Skip to main content

Τι «οδηγεί» τους οίκους αξιολόγησης

Συγκεντρώνοντας στοιχεία των τριών τελευταίων δεκαετιών για 130 χώρες, έγγραφο εργασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιχειρεί να προσδιορίσει τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση των οικονομιών. Η αξιοπιστία, η οικοδόμηση καλής φήμης στις αγορές φαίνεται να είναι εκ των σημαντικότερων παραγόντων, που «οδηγούν» τις βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης, σε συνάρτηση πάντα με τα οικονομικά δεδομένα. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και  η ποιότητα της διακυβέρνησης. 

Από την μελέτη, που υπογράφουν οι Luca Agnello (University of Palermo), Vitor Castro (Loughborough University) και Ricardo Sousa (European Stability Mechanism) προκύπτει καταρχήν ότι ο χρόνος παίζει σημαντικότατο ρόλο στην οικοδόμηση της φήμης, για αυτό και μία χώρα μπορεί να εμφανίσει σταθερότητα στις υψηλότερες βαθμίδες αξιολόγησης για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι στις χαμηλές. 

Όσον αφορά στους οικονομικούς- θεσμικούς παράγοντες, που καθορίζουν τη διάρκεια της κάθε φάσης αξιολόγησης- το πόσο δηλαδή μία χώρα θα μείνει σε επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) ή στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk, speculative grade)- αυτοί είναι ο πληθωρισμός, οι ρυθμοί ανάπτυξης και η δημοσιονομική θέση. Χαμηλός πληθωρισμός, υγιής ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία μπορούν να περιορίσουν αισθητά την  παραμονή στις χαμηλές βαθμίδες και να παρατείνουν αντίστοιχα την παραμονή στην επενδυτική διαβάθμιση. 

Εξαιρετικά σημαντική για την τελική αξιολόγηση είναι όπως προκύπτει από την έρευνα και η ποιότητα της διακυβέρνησης. Ειδικά για τις χώρες που είναι σε speculative grade, όπως η Ελλάδα, μία θετική  αντίληψη για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών και την ικανότητα της κυβέρνησης να χαράξει και να εφαρμόσει συνετές πολιτικές ή να υιοθετήσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο μπορούν να επιταχύνουν την άνοδο στις κλίμακες της αξιολόγησης. 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το έγγραφο εργασίας εδώ:

naftemporiki.gr