Skip to main content

Ομόλογα: Έως και 1,3% το ελληνικό δεκαετές

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα την πορεία τους, καταγράφοντας οι αποδόσεις τους για άλλη μία συνεδρίαση νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, με αυτή του 10ετούς τίτλου να κατεβαίνει ενδοσυνεδριακά μέχρι το 1,308%.

Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους είναι επί της παρούσης οι ελκυστικότεροι για τους επενδυτές, με τις αποδόσεις τους παρά τα ιστορικά χαμηλά στα οποία βρίσκονται να διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Στην ΗΔΑΤ παρά το ελκυστικό των αποδόσεων υπήρξε σχετικά μέτρια κινητικότητα με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε τελικά στο 1,33% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να κλείνει ελαφρώς κατά 2 μονάδες βάσης στις 188 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν 2 με 3 μονάδες βάσης και να πλησιάζουν περισσότερο προς τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Το παράδειγμα των Fed και ΕΚΤ που προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων, ακολούθησε και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, μειώνοντας το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων δανείων ενός χρόνου για 2ο συνεχόμενο μήνα από το 4,25% στο 4,20%.

Το δημοσιονομικό πακέτο για επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής ύψους 40 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η Γερμανία και συζητήθηκε χθες στο κοινοβούλιο της χώρας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφορικά με τα περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα που είναι διατεθειμένες να πάρουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Τα εν λόγω κίνητρα αποτέλεσαν τη βασική αιτία για την κινητικότητα στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει επανειλημμένως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν περισσότερες δράσεις για να ενισχύσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ίσως έχει φθάσει στα όρια της και αδυνατεί πλέον να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας της μπλοκ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Ολλανδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν προϋπολογισμούς που απελευθερώνουν δημοσιονομικό χώρο με σκοπό να ενισχυθούν οι κρατικές δαπάνες.