Skip to main content

Σε 10 ημέρες στην Αθήνα το «κουαρτέτο»

Από την έντυπη έκδοση
­Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Μετά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου) θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, ενώ στόχος είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ η διορία τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος χαρακτήρισε «σύμβολο κωλυσιεργίας» το θέμα του Ελληνικού.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ο αξιωματούχος, αφού διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της αξιολόγησης, ενώ τοποθέτησε την έλευση των επικεφαλής μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ. Δεν προσδιόρισε την ακριβή ημερομηνία προφανώς γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των θεσμών και με την κυβέρνηση, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΔΝΤ.

Για τη δόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί είπε ότι θα πρέπει να εκταμιευθεί το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου, ενώ προς το παρόν συλλέγονται τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων δόσεων. Θα είναι καλό να έχουμε αυτά τα στοιχεία πριν από τις 31 Οκτωβρίου, προειδοποίησε, προφανώς γιατί μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας τα χρήματα επιστρέφουν στο πρόγραμμα και δεν θα δοθούν στη χώρα. Επί του θέματος αυτού πάντως υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι στόχοι για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών έχουν ήδη καλυφθεί, μετά την επιτάχυνση που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, τόσο για την εξόφληση προμηθευτών του Δημοσίου όσο και για τις επιστροφές φόρων.

Τα στοιχεία θα κοινοποιηθούν στους θεσμούς έως τα μέσα του Οκτωβρίου, για να ανάψουν κατόπιν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία θα διατεθεί επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.
Πάντως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση είναι η τρίτη αξιολόγηση, καθώς θα πρέπει να περάσει τους σκοπέλους των αλλαγών στα εργασιακά, να πείσει το ΔΝΤ ότι είναι εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, να παρουσιάσει στοιχεία για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και να πείσει για τις προοπτικές των εγχειρημάτων που βρίσκονται στην ατζέντα.

Γιατί τον Δεκέμβριο

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία.

«Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις, ενώ πρόσθεσε ότι «οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους».

Συνεχίζοντας ο κ. Ντομπρόβσκις επεσήμανε πως η Επιτροπή εργάζεται υπό την υπόθεση ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, κάτι το οποίο θα έστελνε θετικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδας, ότι δηλαδή το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και παραμένει σε αυτόν το δρόμο.
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως το σημαντικότερο τώρα είναι να προετοιμαστεί ο προϋπολογισμός για το 2018. «Καλό θα ήταν η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει εγκαίρως και να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως έγινε με τη δεύτερη και την πρώτη αξιολόγηση» ανέφερε. 

Σαφή σημάδια ανάκαμψης

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει από την πλευρά του ο Έβαλντ Νοβότνι, διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας. «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι από την Ελλάδα υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και στον δημοσιονομικό» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.