Skip to main content

Άκυρο

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Περιορισμό των ζημιών εμφάνισε η ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι οποίες ανήλθαν στα 274,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και παρουσίασαν μείωση κατά 48,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα, ο Όμιλος της ΔΕΗ εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 108,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18,4% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου της περσινής χρονιάς, όταν είχαν αγγίξει τα 91,7 εκατ. 

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία πέρασε με επιτυχία τον πρώτο κρίσιμο σταθμό στην πορεία της οικονομικής της ανάταξης, καθώς ο ορκωτός ελεγκτής πιστοποιεί την άρση της ουσιώδους αβεβαιότητας ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, για την οποία είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Απρίλιο, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. 

Επομένως, ο ελεγκτής δεν εγείρει εκ νέου αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να αντεπεξέλθει στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές της υποχρεώσεις, γεγονός που όπως είχε επισημάνει αρκετές φορές ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για την ελληνική οικονομία. 

Θετικό ξεκίνημα

«Ήδη ξεκινάμε πολύ θετικά μέσα σε δύο μόνο μήνες, η ΔΕΗ φεύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας», δήλωσε ο υπουργός σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και την έκθεση του ελεγκτή, συμπληρώνοντας ότι αποφεύχθηκε μία πολύ αρνητική εξέλιξη. 

«Από τις 7 Ιουλίου και μετά, εργαστήκαμε για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, τα κέρδη EBITDA του πρώτου εξαμήνου του 2019 για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 108,6 εκατ., καθώς ενισχύθηκαν από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Χωρίς την επιστροφή αυτή, η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώνεται σε 9,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και για λόγους συγκρισιμότητας με το πρώτο εξάμηνο 2018, το EBITDA της αντίστοιχης περσινής περιόδου προσαρμόζεται με τη χρέωση ύψους 108,2 εκατ. για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ (η οποία καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2019) και με την πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού 166,1 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 366 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η σημαντική μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, μετά τις προσαρμογές για χρέωση ΕΛΑΠΕ και πρόβλεψη αποζημιώσεων προσωπικού, οφείλεται στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας (κατά 275,3 εκατ. ευρώ) η οποία αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος, στον μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας, καθώς και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η μεγαλύτερη δαπάνη για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (κατά 122 εκατ.) λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους, η ενίσχυση των εξόδων για φυσικό αέριο (κατά 80,9 εκατ.) λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και αύξησης της τιμής, καθώς και η αυξημένη δαπάνη για υγρά καύσιμα (κατά 30,3 εκατ.) λόγω υψηλότερων τιμών μαζούτ και ντίζελ.

Ανάκτηση δαπάνης

Στον αντίποδα, θετικά επέδρασαν η ανάκτηση μέρους της αυξημένης δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μέσω της σχετικής ρήτρας σε πελάτες μέσης και υψηλής τάσης. Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η μείωση από 15% σε 10% της παρεχόμενης έκπτωσης συνέπειας προς τους πελάτες που εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

«Στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019 αποτυπώνεται η σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία από τις αυξημένες ποσότητες δημοπρασιών NOMΕ και την αύξηση των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2, που είχαν ήδη επηρεάσει τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου 2018 και σε συνδυασμό με τη μη λήψη μέτρων είχαν οδηγήσει σε ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, όπως επισημάνθηκε από τους ορκωτούς ελεγκτές κατά την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2018», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ η είσπραξη των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, θα ενισχύσει τη ρευστότητα. Παράλληλα, προχωρά ο σχεδιασμός διαρθρωτικών δράσεων μετασχηματισμού της εταιρείας, έτσι ώστε σταδιακά να επανέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά εντός της επόμενης τριετίας. 

Πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028 

Αναφερόμενος στα επόμενα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας έθεσε ως πρώτο βήμα την απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας ότι ισχύει απολύτως η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την ομιλία του στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα σημείωσε πως έως το 2028 θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επισήμανε πως ο σχετικός «οδικός χάρτης» θα εξειδικευτεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφενός στο επίπεδο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αφετέρου στο επίπεδο της ΔΕΗ, η οποία θα δουλέψει για όλα αυτά τα σενάρια. 

«Σίγουρα όταν μιλάει κανείς για απολιγνιτοποίηση -όταν εμείς τουλάχιστον μιλάμε- δεν περιορίζουμε το θέμα μόνο στη ΔΕΗ και στην όποια μετεξέλιξη της ΔΕΗ, αλλά το θέμα αυτονόητα επεκτείνεται στις συνέπειες που θα έχει στις περιφέρειες όπου έχουμε σήμερα λιγνιτικές μονάδες και στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση σε αυτές τις περιοχές», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση θα είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η νομοθετική παρέμβαση ώστε η ΔΕΗ να απαλλαγεί από τους περιορισμούς που της επιβάλλει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Επίσης, θα καταρτισθεί ένα καινούργιο business plan για τη ΔΕΗ, προσαρμοσμένο στην απολιγνιτοποίηση και στις ανάγκες της νέας εποχής, ενώ η ΔΕΗ θα ενισχύσει τη δραστηριοποίησή της στις ΑΠΕ. «Αυτά είναι τα μέτρα που θα προωθηθούν και αυτή είναι η καινούργια περίοδος που ανοίγει πια μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας, για τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και φυσικά για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», κατέληξε.