Η αναδιάρθρωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, εις βάρος των εργαζομένων και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα ως στόχος των μέτρων που επανέλαβαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, δηλώνει η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις Σταϊκούρα – Βρούτση, επισημαίνει πως ήδη 200.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη κινδυνεύουν να χαθούν, «γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των μισθών. Η επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας δεν βοηθάει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αφέθηκαν χωρίς στήριξη και εξωθούνται από την κυβέρνηση σε απολύσεις και λουκέτα. Το μέτρο δεν βοηθάει ούτε τους εργαζόμενους, αφού, μη βάζοντας κανέναν όρο για διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας, αποσκοπεί στην ανακύκλωση ενός μέρους της ανεργίας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν, με ταυτόχρονη επέκταση της ελαστικής απασχόλησης».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, η μερική και προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. «Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, είτε ευνοούνται ελάχιστα είτε καθόλου. Το μέτρο αφήνει εκτός και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, από τους οποίους η κυβέρνηση έχει υπολογίσει εγγυημένες εισπράξεις» διαπιστώνει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Σε απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού υπερβαίνουν, πλέον, τα 24 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Και υπάρχουν περιθώρια και για πρόσθετες παρεμβάσεις.
Κατά το ΥΠΟΙΚ, τα ποσά αυτά αφορούν αποκλειστικά δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και υπολογίζονται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτά πολλές άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δαπάνες άμυνας και δαπάνες αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι το τέλος Αυγούστου το ταμειακό κόστος των μέτρων που είχαν ήδη υλοποιηθεί έφθανε σε 9 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία σε 12 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ταμειακό κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τα 15 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Από τα 9 δισ. ευρώ ταμειακού κόστους έως το τέλος Αυγούστου:
- 2,6 δισ. ευρώ αφορούν μείωση εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού (λόγω αναστολών φόρων και εισφορών, μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, μείωσης ΦΠΑ, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εποχικών επιχειρήσεων κ.ά.)
- 3,1 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα κ.ά.) και
- 3,3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού.
«Καλωσορίζουμε την κυρία Αχτσιόγλου, ως τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και της προτείνουμε, για αρχή, να μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και να μην ασχολείται αποκλειστικά με το σκέλος των δαπανών. Ξεχάσαμε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού, ως κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη» δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ανταπάντηση Αχτσιόγλου
«Καλωσορίζουμε το υπουργείο Οικονομικών στην πραγματικότητα και το καλούμε να διαβάζει πιο προσεκτικά τα δελτία εκτέλεσης προϋπολογισμού που το ίδιο εκδίδει» ανταπάντησε η κ. Ατχισόγλου.
Όπως επισήμανε, «το υπουργείο, απαντώνταςστην ανακοίνωσή μου για το τι έχει δαπανήσει το κράτος μέχρι στιγμής για άμεση στήριξη των πληττόμενων από τον κορωνοϊό, είπε ότι αυτά δεν είναι 4,6 δισ. αλλά 6,4 δισ. Ας ξαναδιαβάσουν το πρωινό δελτίο τύπου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που ξεκάθαρα αποτυπώνει τα 4,6 δισ. και ας αποφασίσουν ποιο δελτίο τύπου τους λέει την αλήθεια. Το πρωινό ή το απογευματινό.
Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό ότι αποδέχονται πως τα όσα έχουν μέχρι στιγμής δαπανήσει για άμεση στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα πομπωδώς ανακοινώνουν μέχρι σήμερα περί δήθεν 24 δισ.
Το δυστύχημα είναι ότι το ψέμα των 24 δισ. το πληρώνουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».