Skip to main content

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α.

Ήπια ανοδικά κινείται στο ξεκίνημά του, το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,82% στις 557,37 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,04% στις 154,99 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,07 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 20 μετοχές, πτωτικά 12, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,57% στις 31,44 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν μικτά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί στο 0,55% και η Alpha Bank στο 1,09% ενώ η Eurobank ενισχύεται στο 0,40% και η Εθνική στο 0,80%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτωρ κινείται ανοδικά κατά 1,69% ενώ η Coca-Cola καταγράφει κέρδη 2,20%. Στο 1,50% διαμορφώνεται και η άνοδος της Folli – Follie. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% σημειώνει η μετοχή της Aegean, ενώ στο -1,62% κινείται και ο ΟΠΑΠ.

Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους. Την Παρασκευή, υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Με εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς ξεκινά τη Δευτέρα, στις 17.00, η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς θα είναι οΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία, οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Στη σημασία έναρξης της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους «το συντομότερο δυνατό», στέκεται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία δέσμευση που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η οποία πρέπει να τηρηθεί. «Ό,τι συμφωνήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα για την Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Σαπέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής».

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης. Σχολιάζοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνει λόγο για παρεμβάσεις «που θα καταστήσουν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο και δίκαιο, τόσο μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όσο και μεταξύ των διαφορετικών γενεών».

Στην τελική ευθεία μπαίνει τέλος, το deal της παραχώρησης της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να αναμένεται στις 17 Φεβρουαρίου και πάντως πολύ πριν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας μετατέθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 26 Απριλίου. Στον αντίποδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία αποφασίστηκε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαδικασίες εξπρές, για την ΕΕΣΣΤΥ συγκεντρώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από τη γαλλική Alstom (σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου) και τη γερμανική Siemens.

naftemporiki.gr