Skip to main content

Κ. Ρέγκλινγκ: Θετική η 7η αξιολόγηση – «Κλείστε» στο κεφάλαιο εκκρεμείς συντάξεις

Με αρκετά μηνύματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προαναγγέλοντας ότι η 7η αξιολόγηση θα είναι θετική. Όπως είπε η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για δράσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και τη ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτησε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι είναι προς της σωστή κατεύθυνση δεδομένων και των συνθηκών (πανδημία) για να συμπληρώσει ότι και το γεγονός ότι είναι προσωρινά αποτελεί μια σωστή προσέγγιση.

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω κορωνοϊού και  στο γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Εξαιτίας αυτών των τριών λόγων όπως είπε ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα , αντί για πλεόνασμα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για δημοσιονομική πολιτική. 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ESM στην ανάγκη για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και ιδιαίτερα στην καταβολή των εκκρεμών συντάξεων των οποίων η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «με σύνεση όμως, τη δημοσιονομική ευελιξία που θα υπάρξει και για το έτος 2021». Ωστόσο ζήτησε και «την επίδειξη έμπρακτης και αταλάντευτης αλληλεγγύης των εταίρων» στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ο κύριος Σταϊκούρας έκανε λόγο για «ένα εξωγενές σοκ» με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές οικονομίες να συρρικνώνονται, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία σημείωσε ότι επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές αφού, το 1ο εξάμηνο του έτους, η ύφεση ανήλθε στο 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%.

Ραλλού Αλεξοπούλου