Από την έντυπη έκδοση
Της Άννας Δόγα
[email protected]
Aπέρριψε τη νέα διοίκηση της Attica Bank η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προχώρησε σε μια δραστική κίνηση, «παγώνοντας» τις νέες δανειοδοτήσεις της τράπεζας. Η μεν πρώτη απόφαση ήταν αναμενόμενη, αφού τα πρόσωπα που αιφνιδιαστικά διόρισε το ΤΣΜΕΔΕ δεν κάλυπταν εμφανώς τα κριτήρια του fit and proper που εφαρμόζονται για τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων έρχεται σε συνέχεια των παρατηρήσεων που επανειλημμένως έγιναν στην τράπεζα από την ΤτΕ και τον SSM.
H Eπιτροπή απέρριψε τον διορισμό του Γεράσιμου Σαπουντζόγλου για τη θέση του προέδρου και του Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όπως και του Κωνσταντίνου Μακέδου ως αντιπροέδρου. Δεν έδωσε επίσης το πράσινο φως για την παραμονή της Άννας Πουσκούρη, ως μη εκτελεστικού μέλους του δ.σ.
Οι Σαπουντζόγλου και Ρουμελιώτης διορίστηκαν από το ΤΣΜΕΔΕ και εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, αιφνιδιάζοντας την ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα και έπειτα από μακρά περίοδο κατά την οποία απορρίπτονταν υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές.
Λόγω δε της προηγούμενης θητείας τους στα τραπεζικά, και συγκεκριμένα στην Proton Bank ο πρώτος και της έλλειψης τραπεζικής εμπειρίας ο δεύτερος, η τοποθέτησή τους θεωρούνταν εξαρχής προβληματική.
Η προηγούμενη τραπεζική θητεία του καθηγητή Γεράσιμου Σαπουντζόγλου, στην Proton Bank επί περιόδου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έληξε με την αποπομπή από την ΤτΕ του δ.σ. στο οποίο μετείχε εξαιτίας του γνωστού σκανδάλου.
Ο Π. Ρουμελιώτης έχει διατελέσει σε διαφορετικές κυβερνήσεις υπουργός, εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ και εσχάτως πρόεδρος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από όπου παραιτήθηκε τον Ιούλιο αλλά δεν έχει εκτελεστική τραπεζική εμπειρία, αφού, για παράδειγμα, «πέρασε» από την Τράπεζα Πειραιώς αλλά ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ώστε η τοποθέτησή του σε εκτελεστική τουλάχιστον θέση να «πάσχει» εξαρχής.
O K. Mακέδος δεν κάλυπτε επίσης τα απαραίτητα κριτήρια, ενώ η κα Πουσκούρη, την οποία είχε διορίσει μάλιστα η ΤτΕ, δεν εγκρίθηκε λόγω της υπόθεσης του μη εξυπηρετούμενου δανείου της.
Η οριστικοποίηση της νέας διοίκησης προϋπέθετε το πράσινο φως από την κεντρική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της σχετικής αξιολόγησης, με βάση το νόμο και κατ’ αναλογία με τις συστημικές τράπεζες τις απαιτήσεις του SSM. Η Attica Bank δεν εμπίπτει στην απευθείας εποπτεία του SSM, όμως ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έχει βαρύνοντα λόγο στην τράπεζα, ενώ με γνώμονα τα ευρήματα του ελέγχου που διενήργησε θα γίνει ριζική αναδιάρθρωση στo πιστωτικό ίδρυμα.
Η τοποθέτησή τους στην Attica Bank επιχείρησε να προκαταλάβει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, η οποία λειτούργησε εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον εποπτικό της ρόλο, έχοντας προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί παρεκκλίσεις.
Η απαγόρευση των νέων δανειοδοτήσεων έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και έρχεται σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που απηύθυνε η ΤτΕ, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης του SSM και της ΤτΕ που αναδείκνυε παρατυπίες στη λειτουργία της τράπεζας συνεχίστηκαν πρακτικές για τις οποίες η κεντρική τράπεζα «έβγαζε κίτρινες κάρτες».
Η Attica Bank έχει ενώπιόν της ριζική αναδιοργάνωση στη βάση του ελέγχου που πραγματοποίησε ο SSM και η ΤτΕ επί σειρά μηνών, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης με την κάλυψη ποσού ύψους 70 εκατ. ευρώ, κίνηση που συνδυάζεται με την ανάθεση της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων της τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ.