, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία.
Ειδικά κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,13% σε ετήσια βάση, έναντι 2,91% στο α’ τρίμηνο. Οι κύριοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, από τους οποίους προήλθε η αύξηση, ήταν
- η μεταποίηση
- οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος & εστίασης
- η δημόσια διοίκηση, άμυνα και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση
Πιο αναλυτικά, ο πρώτος κλάδος συνεισέφερε 0,50 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της απασχόλησης, ο δεύτερος είχε παρόμοια συνεισφορά και ο τρίτος είχε την υψηλότερη συμμετοχή, με 0,76 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, οι κλάδοι των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων και των άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών είχαν τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά της τάξης των 0,54 μονάδες και 0,33 μονάδες, αντίστοιχα.
Για το σύνολο της περιόδου β’ τρίμηνο 2014 – β’ τρίμηνο 201, η μέση ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 1,85% προήλθε κατά κύριο λόγο από τους παρακάτω κλάδους:
- δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (+0,94%), χονδρικό και
- λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (+0,45%),
- μεταποίηση (+0,26%) και διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (+0,26%).
Συνεπώς, τονίζει η Eurobank, η αύξηση της απασχόλησης που καταγράφηκε τα δύο τελευταία χρόνια, στηρίχτηκε κυρίως στον τουρισμό και με μικρότερη συμμετοχή, στο εμπόριο και στη μεταποίηση.