Skip to main content

Ψήφος με αστερίσκους από τους επενδυτές

Από την έντυπη έκδοση

Στηρίζουν τις προοπτικές της χώρας και ζητούν υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και περιβάλλον σταθερότητας οι επενδυτές που πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ομάδα των εκπροσώπων εννέα διεθνών funds, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 100 δισ. ευρώ και σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, έδωσε ένα διπλό μήνυμα: ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική οικονομία και ότι προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους είναι η επιτυχής αξιολόγηση και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σε αυτό το κλίμα, πάντως, φαίνεται να κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως «αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα».

Οι επενδυτές, δηλαδή οι Prem Watsa, John Paulson της Paulson & Co, Stephen Johnson από το fund Wilbur Ross & Co, Jonathan Haick της Brookfield Capital Partners, Samir Parekh της Capital Research & Management Company, Ben Watsa της Lissom Investments, Lawrence Chin της Mackenzie Cundill, Jamie Lowry της Schroder’s Investment Management και Daniel Pozen της Wellington Management Company, βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις τραπεζών και εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει, όσο και με επιχειρηματίες.

Χθες το μεσημέρι, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες αυτής για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας, ενώ συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Από πλευράς της κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τους επενδυτές συνόδευαν ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της Fairfax τόνισε ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ γόνιμη και από πλευράς των μεγαλοεπενδυτών εκφράστηκε αισιοδοξία για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προοπτικές της χώρας.

Η Fairfax είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, επισήμανε ο κ. Watsa, ενώ αναφέρθηκε στην εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife και την είσοδο σε έναν κλάδο όπου έχει μεγάλη εμπειρία και βλέπει σπουδαία προοπτική.

Οι επενδυτές συναντήθηκαν με τις διοικήσεις των τραπεζών και των εταιρειών στις οποίες έχουν τοποθετηθεί, ενημερώθηκαν για τους συγκεκριμένους κλάδους και τις προοπτικές που υπάρχουν, αλλά και για ευκαιρίες σε άλλους κλάδους, ειδικά στο πλαίσιο της ενεργότερης διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Το χθεσινοβραδινό δείπνο με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών έδωσε την ευκαιρία για περαιτέρω επαφές με την επιχειρηματική κοινότητα στο πλαίσιο της διερεύνησης deals.

Ο Prem Watsa έχει επιβεβαιώσει εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς και έχει ήδη τοποθετηθεί στη δεύτερη και στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση στη Eurobank και ελέγχει άνω του 17% της τράπεζας, ενώ έχει επενδύσει επίσης στην Grivalia, την Praktiker Hellas, τον Ομιλο Μυτιληναίου και εξαγόρασε τη Eurolife Ασφαλιστική.

Στην ομάδα των βασικών επενδυτών από την προηγούμενη αύξηση της Eurobank ανήκει η Wilbur Ross, όπως και τα άλλα funds της ομάδας που επισκέφθηκε την Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, εκ των οποίων η Capital Group ελέγχει το 8,5% της τράπεζας.

Ο John Paulson ελέγχει το 7,3% της Alpha Bank και το 6,6% της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και το 10% της ΕΥΔΑΠ.

Eνεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα και στην ενίσχυση-εμβάθυνση της συνεργασίας τους και σε άλλους τομείς συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στην πρώτη τριμερή συνάντηση των ηγετών τους, την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν δεσμεύονται για κοινά έργα στην ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές, την καινοτομία, τις υδάτινες τεχνολογίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τις εμπορικές συνεργασίες.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Επίσης, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρισμού των τριών κρατών.

Παράλληλα, μελετάται η κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, ώστε να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Μεσογείου εξαγόμενο με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η αναφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού αφορά στην περίφημη διασύνδεση Euroasia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα), η οποία θα τροφοδοτείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Οπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μελετάται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο. Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει προταθεί από τη ΔΕΠΑ.

Οι ηγέτες των τριών χωρών προχώρησαν στη σύσταση ειδικής επιτροπής, αρμόδιας για την παρακολούθηση των όσων συμφωνήθηκαν, προκειμένου στην επόμενη συνάντηση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός εξαμήνου, να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε θέμα μελέτης της πιθανότητας δημιουργίας αγωγού, που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας αυτόν τον σχεδιασμό ως «τολμηρό», ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πολύ μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, τόνισε ότι «βεβαίως η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο της γέφυρας των δύο χωρών, που θα θελήσουν να αποκτήσουν άμεσα οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων διά της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη, διά μέσου της Ελλάδας».

Στο τραπέζι η συμβολή της ΕΤΕπ

Ο ρόλος και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη και την Ελλάδα αναδείχθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι κ.κ. Χόγερ και Τσίπρας, παρόντος και του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, συζήτησαν για τις δυνατότητες να συμβάλει η ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για την ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, για απορρόφηση κονδυλίων του Προγράμματος Γιούνκερ.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την υπό ίδρυση Αναπτυξιακή Τράπεζα στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε «τον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αλλά και η Ελλάδα», μέσω της τόνωσης των επενδύσεων.

Ο κ. Χόγερ υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των μεταρρυθμίσεων, για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, μέσω επενδύσεων σε σημαντικά έργα, τονίζοντας ότι μέσα στους στόχους της τράπεζας είναι η ομαλή ανάπτυξη του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό και η περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να εξαλείφονται τυχόν ανισότητες στο πλαίσιο της Ε.Ε.