Skip to main content

Ομόλογα: Μεγάλη αποκλιμάκωση σε Γαλλία και Ισπανία

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και έξι εβδομάδες παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις σε Γαλλία και Ισπανία στη διάρκεια των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, στον απόηχο μίας σειράς αποθαρρυντικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων.

Η εξασθενημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ειδικά από τη Γερμανία, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο χαμηλές προοπτικές για τον πληθωρισμό σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κράτησαν τις αποδόσεις των κραιτκών ομολόγων του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Σεπτεμβρίου, την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο δείκτης της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε ετών, ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής από ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας που ενίσχυσαν τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού και ισπανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε από έξι έως εννέα μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση σε διάρκεια έξι εβδομάδων. Κατά έξι μονάδες βάσης μειώθηκε την εβδομάδα και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού.

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, την καλύτερη επίδοση εμφάνισαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων της Γαλλίας, ειδκά των 30ετών, από τη στιγμή που ο οργανισμός διαχείρισης κρατικού χρέους της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα ομόλογα που θα εκδώσει το επόμενο έτος, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στα 205 δισ.ευρώ από 200 δισ.ευρώ εφέτος.

Στο προσκήνιο βρέθηκε και η Ιταλία, που εξέδωσε χθες 10ετές και πενταετές αντλώντας 7,5 δισ.ευρώ. Μάλιστα, στην έκδοση του 10ετούς, στην πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους που επιχειρεί μετά τα νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού άγγιξε ιστορικό χαμηλό στο 0,88%. Στο πενταετές, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,26%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε αξιοσημείωτη αλλαγή στις αποδόσεις, όμως ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έκλεισε την εβδομάδα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, στα 53 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 1,32% με το spread στις 194 μονάδες βάσης. Τις τελευταίες ημέρες επικρατούν φημολογίες στην αγορά ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους.