Skip to main content

ΥΠΕΝ: Μονογράφηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη-Κυπαρισσιακό

«Πρόωρη» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της αύξησης των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη ΔΕΗ και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα εξεταστούν στη βάση τριμήνου ή τετραμήνου, με βάση τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο της τελετής για τη μονογραφή συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης τόνισε, αναφερόμενος στα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, ότι «είναι ένα εξωτερικό κόστος που πρέπει να συνυπολογίσουμε πώς μπορεί να επιμεριστεί. Έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη για ρύθμιση της αγοράς δικαιωμάτων, ώστε να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που οφείλονται σε κερδοσκοπία. Η ΔΕΗ δεν μεταφέρει την επιβάρυνση στα τιμολόγια, σε αντίθεση με ιδιώτες που το προβλέπουν στα συμβόλαια. Στους σχεδιασμούς για τον επόμενο χρόνο η ΔΕΗ θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες κόστους» είπε ο υπουργός.

Στο ΥΠΕΝ έγινε σήμερα η μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεχθεί.

Το κοινοπρακτικό σχήμα για την Κρήτη περιλαμβάνει τις εταιρείες Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 είναι σε ποσοστό 100% τα ΕΛΠΕ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να μπει στον χάρτη των παραγωγών χωρών. Σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα ισχύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Θα ακολουθήσει άμεσα, όπως ανέφερε, η μονογραφή της αντίστοιχης σύμβασης για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ενώ παράλληλα γίνεται επεξεργασία των γεωλογικών δεδομένων ώστε να προχωρήσει επαναπροκήρυξη θαλάσσιων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα που είχαν μείνει αδιάθετες στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι η «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής θα γίνει, το έργο έχει αδειοδοτηθεί και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχήματος. «Υπάρχει θεσμική διαδικασία για τις διασυνδέσεις, τηρούμε απαρέγκλιτα την διαδικασία αυτή και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για θέματα τεχνικής συμβατότητας» σημείωσε ο ΥΠΝ.

Για τον Σταθμό του Αμύνταιου, που συμπληρώνει τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας, ανέφερε ότι «είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

Επίπε, επίσης, ότι η παράταση ενός μήνα για την υποβολή των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που ζήτησαν οι επενδυτές, θα δοθεί, ενώ για το εξώδικο με το οποίο η Eldorado διεκδικεί αποζημίωση από το Δημόσιο για καθυστέρηση στην έκδοση αδειών δήλωσε ότι θα γίνει διάλογος με την εταιρεία.

Τι ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου που υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς του υπουργείου και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύεται άμεσα σε ΦΕΚ, εξασφαλίζει:

  • Νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής με τον καθορισμό χρήσεων γης ανάλογα με την σημασία του προστατευτέου αντικειμένου και τη θέσπιση όρων και περιορισμών με κλιμάκωση «αυστηρότητας». Στις περιοχές προστασίας της φύσης προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί όροι προστασίας, ενώ στην περιφερειακή ζώνη (Ζώνη αγροτικού τοπίου), δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης κυρίως ήπιων και βιώσιμων μορφών τουρισμού/αγροτουρισμού, με έμφαση στην συνέχιση και ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία κ.λ.π).
  • Την απαγόρευση δόμησης στις περιοχές προστασίας της φύσης (αμμοθίνες και αιγιαλό), καθώς και σε απόσταση τουλάχιστον 50 μ. από τις αμμοθίνες, ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις σε ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα και είδη.
  • Τον καθορισμό όρων και περιορισμών στην απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας από την λειτουργία επιχειρήσεων θαλάσσιας αναψυχής. Σε περιοχές όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ωοτοκίας της χελώνας Carettacaretta, απαγορεύτηκε η τοποθέτηση επίπλων θαλάσσης.
  • Τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Καϊάφα, χωρίς καταλήψειςκαι υποβάθμιση ευαίσθητων οικοσυστημάτων, καθώς και την συνέχιση λειτουργίας των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα εκεί, με όρους βιωσιμότητας και σεβασμό στο περιβάλλον, αξιοποιώντας το δυναμικό ανάπτυξης και ενίσχυσης του τοπικού προϊόντος.
  • Την απαγόρευση περαιτέρω επεμβάσεων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, μέχρι την οριοθέτηση και ρύθμιση των υπαρχουσών χρήσεων και δραστηριοτήτων και την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών από τον αιγιαλό.
  • Την αύξηση της αρτιότητας για δόμηση (20 στρέμματα από 10), με ταυτόχρονη διατήρηση του δικαιώματος δόμησης στα 10 στρέμματα, ως μεταβατική διάταξη, για τις ιδιοκτησίες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Π.Δ.

Το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι με το εν λόγω Π.Δ. «εξασφαλίζεται περαιτέρω προστασία από εδώ και στο εξής, αλλά στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, σεβόμενοι τους νόμους του κράτους και τους κατοίκους της περιοχής και τις δραστηριότητές τους.

Ταυτόχρονα, μειώνεται το σύνολο της κάλυψης των κτιριακών εγκαταστάσεων (όπου επιτρέπονται τέτοιες) και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, (δεν υπερβαίνει το 30% της έκτασης ιδιοκτησίας) και στο υπόλοιπο 70% της έκτασης της ιδιοκτησίαςδιατηρείταιη φυσική βλάστηση ή ο γεωργικός της χαρακτήρας.

Επιπλέον, με τις μεταβατικές διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα σε νομίμως υφιστάμενες δραστηριότητες, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εφόσον εξασφαλίσουν, όπου απαιτείται, τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους».

Πηγή: ΑΜΠΕ