Skip to main content

«Αναγνωριστική» στο Eurogroup

Ελσίνκι

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Με κεντρική ιδέα την αύξηση του δημοσιονομικού χώρου, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τελικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσήλθε η ελληνική πλευρά στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι, την πρώτη για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Πώς τον υποδέχθηκαν οι εταίροι και γιατί επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση.

Τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής υπόθεσης θα συζητηθούν επί της ουσίας τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι δύο πλευρές έθεσαν σήμερα τις προτεραιότητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε καλό κλίμα στη συνεδρίαση, όπου καταγράφηκε η πρόοδος την οποία έχει πετύχει η Ελλάδα τους τελευταίους δύο τελευταίους μήνες: Ο προϋπολογισμός ήταν εντός του στόχου τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τον ξεπέρασε κατά 500 εκατ.ευρώ. Υπήρξε άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και δρομολογήθηκαν πολιτικές αλλαγές στα εργασιακά. «Ξεκόλλησε» το Ελληνικό ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις, «ξεμπλόκαρε» η πώληση του 30% του αεροδρομίου και προχώρησαν τα ηλεκτρονικά βιβλία. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται οι εξελίξεις στις επιδόσεις της Ελλάδας στις αγορές, με τη μείωση των επιτοκίων και των spreads. Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις και να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια – έχουν γίνει ιδιαίτερα προχωρημένες συζητήσεις με την Κομισιόν. 

Όμως το κρίσιμο θέμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Στο πλαίσιο αυτό,  θέλει να πείσει τους εταίρους ότι τα έσοδα από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs-SMPs) δεν πρέπει να καταλήξουν στον αριθμητή του κλάσματος Χρέος/ΑΕΠ αλλά στον παρονομαστή, καθώς εάν δοθούν χρήματα για επενδύσεις αυτό θα συμβάλει περισσότερο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να μην υπάρχει βιασύνη στην ελληνική πλευρά -τουλάχιστον για εφέτος- με την πεποίθηση ότι ανάλογα ζητήματα απαιτούν πρώτα κάποια ωρίμανση.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επιλέγουν τη στρατηγική «βήμα – βήμα» στις διεκδικήσεις τους από την Ευρωζώνη. Πρώτος στόχος ήταν το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ κάτι που φαίνεται να επιτεύχθηκε. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι που τελικά προχωρά μετά από πολλές διαβουλεύσεις και εργασία, και δεν ήταν κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο. Ο δεύτερος στόχος είναι να πάει καλά η 4η αξιολόγηση. Ευρύτερα, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα επιβαρύνουν τον σχεδιασμό της.