Skip to main content

Μετοχές και ευρώ οι πρωταγωνιστές στις διεθνείς αγορές

Από την έντυπη έκδοση

Των Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη 

Οι ανησυχίες για τους εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και οι προειδοποιήσεις για νέες «φούσκες» δεν τρόμαξαν, παρά για λίγο, τους επενδυτές.

Οι πυρηνικές προκλήσεις της Πιονγιάνγκ, τα tweets της οργής του Αμερικανού προέδρου, το θολό τοπίο γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η απειλή της τρομοκρατίας, τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας σε Καταλονία και Ιρακινό Κουρδιστάν και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη στο μέτωπο του εμπορίου είναι παράγοντες που προκαλούν ανά καιρούς αναταράξεις, ενισχύοντας την ελκυστικότητα ασφαλών καταφυγίων, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, αλλά και πυροδοτώντας «άλμα» των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο τρίμηνο. Συνολικά το πρώτο εννεάμηνο, ωστόσο, μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγορών έχουν παραμείνει οι μετοχές, αλλά και το ευρώ που από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη περίπου 12%. 

Κέρδη για 6 τρίμηνα

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Stocks ενισχύθηκε 4,2% το τελευταίο τρίμηνο και συνολικά 14,9% από τις αρχές του έτους. 

Εμφανίζει δε κέρδη επί έξι συναπτά τρίμηνα, στο μακροβιότερο ανοδικό σερί από τα τέλη του 1997, όταν είχε ολοκληρώσει έντεκα διαδοχικά τριμήνου κερδών. 

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι αναδυόμενες μετοχές, με τον δείκτη MSCI Emerging να καταγράφει κέρδη της τάξης του 24,4% από τις αρχές του έτους. 

Τους τελευταίους τρεις μήνες ενισχύθηκε 6,1%, παρά τις προσωρινές ρευστοποιήσεις, απόρροια της κλιμακούμενης έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Πιο συγκρατημένες, αλλά άκρως ικανοποιητικές, οι επιδόσεις για τις ανεπτυγμένες αγορές, με τον δείκτη MSCI Developed Equites να καταγράφει άνοδο 3,1% το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου και 10,4% στο εννεάμηνο. 

Παρά την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης, οι μετοχές της περιοχής λαμβάνουν σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης από αναλυτές και επενδυτές. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 με τα «βαριά» χαρτιά της νομισματικής ένωσης έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους 8,9%. Αν μάλιστα υπολογίσουμε τα κέρδη του σε όρους δολαρίου, ώστε να είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Wall Street, έχει απογειωθεί 23,3%. Παρόμοια η επίδοση για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος καταγράφει άνοδο 7,3% στο εννεάμηνο και περίπου 21% σε όρους δολαρίου. 

Οι γερμανικές μετοχές ανέβησαν ταχύτητα το τελευταίο τρίμηνο. Ο δείκτης Xetra Dax εξασφάλισε κέρδη άνω του 5% σε αυτό το διάστημα, ενώ συνολικά στο εννεάμηνο ενισχύθηκε σχεδόν 12%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έχει σημειώσει άνοδο 9,6% από τις αρχές του έτους, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 μόλις 3,22%. Η ανατίμηση της στερλίνας τους τελευταίους μήνες έχει θέσει υπό ισχυρή πίεση τις βρετανικές μετοχές, με το σκηνικό να είναι εντελώς αντίθετο από εκείνο που είχε διαμορφωθεί μετά το δημοψήφισμα του περσινού Ιουνίου για το Brexit. Τότε το βρετανικό νόμισμα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές «πετούσαν».

Την παράσταση στη γηραιά ήπειρο έχουν κλέψει αναμφίβολα οι ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB να καταγράφει κέρδη 18% από τις αρχές του έτους. Για ένα μεγάλο διάστημα εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες είχαν αναπτύξει και οι ισπανικές, αλλά οι εξελίξεις στην Καταλονία τους έκοψαν τη φόρα. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αποχαιρετά το εννεάμηνο με άνοδο περίπου 12%, ενώ κάποια στιγμή είχε εμφανίσει κέρδη άνω του 16%. 

Στην Ασία

Στην Ασία ο Nikkei 225 παρά τις φτωχές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου (+1,3%) παρουσιάζει άνοδο 10% από τις αρχές του έτους, ενώ ο βασικός δείκτης στη Σαγκάη χάρη στα κέρδη της τάξης του 6,3% στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου αποχαιρετά το εννεάμηνο με κέρδη 12,1%.

Ασταμάτητα τα ρεκόρ

Στη Wall Street το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, όσο και εάν μία μερίδα αναλυτών προειδοποιεί επίμονα ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πια τόσο υψηλές, που αναπόφευκτα θα έρθει η διόρθωση. Διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες, ο Dow Jones ολοκληρώνει το εννεάμηνο με κέρδη 13,2%, ο S&P 500 με περίπου 12,5% και ο Nasdaq με άνοδο μεγαλύτερη του 20%. Οι προβολείς έχουν πέσει στους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει ανέλθει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, αλλά και στις τράπεζες, των οποίων τα περιθώρια κέρδους βελτιώνονται χάρη στις επιτοκιακές αυξήσεις της Federal Reserve.