Skip to main content

Market beat: Οι θεσμικοί θα εκφραστούν επενδυτικά παρακολουθώντας τα διεθνή και τις δημοσκοπήσεις

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η αγορά έγραψε σε χρόνο αστραπή τα νέα ελάχιστα για το περιπετειώδες τρέχον έτος, αρκετά χαμηλότερα από εκείνα που εμφανίστηκαν στις αρχές Αυγούστου, όταν ξεκίνησαν οι συναλλαγές μετά την αργία. Ο 25άρης εμφάνισε ιστορικά χαμηλά στο ευρώ ενώ ο ΓΔ σταμάτησε περίπου 100 μονάδες ψηλότερα από τις τιμές που είχε στις 5/6/2012. Η εικόνα δεν είναι θετική από στατιστικής πλευράς. Επίσης σήμερα οι Ασιατικές αγορές έδειξαν ότι ψαλιδίστηκε πάλι η διάθεση για ανάληψη ρίσκου.   

Το ΧΑ δεν βούλιαξε, την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2015. Της χρονιάς και του μήνα που η αγορά επαναλειτούργησε, μετά από αναγκαστική αργία πέντε εβδομάδων με σφικτότερο από σφικτό πλαίσιο για τη συμμετοχή στις συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών. Αντίθετα εμφάνισε πολύ μεγαλύτερη νευρικότητα στις δυο πρώτες και τη μικρότερη στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Επίσης, τους μικρότερους τζίρους και την μικρότερη εβδομαδιαία πτωτική μεταβολή, ενώ όλες οι προηγούμενες εβδομάδες άφησαν αρνητικό αποτύπωμα. Με αποτέλεσμα, ο δείκτης των θεσμικών, με πτώση 22,61% τον Αύγουστο, να έχει οδηγηθεί στην είσοδο ενός επίσημου bear market.

Οι θεσμικοί αποτύπωσαν στο ταμπλό του ΧΑ την αρχική φάση της προεξόφλησης της εμφάνισης πολιτικής αστάθειας και την, εξ αυτής διόγκωση της επενδυτικής αβεβαιότητας. Αυτά προκάλεσαν οι επίσημα ορισθείσες νέες βουλευτικές εκλογές και έτσι εξηγείται γιατί σημειώθηκαν νέες κατώτερες τιμές σε αρκετά blue chip στο βίο τους στο ευρώ. Ως τις 24 Αυγούστου, τα κατώτερα επίπεδα τιμών για τους ΓΔ και 25άρη ήταν εκείνα που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2012, τις παραμονές πάλι μιας εκλογικής αναμέτρησης που το αποτέλεσμά της ήταν για τους θεσμικούς άρρηκτα συνδεδεμένο με την Grexit. Τότε, στις 5/6/2012, ο ΓΔ με πτώση -5,09% έκλεισε στις 476,36 μονάδες με ελάχιστο τις 471,35  και ο 25άρης στις 169,88 με πτώση -5,11% και κατώτερη ημέρας τις 167,93.

Η στατιστική εικόνα λίγο πριν το πέρας του Αυγούστου δεν είναι θετική και αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η αγορά θα περάσει, ως τις 20 Σεπτεμβρίου, στη σφαίρα των δημοσκοπήσεων. Χωρίς να έχει ξεπεράσει εντελώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τη νευρικότητα που επικράτησε στις μεγαλύτερες αγορές μετοχών εμπορευμάτων και στα νομίσματα στην αρχή της περασμένης εβδομάδας από τους φόβους για την «υγεία» της κινέζικης, και δεύτερης στον κόσμο, οικονομίας. 

Οι θεσμικοί για κάθε εξέλιξη που θεωρούν πως ξεκόβει την οικονομία από την δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα, ορίζουν φέτος διαρκώς νεότερα χαμηλά, με άγριες ρευστοποιήσεις σε λίγες συνεδριάσεις. Δεν αφήνουν όμως τις τιμές να λασπώσουν γύρω από αυτά. Για αυτό με τέσσερις συνεδριάσεις ανοδικές και κυρίως με το +11,7% την Τρίτη, άφησαν πρακτικά τους δείκτες στα επίπεδα που όρισε το κλείσιμο της προπερασμένης Παρασκευής. Είναι σημαντικό οι αναλυτές των μεγάλων Οίκων να θεωρήσουν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα επιτρέψει να συνεχιστεί η προσπάθεια εκπλήρωσης όσων συμφωνήθηκαν. Επίσης θα μετρήσει η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων, σχετικά με την πιθανότητα ανάδειξης μιας κυβέρνησης ικανής να προσφέρει σταθερότητα στην πολύπαθη πολιτική σκηνή της χώρας. Καλή αντάμωση, προ των εκλογών, μετά την άδειά μας επιτέλους.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Ήρεμο και ελπιδοφόρο τέλος μιας άγριας εβδομάδας

Η εβδομαδιαία πορεία των αγορών παγκόσμια, την Παρασκευή έληξε ήρεμα. Αλλά ακόμη πλανιόνται  ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και για τα σχέδια της Fed για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια που επιβαρύνουν τις αποφάσεις σχετικά με τις μετοχές. Ενώ το πετρέλαιο ανέκαμψε σημαντικά για δεύτερη ημέρα.

Οι τιμές του αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 6% με ράλι στις τιμές των καυσίμων καθώς αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη ανάγκασαν τους traders να σπεύσουν να καλύψουν τις short θέσεις που είχαν ανοίξει. Το αργό στις ΗΠΑ κέρδισε το 17,2% σε δύο συνεδρίες, τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο δύο ημερών σε 25 χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Fed που πιστεύουν πως χρειάζεται να αυξήσουν τα επιτόκια δήλωσαν, σε συνέντευξη κατά την ετήσια συγκέντρωση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, του Wyoming, ότι η συνέχιση της αναταραχής στην αγορά μπορεί να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο να καθυστερήσει την εφαρμογή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής πέρα ​​από το Σεπτέμβριο. Ο αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer, δήλωσε στο CNBC, ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα οικονομικά στοιχεία και οι αγορές, πριν αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το τέλος

Την Παρασκευή οι κινέζικες μετοχές ανέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σχηματίζοντας άνοδο άνω του 4,0%, αφού οι αρχές εξουσιοδότησαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία που διαχειρίζονται οι τοπικές κυβερνήσεις να αρχίσουν σύντομα να επενδύσουν 2 τρισεκατομμύρια γουάν (313.050.000.000 δολάρια) σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Η κίνηση αυτή ήταν η τελευταία απάντηση από τις κινεζικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, για να καλύψουν την επιβραδυνόμενη οικονομία καθώς μετά τη μείωση των επιτοκίων, μείωσαν την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών και προέβησαν σε ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Ομοίως οι μετοχές στη Wall Street βρέθηκαν υψηλότερα κατά το κλείσιμο, όπως έκαναν ώρες νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές. Γεγονός που υποδηλώνει, ότι οι φόβοι για μόλυνση της παγκόσμιας από την κινεζική οικονομία ήταν υπερβολικοί και ότι η πιθανολογούμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1988,87 μονάδες είχε επίδοση +0,91% και στο 2015 -4,48%, διατηρώντας σημαντική αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow κέρδισε +1,11% και πλέον αποδίδει -7,48% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε οριακά +0,21% με επίδοση -2,92% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε +0,53%, με επίδοση έτους -3,47%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή 2,60%, έχει πάλι κέρδη για το 2015 +0,79%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -2,29% στα 1133,3 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,54% και η ετήσια επίδοσή του είναι +9,66%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,72% με απόδοση το 2015 +5,03% και ο CAC  ακολούθησε με +0,95% και απόδοση φέτος +10,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +0,79% και στο τρέχον έτος κερδίζει οριακά +0,71%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο +1,14% και στο 2015 κερδίζει 15,68%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,16%, με απώλειες το τρέχον έτος -5,69%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +2,67%, το 2015 αποδίδει +0,34%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αναπήδησε κατά +3,28% με επίδοση για φέτος +1,15%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έχασε -3,56%, και στο 2015 αποδίδει -4,03%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε -3,56% και το 2015 υποχωρεί -8,44%.

Άρα τα μεγάλα χρηματιστήρια εμφάνισαν άνοδο για τη βδομάδα, αλλά τα ασιατικά που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον «πυρετό» της Κίνας κράτησαν μεγάλο ποσοστό από τις αρχικές απώλειες τους.

Η αρχή

Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου το ερώτημα, μετά από μια καθοδική εβδομάδα με παγκόσμιο συντονισμό των αγορών, ήταν αν θα υπάρξει συνέχεια στην πτώση και αύξηση των πιθανοτήτων για μια διόρθωση της τάξης του -10% στη Wall Street, το φάρο των αγορών μετοχών. Ο S&P 500 είχε εβδομαδιαία πτώση 5,8% φθάνοντας στις 1.970,89 μονάδες. Τελείωσε την εβδομάδα -7,5% κάτω από το ρεκόρ υψηλού των 2.130,82 μονάδων στις 21 Μαΐου, όταν κέρδιζε 2,6% από την αρχή του έτους. Την περασμένη Δευτέρα πριν τις συναλλαγές ήταν κάτω -4,3% από την αρχή του έτους και -5,1% κάτω από τον κινητό του μέσο όρο 200-ημερών σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τις 27 Οκτωβρίου του 2014. Οι αισιόδοξοι της επενδυτικής βιομηχανίας περίμεναν ένα ράλι ανακούφισης όπως συνήθως συμβαίνει. Σχεδόν όλοι όμως οι αναλυτές έδιναν μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί η πρώτη, από το 2012, “επίσημη” διόρθωση (με μείωση κατά -10% ή περισσότερο) στον S & P 500. Αλλά αυτή θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια Bear αγορά (με μείωση κατά -20% ή περισσότερο).

Η τεχνική εικόνα μετατράπηκε σε πολύ άσχημη μετά την επίδραση των κινήσεων των επενδυτών την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου.  Η Δευτέρα ήταν σκληρή για τις μετοχές διεθνώς, με τους επενδυτές επηρεασμένους από την εικόνα της Κινεζικής Βιομηχανικής Παραγωγής, αφού ο ΡΜΙ εμφάνισε τιμή 47,1 τον Αύγουστο, όταν ήταν 51,7 τον Ιούνιο και έπεσε 47,8 τον Ιούλιο. Παρόμοια ήταν η δυναμική στις αγορές της ευρωζώνης και στις ΗΠΑ έτσι ο S&P 500 μετά το κλείσιμο της Δευτέρας ήταν χαμηλότερα -11,2% από το ιστορικό υψηλό του με πτώση -8% από την αρχή του έτους. Την Τρίτη 25/8, μετά το κλείσιμο, ο βαρύτερος δείκτης μετοχών του κόσμου εμφάνιζε πτώση -9% από το κλείσιμό του στις 19/8, με τη μεσολάβηση τεσσάρων μόνο συνεδριάσεων. Το δε πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε αφού οι τιμές του είχαν βυθιστεί περισσότερο από 6% τη Δευτέρα σε  χαμηλά 6 1/2-ετών και ως την Πέμπτη παρέμεινε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Τότε πέρασε πάνω από τα 42 από τα 38,88 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.

Οι πηγές του φόβου πριν την ανακούφιση

Για άλλη μια φορά ήταν η ανακούφιση, που διαδέχθηκε τον φόβο, η βάση για την ανακοπή των μαζικών συντονισμένων ρευστοποιήσεων. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις πανικού στις αγορές μετά τον Μάρτιο του 2009 που ξεκίνησε αυτός ο ανοδικός κύκλος για τις μετοχικές αξίες. Όλες τις πυροδότησαν διογκούμενες ανησυχίες πως πλησίαζε η παγκόσμια ανάπτυξη σε ύφεση. Το επενδυτικό άγχος επικεντρώθηκε σε τρεις μεγάλες και διαφορετικές ανησυχίες: (α) να εμφανίσει διπλή βουτιά η ανάπτυξη των ΗΠΑ σαν απόλυτη μίμηση της κατάστασης μετά το κραχ του 1929, (β) μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης, και (γ) μια ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα. Κανένας δεν αμφισβητεί πως όλες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Όταν οι φόβοι αυτοί διαλύονται, ένα ράλι ανακούφισης ακολουθεί.

Αυτή η χρονιά ξεκίνησε με πολλές ανησυχίες για μια Grexit που αν συμβεί θα αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη. Το ζήτημα φαίνεται να έχει επιλυθεί καλοκάγαθα για την ώρα. Νωρίτερα αυτό το έτος, υπήρχαν ανησυχίες για ένα αδύναμο βηματισμό στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που πλέον δεν υφίσταται καν ως ζήτημα. Οι πιο πρόσφατες ρευστοποιήσεις προκλήθηκαν ως επί το πλείστον από την σχετικά μικρή υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας πριν από δύο εβδομάδες. Κατόπιν ξεπήδησαν αμέσως έντονοι φόβοι ότι η οικονομία της Κίνας είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό, τι είχε αναγνωριστεί ευρέως. Η νέα αυτή αντίληψη επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση του  Flash M-PMI της Κίνας για τον Αύγουστο, που έδειξε μια πτώση ως το 47,1, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Οι κινήσεις των Κινεζικών αρχών φάνηκε ότι προσθετικά άρχισαν να πείθουν τους αναλυτές ότι ανώμαλη προσγείωση της ανάπτυξης δεν θα υπάρξει. 

ΧΑ

Στην τέταρτη βδομάδα του Αυγούστου οι θεσμικοί αποτύπωσαν στο ταμπλό του ΧΑ την αρχική φάση της προεξόφλησης της εμφάνισης πολιτικής αστάθειας και την, εξ αυτής διόγκωση της επενδυτικής αβεβαιότητας. Αυτά προκάλεσαν οι επίσημα ορισθείσες νέες βουλευτικές εκλογές και έτσι εξηγείται γιατί σημειώθηκαν νέες κατώτερες τιμές σε αρκετά blue chip στο βίο τους στο ευρώ. Ως τις 24 Αυγούστου τα κατώτερα επίπεδα τιμών για τους ΓΔ και 25άρη ήταν εκείνα που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2012, τις παραμονές πάλι μιας εκλογικής αναμέτρησης που το αποτέλεσμά της ήταν για τους θεσμικούς άρρηκτα συνδεδεμένο με το Grexit. Τότε, στις 5/6/2012, ο ΓΔ με πτώση -5,09% έκλεισε στις 476,36 μονάδες με ελάχιστο τις 471,35  και ο 25άρης στις 169,88 με πτώση -5,11% και κατώτερη ημέρας τις 167,93.

Την προηγούμενη Δευτέρα ωστόσο, για ανάλογα αίτια σε μια αντίστοιχη πολιτικά περίπτωση  οι ΓΔ (-10,54%) και 25άρης (-12,77%) βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά στις 562,87 και στις 161,85 μονάδες, για να κλείσουν λίγο ψηλότερα στις 568,38 και 163,12. Άρα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και της υψηλής συμμετοχής των ξένων θεσμικών, εμφάνισε νέα ιστορικά χαμηλά, με τον μέσο όρο του ΧΑ (τον ΓΔ) να κινείται 100 μονάδες ψηλότερα από τον Ιούνιο του 2012. Αλλά, μετά την πρώτη εντυπωσιακή «δημοσκόπηση» για την επικινδυνότητα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ήρθε την Τρίτη μια εξίσου εντυπωσιακή αντίδραση, στην οποία ο ΓΔ κέρδισε +9,38% και ο 25άρης +11,69%. Σε αυτές τις συνεδριάσεις  που ο τζίρος πέρασε πάνω από τα 36 εκατ. ευρώ καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι Τράπεζες που την Τρίτη κέρδισαν +26,93% από -22,67% τη Δευτέρα, οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών +20,90% από -17,28%,  Εμπορίου +17,25% από -16,57%,  Κοινής Ωφέλειας +10,10% από -15,21%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +8,43% από -9,18%, Πρώτων Υλών +7,81% από -7,60%, Πετρελαίου Αερίου +8,27% από -8,46%. Φαίνεται ότι σε αρκετούς κλάδους φρόντισαν, τη ζημιά της πρώτης συνεδρίασης να την αποκαταστήσει η δεύτερη.

Οι υπόλοιπες της εβδομάδας ήταν παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Δηλαδή με χαμηλό τζίρο (25 εκατ. ευρώ τη μέρα) και στενή διακύμανση μικρά ανοδικά βηματάκια των βασικών δεικτών (ΓΔ +0,16% την Τετάρτη, +0,69% την Πέμπτη και 1,07% την Παρασκευή)  στο τέλος της εβδομάδας κατάφεραν να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα από όπου την ξεκίνησαν. Ο ΓΔ με εβδομαδιαία μεταβολή -0,24% και ο 25άρης στο -0,17% σαν σχεδόν αμετάβλητοι δύσκολα μοιάζουν με την στατιστική εικόνα των επιμέρους τίτλων. Γιατί το πάνω  κάτω σε πέντε μέρες, χώρισε τις μετοχές με βάση την εβδομαδιαία τους συμπεριφορά σε λίγους νικητές και  διαφόρων κατηγοριών ηττημένους.

Μετά από καιρό και τα τραπεζικά blue chip δεν αντιμετωπίστηκαν ενιαία.  Αφού ο μεγαλύτερος νικητής ήταν η ΕΤΕ με +12,79% μεταβολή σε πέντε συνεδρίες, για να ακολουθήσει η ΜΟΗ +6,67%, με τις ΟΤΕ και ΕΛΠΕ στο +3,6%, ενώ πάνω από +2% ενισχύθηκαν οι ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, και ΦΦΓΚΡΠ. Την ομάδα συμπληρώνει η ΜΠΕΛΑ με +1,5%. Οι δε ΟΛΠ ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ εμφάνισαν μεταβολές κοντά σε εκείνη των δεικτών.

Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι ΤΕΝΕΡΓ -10,99%, ΠΕΙΡ -8,16%, ΕΥΡΩΒ -4,76% και ΕΕΕ -4,49% ενώ πτώση από -2% ως -4% εμφάνισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Μεταξύ -1% και -2% ήταν οι απώλειες των ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΜΕΤΚ και ΤΙΤΚ καθορίζοντας το χαρακτήρα και της τέταρτης εβδομάδας ως καθαρά πτωτικό ανεξάρτητα τελικού αποτελέσματος.

Λίγες οι ανοδικές μετοχές του δείκτη των ισχυρών θεσμικών του εξωτερικού, ενώ έδειξαν, με τα κέρδη σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, πως λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των αναταράξεων στην τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο οι πιέσεις στις εταιρίες του κλάδου των Κατασκευών και Υλικών υπογραμμίζουν την εκτίμησή τους  πως η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων αργεί και ο προσδιορισμός της, προ του εκλογικού αποτελέσματος, καθίσταται αδύνατος. Τα τραπεζικά blue chip από την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3/8 έδειξαν πως θα οδηγηθούν σε νεότερα χαμηλά βίου στο ευρώ και τα εμφάνισαν πάλι την περασμένη Δευτέρα. Ήταν τα 0,065 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 0355 ευρώ για την ΕΤΕ, τα 0,032 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ και τα 0,069 για την ΠΕΙΡ και από αυτά, η ΕΤΕ τινάχθηκε ψηλότερα ως την Παρασκευή 49,01%, η ΑΛΦΑ 44,62%,  η ΠΕΙΡ 30,43% και η ΕΥΡΩΒ 25%. Ήταν πρωταγωνίστριες και στην βουτιά, αφού όλες έγραψαν νέα χαμηλά βίου στο ευρώ και επίσης κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με βάση το rebound από το ελάχιστο εβδομάδας, αλλά και τελευταίων 12 μηνών και πολλών ετών. Ανάλογες επιδόσεις αντίδρασης από το κατώτερο βδομάδας εμφανίζουν επίσης μόνο οι ΦΦΓΚΡΠ με +27,26%, ΟΤΕ +25,22%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +24,51%.

Τεχνική ανάλυση

Δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι εκτιμήσεις μας απλά επιβεβαιώνεται η θέση μας για εγγραφή ενός V για τον ορισμό νέου χαμηλού ανάλογα με την αύξηση του country risk και αφού πετύχουν μια σχετική απόσταση από τα νέα κατώτερα βίου στο ευρώ επιλέγουν αναμονή και συσσώρευση σε ενδιάμεσα επίπεδα που δεν αλλάζουν τις ισχυρές στηρίξεις και τις αντιστάσεις σημαντικά.

Σήμερα

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις ασιατικές αγορές σε πτώση παρά το θριαμβευτικό φινάλε της περασμένης βδομάδας. Γιατί οι επενδυτές υποψιάζονται πως δεν θα αποφύγει η Fed την άνοδο των επιτοκίων της το Σεπτέμβριο και τρόμαξαν από την επιστροφή των πιέσεων στα Κινέζικα χρηματιστήρια.

Ο ΝΙΚΚΕΙ χάνει -1,8% μετά από πτωτική εβδομάδα ο Χανγκ Σενγκ είναι στο -0,77% ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχωρεί -2,61% αμυντικά στο αρνητικό κλίμα συμπεριφέρνονται οι μετοχές στην Τζακάρτα, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν. Φαίνεται πως οι ασιατικές αγορές θα εγγράψουν απώλειες για τον Αύγουστο που θα αντιστοιχούν στη χειρότερη μηνιαία επίδοση σε βάθος τριών χρόνων.   Για το μήνα, οι Ιαπωνικές μετοχές μειώθηκαν 8,2% μέχρι στιγμής και ο ΝΙΚΚΕΙ είναι έτοιμη για την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από το Ιανουάριο του 2014.

Οι Ιαπωνικές μετοχές χτυπήθηκαν από τα ασθενή εγχώρια δεδομένα επί της βιομηχανικής παραγωγής και από την εντύπωση πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, ακόμη και παραμένει αν το άγχος από το φαινόμενο η Κίνα πιθανά να ηγείται της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,6% τον Ιούλιο, αυτό αποτέλεσε μια ένδειξη ότι η χαμηλή ζήτηση στο εξωτερικό και τα υψηλά αποθέματα θα επιβαρύνουν την παραγωγή.

Η προοπτική της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ ήταν επίσης πίσω στο τραπέζι αφού ο Αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer, μιλώντας στην κεντρική τράπεζα στο Jackson Hole, Wyoming, είπε ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να διευκολύνει και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για μια αύξηση στα επιτόκια.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια εποχή αστάθειας στα κινεζικά χρηματιστήρια και με τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα που θα μπορούσε να βλάψει τη παγκόσμια οικονομία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιδεινώνεται και πάλι

Οι αγορές της Ασίας υποχώρησαν σήμερα καθώς το κλίμα επιδεινώθηκε μετά από τα σχόλια από τον αντιπρόεδρο της Fed Fischer στο Jackson Hole και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας. Τα σχόλια  του Stanley Fischer για τον πληθωρισμό πιθανότατα οδήγησαν τους αγοραίους σε τιμολόγηση μεγαλύτερης πιθανότητας (σήμερα 32%) τα επιτόκια της Fed να αυξηθούν τον επόμενο μήνα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S & P διαπραγματεύονται χαμηλότερα στη σύνοδο Ασίας. Ο δείκτης ISM μεταποίησης των ΗΠΑ την Τρίτη και η έκθεση του Αυγούστου για την απασχόληση την Παρασκευή θα πρέπει να προσεχθούν καθώς πλησιάζει η σύνοδος της  FOMC στις 16 έως 17 Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ είναι στερεή, δικαιολογώντας μια συγκρατημένη αύξηση των, πιστεύουμε ότι η Fed είναι απίθανο να ξεκινήσει έναν κύκλο ανόδου  επιτοκίων και σύσφιξης σε αυτό το περιβάλλον από το φόβο αποσταθεροποίησης των αγορών.

Τα futures των  WTI και Brent υποχώρησε -2% σήμερα και διαπραγματεύονται χαμηλότερα του χαλκού.

Ευρώπη

Στην ανακοίνωση του επιτοκίου της ΕΚΤ την Πέμπτη, είναι πιθανό να παρουσιάσει στις μακροοικονομικές προβολές μια αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό τόσο το 2015 και το 2016, που προκύπτουν από ένα ισχυρότερο ευρώ και λόγω ασθενέστερων τιμών του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να διατηρήσει μια χαλαρή στάση κατά την εισαγωγική του δήλωση, επιμένοντας ίσως στο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να έχει τα εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσει αν οι νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες απαιτήσουν περαιτέρω σύσφιξη. Τώρα αναμένουμε περαιτέρω ελάφρυνση που θα ανακοινωθεί πριν από το τέλος του έτους καθώς πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να επιστρέψει σε επίπεδα που συμβιβάζονται με το στόχο της ΕΚΤ για τα επόμενα δύο χρόνια. Η επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο 2016 είναι η πιο πιθανή επιλογή, κατά τη γνώμη μας, και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μια μορφή αναδιάρθρωσης, μάλλον, παρά μια καθαρή διαγραφή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να διαχειριστεί το «μη βιώσιμο» χρέος της, δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου, αφού έχει ταχθεί υπέρ μιας μερικής διαγραφής του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο στην παρούσα μορφή του.

Η πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας δεν περιλαμβάνεται στα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργάζεται η ΔΕΗ,αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή, «εκτός των άλλων δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη». Αναφέρει ακόμη σχετικά με τα δίκτυα μεταφοράς ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση προς τους θεσμούς προβλέπει την παραμονή τους στη ΔΕΗ.

Επιστολή προς την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιον, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αξιώνοντας την πλήρη υποστήριξη του προγράμματος βοήθειας. Ο κ. Γιούνκερ, στην επιστολή του, επισημαίνει ότι η ορκωμοσία της κ. Θάνου έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με την Ελλάδα να έχει υπογράψει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και ιδίως η Κομισιόν, θεωρούν απαραίτητη την πλήρη στήριξη του προγράμματος» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας παραμένει ακόμη ανοικτό. Η συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου αποτελεί σαφώς εκπεφρασμένο αίτημα μεταξύ άλλων και της γερμανικής κυβέρνησης, παρατηρεί η Deutsche Welle. Με έναν όγκο δανείων περί τα 25 δισ. ευρώ η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος «πελάτης» του ΔΝΤ. Πρόκειται «με διαφορά για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία του», επισήμανε ο Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής του συνδέσμου αναπτυξιακής πολιτικής erlassjahr.de.

Την εκτίμηση ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον θα επηρεάσει όλους τους τομές της οικονομίας, όπως και των τυχερών παιγνίων, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών – αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο Ζίγκλερ σημείωσε ότι τα capital controls επηρέασαν τα έσοδα, γεγονός που αποτυπώθηκε κυρίως τον Ιούλιο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών ένα πεδίο φυσικού αερίου που θα μπορούσε να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Εκτιμά, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την Αίγυπτο να ανταποκριθεί στις ανάγκες για αέριο τις επόμενες δεκαετίες. «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα τεχνικά και γεωφυσικά στοιχεία, το πεδίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eni.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το μέτρο που επιτρέπει τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων Ιταλών πολιτών που έχουν κατατεθεί σε ξένες τράπεζες. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Corriere della Sera, οι Ιταλοί σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τα αδήλωτα κεφάλαια που κατέχουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις, αλλά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η σχετική προθεσμία, είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τις 100.000.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Google και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλά κρατεί. Στην επίσημη απάντησή της προς την Κομισιόν, η αμερικανική εταιρεία απέρριψε ως «εσφαλμένες» και «αβάσιμες» τις κατηγορίες των Βρυξελλών εναντίον της και το αίτημά τους να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ταξινομεί και εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζητήσεων.

Στις 91,9 μονάδες υποχώρησε τελικώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Τα αρχικά στοιχεία του Αυγούστου προμήνυαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωνόταν στις 92,9 μονάδες έναντι 93,1 μονάδων τον Ιούλιο.