Skip to main content

Ελληνικό: Συνεχίζεται η ομηρία με αρχαία – δάσος

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα δύο κρίσιμα θέματα (αρχαιολογία, δασικό) που άπτονται της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, τινάζοντας στον αέρα το χρονοδιάγραμμα, αλλά κυρίως επιτείνοντας την αβεβαιότητα για το κατά πόσον το έργο θα προχωρήσει.  

Οι εξελίξεις αναφορικά με το Ελληνικό φαίνεται ότι ανησυχούν την κυβέρνηση. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό». 

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά έχοντας θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την ανάπτυξη του Ελληνικού, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη έπειτα από πρόταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί ευθέως στο ΚΑΣ το ερώτημα για το αν χρειάζεται να κηρυχθεί σημαντικό τμήμα της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και κατόπιν, εφόσον έχει νόημα, να τεθεί επί τάπητος η έγκριση του ΣΟΑ. Σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη του Συλλόγου των Αρχαιολόγων που επιμένει στον χαρακτηρισμό της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανό η επενδυτική εταιρεία Hellinikon Global (όμιλος Λάτση – Lamda Development, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) να υπαναχωρήσει από την επένδυση. 

Το πρόβλημα είναι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς κάθε σχέδιο μεγάλο ή μικρό θα πρέπει να εγκρίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημειώνεται από στελέχη της κυβέρνησης που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό -μνημονιακή υποχρέωση της χώρας-, σε κάθε περίπτωση αν βρεθούν αρχαία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία ανάδειξής τους, η οποία στην περίπτωση του Ελληνικού είναι ενισχυμένη εξαιτίας του μνημονίου που έχει υπογραφεί με τους επενδυτές. 

Προστίθεται ότι το μνημόνιο δεν προστατεύει απλώς τις αρχαιότητες που ενδεχομένως να βρεθούν, αλλά μεριμνά ώστε οι όποιες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης να χρηματοδοτούνται από τον επενδυτή. 

Σημειώνεται επίσης πως σε διάφορα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, δημόσια και ιδιωτικά, έχει ακολουθηθεί η θεσμοθετημένη διαδικασία κατάρτισης μνημονίων συναντίληψης και συνεργασίας στο πλαίσιο εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012 (ρυθμίσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων). 

Στο μεταξύ, χωρίς να καταλήξει επί του θέματος της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικόν Α.Ε. κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά περί ύπαρξης δασικής περιοχής σε 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ολοκληρώθηκε προχθές και η πολύωρη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (δευτεροβάθμια επιτροπή). Η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά με το ίδιο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το θέμα του «δάσους» στο πρώην αεροδρόμιο είναι το δεύτερο μείζον ζήτημα που κρίνεται τις μέρες αυτές αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Η επενδυτική εταιρεία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να αλλάξει το μάστερ πλαν που έχει καταρτίσει βάσει των στοιχείων που της προσκόμισε το ελληνικό Δημόσιο και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία του καζίνου στην περιοχή των 37 στρεμμάτων που ο δασάρχης Πειραιά «βλέπει» δάσος. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της έκτασης που συνορεύει με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. 

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως» δήλωσε χθες σχετικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έφερε ως παράδειγμα το έργο του μετρό, όπου, όπως είπε, υπήρξε σεβασμός στις αρχαιότητες που βρέθηκαν και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.