Skip to main content

Eurobank: Στάσιμος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Στάσιμος στις 95,1 μονάδες δείκτη (ΜΔ) -υψηλό 21 μηνών- παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία «7 Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου σημείωσαν μηνιαία αύξηση της τάξης των +0,7 και +3,1 ΜΔ αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι τομείς των υπηρεσιών, του καταναλωτή και των κατασκευών, καθώς κατέγραψαν πτώση της τάξης των -0,1, -3,4 και -1,3 ΜΔ αντίστοιχα.

Η Eurobank σημειώνει ότι ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016. Αυτό το στοιχείο, κατά τους αναλυτές της τράπεζας, αποτελεί μια θετική ένδειξη για το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 4ο τρίμηνο 2016 (όπως επισημαίνουν, αναμένεται θετική ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ, ωστόσο μικρότερη του αντίστοιχου μεγέθους το 3ο τρίμηνο 2016, ήτοι +1,8%). Εντούτοις, η στασιμότητα του εν λόγω δείκτη τον Ιανουάριο 2017, παράλληλα με την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή σε χαμηλό 5 μηνών προκαλεί προβληματισμό για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2017, τονίζει η Eurobank.

Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας τονίζεται ότι τα εγχώρια μακροοικονομικά-μικροοικονομικά στοιχεία παρουσίασαν βελτίωση το 2ο εξάμηνο 2016 (π.χ. θετική τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο και το 3ο τρίμηνο 2016, ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, ανάκαμψη του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο, σχετικά μικρή βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κ.α.). Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, η εν λόγω θετική εξέλιξη αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο στο τελικό μέγεθος του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (εκτίμηση Eurobank Research +0,3% σε σύγκριση με -0,3% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για το 2016 όσο και στο αντίστοιχο μέγεθος για το 2017 (θετική επίδραση βάσης).

Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποιεί ότι στην περίπτωση που καταγραφεί σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τότε, αυξάνεται η πιθανότητα να «χαθεί» η δυναμική των τελευταίων μηνών, να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην παγίδα στασιμότητας των τελευταίων ετών.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank σημειώνεται εξάλλου ότι ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε ετήσια (μηνιαία) αύξηση (μείωση) +3,5% (-0,2%) το Νοέμβριο 2016 από +2,2% (+0,5%) τον Οκτώβριο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος σε όρους μέσου 3 και 12 μηνών ήταν +2,6% και -0,4% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση τους δύο πρώτους μήνες του 4ου τριμήνου 2016. Πιο αναλυτικά, η ετήσια μεταβολή της εν λόγω μεταβλητής διαμορφώθηκε στα +80,8 εκατ. ευρώ (σε ονομαστικούς όρους) από μείωση 977,7 εκατ. ευρώ το 3ο τρίμηνο 2016. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε ετήσια μείωση 1.163 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των υπηρεσιών είχε αρνητική συνεισφορά της τάξης των -1.847,2 εκατ. ευρώ ενώ ο αντίστοιχος των αγαθών είχε θετική συνεισφορά της τάξης των +684,2 εκατ. ευρώ.