Skip to main content

Τράπεζα Πειραιώς: Υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

Υπογράφοντας χθες στη Νέα Υόρκη τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με 130 άλλες τράπεζες συνολικού ενεργητικού 47 τρισ. δολαρίων δεσμεύτηκε να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες και τη συμμετοχή 130 τραπεζών εκ των οποίων 45 εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους. Η υπογραφή συνιστά δέσμευση για δράσεις και ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων των τραπεζών με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος μαζί με τους επικεφαλής άλλων τραπεζών από όλη την υφήλιο υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής.

Ο κ. Μεγάλου, εκπροσωπώντας τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα μαζί με άλλους 4 επικεφαλής τραπεζών, -ένας από κάθε ήπειρο- συμμετείχε επίσης σε συζήτηση για τις δυνατότητες του διεθνούς τραπεζικού συστήματος να αποτελέσει φορέα σημαντικών αλλαγών συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. 

Όπως τονίζεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των έξι παγκόσμιων Αρχών, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, μέλη της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEPFI).

«Ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος αντιμετωπίζει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή αλλά και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά μπορεί και να ωφεληθεί από αυτό» δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) προσθέτοντας πως «όταν ένα οικονομικό σύστημα μετατοπίζει κεφάλαια από επενδύσεις που καταστρέφουν φυσικούς πόρους σε επενδύσεις που υποστηρίζουν λύσεις εναρμονισμένες με τη φύση, τότε μακροπρόθεσμα κερδίζουν όλοι». 

Από την πλευρά του ο κ. Μεγάλου σημείωσε πως «όπως η Τράπεζα Πειραιώς διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των Αρχών και του πλαισίου εφαρμογής τους, έτσι και τώρα θα ηγηθεί στην πορεία υλοποίησής τους, θέτοντας στόχους που ενισχύουν  τη θετική επίπτωση της Τράπεζας στο περιβάλλον και την κοινωνία, δημιουργώντας συνέργειες με τους πελάτες, τους επενδυτές, τους προμηθευτές της αλλά και με τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη, με την ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων της, με ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια και με δημοσιοποίηση της προόδου στην επίτευξη των στόχων αυτών». 

Οι έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής:

1. Εναρμόνιση

Θα εναρμονίσουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική προκειμένου να συμφωνεί με και να συνεισφέρει στις ανάγκες των ατόμων και στους στόχους της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στους παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς και σε άλλα συναφή εθνικά και περιφερειακά πλαίσια

2. Επιδράσεις και Θέσπιση Στόχων

Θα αυξάνουμε συνεχώς τις θετικές μας επιδράσεις, ενώ θα μειώνουμε τις αρνητικές και θα διαχειριζόμαστε τους κινδύνους που δημιουργούν στον άνθρωπο και το περιβάλλον οι δραστηριότητες, τα προϊόντα και  οι υπηρεσίες μας. Για το σκοπό αυτό θα  θέτουμε  και θα δημοσιοποιούμε στόχους εκεί που μπορούμε να έχουμε την πιο σημαντική  μας  επίδραση

3. Πελάτες

Θα εργαζόμαστε υπεύθυνα με τους πελάτες μας για να ενθαρρύνουμε αειφόρες πρακτικές και να προωθούμε οικονομικές δραστηριότητες  που δημιουργούν ευημερία τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενεές. 

4. Ενδιαφερόμενα Μέρη

Θα συμβουλευόμαστε και θα συνεργαζόμαστε έγκαιρα και υπεύθυνα με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας για να επιτυγχάνουμε  τους στόχους της κοινωνίας. 

5. Διακυβέρνηση και κουλτούρα

Θα υλοποιούμε  τη δέσμευσή μας στις Αρχές μέσω αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης κουλτούρας υπεύθυνης τραπεζικής.

6. Διαφάνεια και Λογοδοσία

Θα επανεξετάζουμε κατά περιόδους την ατομική  και συλλογική εφαρμογή των Αρχών αυτών, και θα είμαστε διαφανείς και υπόλογοι για τις θετικές και αρνητικές μας επιδράσεις καθώς και για τη συνεισφορά μας στους στόχους της κοινωνίας.