Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Μεταξύ 2010 και 2018 το συνολικό ποσό που επενδύθηκε (ετησίως) σε ελληνικές startups μεγάλωσε 11 φορές, από 48 εκατ. δολάρια σε 540 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με μελέτη του Marathon Venture Capital (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund), 301 ελληνικές startups έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. δολαρίων σε 500 γύρους επένδυσης από 268 venture capital funds μεταξύ 2010 και 2018.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 47 εξαγορές τεχνολογικών εταιρειών, καθώς και 5 εισαγωγές σε χρηματιστήρια.
Ο συνολικός αριθμός γύρων επένδυσης ανά χρόνο αυξήθηκε αντίστοιχα επτά φορές, από 11 επενδύσεις το 2010 σε 75 το 2018, με μέγιστο αριθμό τις 104 επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016.
Όπως σημειώνεται από τον αναλυτή του Marathon V.C., Χρήστο Γαστεράτο, «η αναδυόμενη βιομηχανία των ελληνικών startups έχει αποκτήσει αξιοσημείωτο μέγεθος. Η επενδυτική δραστηριότητα είναι ήδη σημαντική, όπως επίσης σημαντικά είναι τα περιθώρια ανάπτυξής της στο διάστημα που ακολουθεί».
Στην αγορά των startups η χρηματοδότηση γίνεται σε στάδια, ανάλογα με την ωριμότητα κάθε επιχείρησης. Ως Seed αναφέρονται οι αρχικοί γύροι επένδυσης, τυπικά ύψους 0,1 – 5 εκατ. δολαρίων, που αξιοποιούνται πρωτίστως για ανάπτυξη προϊόντος. Οι Series A γύροι επένδυσης έχουν ύψος από 1 – 30 εκατ. δολάρια και αναφέρονται σε περισσότερο ώριμες εταιρείες, που εστιάζουν επίσης στην εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος τους, ενώ οι επενδύσεις Growth αναφέρονται σε επόμενα στάδια και αξιοποιούνται για περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων.
Βάσει της μελέτης της Marathon οι περισσότερο ώριμες εταιρείες απορροφούν τα μεγαλύτερα ποσά επί του συνόλου των χρηματοδοτήσεων. Ενδεικτικά, το 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43 εκατ. δολ. σε Seed, 152 εκατ. δολ. σε Series A και 345 εκατ. δολ. σε Growth.
Αντίστροφη είναι η εικόνα στον αριθμό των επενδύσεων: Ποσοστό 73% επί του συνόλου του αριθμού επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρχικού σταδίου Seed, ενώ οι Series A επενδύσεις ανήλθαν σε ποσοστό 17% και οι Growth σε 10%.
Ποσοστό 68% επί του συνόλου, 338 από τους 500 γύρους επένδυσης, τοποθετήθηκαν σε εταιρείες που διατηρούν τμήμα ή το σύνολο της ομάδας τους στην Ελλάδα.
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, σύμφωνα με τη Marathon, η μεταβολή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή. Με βάση το ύψος της επένδυσης η αναλογία αντιστρέφεται, καθώς εταιρείες Ελλήνων ιδρυτών που δεν διατηρούν ομάδα στην Ελλάδα άντλησαν το 73% των συνολικών κεφαλαίων.
Η αύξηση του όγκου επενδύσεων σε εταιρείες που διατηρούν ομάδα στη χώρα παραμένει, πάντως, σημαντική καθώς το σχετικό ποσό αυξήθηκε κατά 16 φορές, από 10 εκατ. δολ. το 2010 σε 155 εκατ. δολ. το 2018.
Συνολικά 268 venture capital funds (ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών) εμπιστεύτηκαν ελληνικές startups στο διάστημα της μελέτης. Μόλις 12 από αυτά τα funds ήταν ελληνικά, ενώ 256 είχαν την έδρα τους αλλού, κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους επιχειρηματικούς αγγέλους (ιδιώτες επενδυτές).
Τα ελληνικά funds ηγήθηκαν 178 επενδύσεων (35% του συνόλου), ενώ άλλα funds ηγήθηκαν 248 επενδύσεων (50%). Σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι και ηγήθηκαν 74 επενδύσεων (15%), ενώ συμμετείχαν σε πολλούς περισσότερους.
Ξένα επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν σε τρεις ή περισσότερες ελληνικές startups είναι: intel capital, index ventures, Accel, Andreessen Horowitz, Kleiner Perkins, Sequoia, BainCapital, DFJ Greycroft.
Μεταξύ 2010 και 2018, 47 ελληνικές startups εξαγοράστηκαν και 5 πραγματοποίησαν IPO (αρχική δημόσια εγγραφή σε χρηματιστήριο). Ο αριθμός των εξαγορών αυξήθηκε από μηδέν το 2010 σε δέκα το 2016 και οκτώ το 2018, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικές εξαγορές το 2019. Ελληνικές startups έχουν εξαγοράσει οι: Microsoft, Apple, splunk, amazon, Samsung, Teradata, daimlel, citrix, vmware, DellEMC, salesforce.