Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ θεσμών και τραπεζών στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου με παρουσία της ανώτερης διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Νωρίτερα οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν χωριστές συναντήσεις με κάθε μία τράπεζα προκειμένου να αναλύσουν τα ζητήματα που αφορούν τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, το καθένα χωριστά.
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης που παρέλαβαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, με κορυφαίο εκείνο των κόκκινων δανείων.
- Πρωτοβουλίες και επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών αυτών για την επίλυση του δύσκολου για τις τράπεζες θέματος που είναι τα κόκκινα δάνεια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ατζέντα σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις που θα απαιτήσει το APS (ύψος κοστολόγησης κ.λπ.). Τα θέματα αυτά άλλωστε αναμένουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να λάβουν την απόφαση σε τι βάθος θα χρησιμοποιήσουν το APS και πόσα και ποια κόκκινα δάνεια θα εντάξουν σε αυτό. Το ζήτημα των κόκκινων δανείων έθεσε μετ’ επιτάσεως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θεωρώντας πως το θέμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση πόρων από τις τράπεζες που θα διοχετευθούν για χρηματοδότηση.
- Τις προβλέψεις των τραπεζών για την πορεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως αυτές διαμορφώνονται και με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις αλλά και τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς κινδύνους. Αναμένεται σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς κινδύνους, να συζητηθούν θέματα όπως αντιδράσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο, η πορεία της οικονομίας, η επίτευξη των στόχων κ.λπ., ενώ σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς κινδύνους, αυτοί αγγίζουν δύο μεγάλες κατηγορίες: Κίνδυνοι πολιτικοί (σχέσεις με Τουρκία, μεταναστευτικό κ.λπ.), αλλά και κίνδυνοι οικονομικοί και πώς αυτοί θα επηρεάσουν τα εύθραυστα οικονομικά της χώρας (όπως το ενδεχόμενο μιας νέας διεθνούς ύφεσης).
- Η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί ένα ακόμη κυρίαρχο θέμα της ατζέντας. Θα αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο το ΔΝΤ θα ασκήσει τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αφού η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αποπληρωμή χρέους προς αυτό.
- Η ατζέντα μεταξύ θεσμών και τραπεζών περιλαμβάνει επίσης θέματα όπως τα αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών και η κερδοφορία. Πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία οι θεσμοί συνδέουν, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών εγγυάται κατά κάποιο τρόπο τη χορήγηση νέων δανείων, ενώ η καινούργια δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει σημαντικότερη κερδοφορία στα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύοντας εν συνεχεία τα κεφάλαιά τους.
- Ανασκόπηση από τις αντιδράσεις που έχουν καταγράψει οι τράπεζες μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και των ενεργειών που πραγματοποιούν για την επαναφορά κεφαλαίων στα γκισέ.
- Θέματα εταιρικής διακυβέρνησης θα απασχολήσουν τη συνάντηση, καθώς ανοιχτό παραμένει το αίτημα των τραπεζών να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο φέρνει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε θέση δυσμενέστερη από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών με όρους που περιορίζουν τις επιλογές.
- Η προστασία πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει και αυτή αντικείμενο συζήτησης, μαζί με την πορεία των πλειστηριασμών. Σημαντικό θέμα για τους θεσμούς παραμένει το πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πλατφόρμα που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα να ξεδιαλύνουν υποθέσεις που έχουν λάβει δικαστική προστασία -χωρίς να έχει διενεργηθεί δίκη- αλλά τα στοιχεία των νοικοκυριών δείχνουν πως δεν δικαιούνται την προστασία αυτή.