Skip to main content

ΕWG: Με ώθηση από Λαγκάρντ και το βλέμμα στη ΔΕΘ

Το πρώτο μετά τις εκλογές EuroWorkingGroup έφτασε και θα προσφέρει στους Ευρωπαίους μία ολοκληρωμένη εικόνα των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης και στην Αθήνα μία καλή γεύση των προθέσεων των εταίρων και πιστωτών μας ως προς την επιδίωξη για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με στήριγμα τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και το βλέμμα των συνομιλητών του στη Θεσσαλονίκη και τις προγραμματισμένες εξαγγελίες για το στοχευμένο φορολογικό και επενδυτικό πακέτο, ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων (ΣΟΕ) και εκπρόσωπος της χώρας στην ευρωομάδα εργασίας, Μιχάλης Αργυρού, θα ενημερώσει για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. 

Η ενημέρωση από τον κ. Αργυρού δεν θα περιοριστεί βεβαίως στις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Θα ανοίξει ουσιαστικά και τη συζήτηση με τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού έως τώρα όσες δηλώσεις έχουν γίνει επί του θέματος ήταν εκτός επίσημου πλαισίου. Αν και πρόκειται για μία αναμφίβολα δύσκολη διαπραγμάτευση, από τη στιγμή που το Βερολίνο και όχι μόνο έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι στόχοι έχουν συμφωνηθεί για να τηρούνται, η συγκυρία θα έλεγε κανείς ότι είναι ευνοϊκή.

Η Ευρωζώνη παγιδευμένη σε αναιμική ανάπτυξη, ετοιμάζει τα πρώτα έστω δειλά βήματα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και απομάκρυνσης από τη λιτότητα. Το φάντασμα της ύφεσης πλανάται απειλητικά αναγκάζοντας ακόμη και τους Γερμανούς να αλλάξουν ρότα, αλλά και στέλνοντας τους επενδυτές μαζικά στο καταφύγιο των ομολόγων. Η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις, δηλαδή στο κόστος δανεισμού στις αγορές, δημιουργεί νέα, πιο θετικά δεδομένα και για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι σαφώς ένα επιχείρημα, που θα αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά, στο αίτημά της για χαλάρωση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών  στόχων.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ακόμη ένα. Το δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία ανέβασε ταχύτητα σε σχέση με το πρώτο, αλλά έμεινε και πάλι μακριά από τον επίσημο στόχο. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός του 1,5% χαρακτηρίζεται αναιμικός από το υπουργείο Οικονομικών, αφού για να πιάσουμε το 2,3% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το σύνολο του 2019, απαιτείται εκτίναξη του ρυθμού στο 3% στο δεύτερο εξάμηνο.  

Και εδώ έρχεται να «κολλήσει» η παρέμβαση της απερχόμενης επικεφαλής του ΔΝΤ και επερχόμενης προέδρου της ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκανε χθες τίποτε παραπάνω από το να επαναλάβει την πάγια θέση του Ταμείου ότι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά επικίνδυνος για τη χώρα, καθώς ασκεί «υπερβολική πίεση» στην οικονομική ανάκαμψη. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη «μιλάει ως ΔΝΤ», αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η παρέμβαση ήρθε στην πρώτη επίσημη ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο για το διορισμό της στην ΕΚΤ και δύο μήνες πριν περάσει στο «στρατόπεδο» των ευρωπαϊκών θεσμών. Για την Αθήνα η παρέμβαση αυτή ήταν ένα «δώρο» ερχόμενη μόλις ένα 24ωρο πριν από τις εργασίες του EWG. 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως βασικό στόχο τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. 

«Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδικά και επίμονα να δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη αυτού του στόχου» και πλέον «φαίνεται ότι δημιουργείται μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση από τους ηγετικούς κύκλους των θεσμών», επεσήμανε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ. 

Παράλληλα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πιέσεις της απερχόμενης διευθύντριας του ΔΝΤ θα συνεχιστούν όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αλλά και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει αυτό που έχει επανειλημμένα πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα. Η Αθήνα οφείλει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

naftemporiki.gr