Skip to main content

«Καμπανάκι» από τα ληξιπρόθεσμα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Ρεκόρ έτους έσπασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούλιο, καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ.

Την ώρα μάλιστα που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το «μπαράζ» των κατασχέσεων, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλέτες που έχουν πιαστεί συνολικά στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικών μέτρων έφθασαν τους 971.429, από 951.114 που ήταν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 57,89% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκήσει ποινικές διώξεις, έφθασαν στο επτάμηνο τις 941 για συνολικό ποσό που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι αρμόδιες αρχές για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, προκειμένου να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, κάθε μήνα το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσμων φουσκώνει επικίνδυνα.

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί ότι ο Ιούλιος ήταν μήνας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, αλλά και της πρώτης δόσης του ΦΠΑ που καλούνται να πληρώσουν με βάση τις περιοδικές δηλώσεις του δευτέρου τριμήνου ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Λόγοι για τους οποίους άλλωστε τον Ιούλιο τα χρέη προς τις εφορίες ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 7,51 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί στα 97,33 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός, με δεδομένο ότι οι μήνες που έπονται είναι εξίσου δύσκολοι για τους φορολογούμενους, καθώς τα βάρη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο έως τον Δεκέμβριο. Η αρχή μάλιστα γίνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο επτάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 1,1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.

20.315 κατασχέσεις

Από την άλλη πλευρά, και τον Ιούλιο έγιναν επιπλέον 20.315 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά στο επτάμηνο οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέβαλαν αναγκαστικά μέτρα σε 132.373 φορολογούμενους.

Ενδεικτικό εξάλλου του αδιεξόδου που επικρατεί στην αγορά, με βάση και τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποτελεί το γεγονός ότι συνολικά μέχρι σήμερα:
* 3.978.127 φορολογούμενοι εμφανίζονται με χρέη προς Δημόσιο
* σε 1.678.160 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και
* σε 971.429 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμένα μέτρα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εκτός από τον Ιούλιο που είχαμε νέο «ρεκόρ» χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ.  το Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι φορολογούμενοι πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις τους είχαν και την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2016, ενώ τους επόμενους μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις, ως είθισται κάθε χρόνο «ατονούν», για να «φουντώσουν» και πάλι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη που ξεπερνούν τα 89,8 δισ. ευρώ, έχουν ήδη μπει στα κρατικά ταμεία 1,8 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθεί.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το περίπου 13% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει φτάσει στο 24%.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ, καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.   

Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και 24, δόσεις.                       

ΑΑΔΕ: Πού οφείλεται η αύξηση

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιουλίου προς το Δημόσιο, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα: Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε σήμερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, που δεν καταβλήθηκαν εμπροθέσμως, ανέρχονται στο ποσό των 1,441 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατ.

Σημειώνεται ότι, στατιστικά, οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ακραίες τιμές και δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη πορεία του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, το οποίο αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη. Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ακραίες τιμές, η εισπραξιμότητα του νέου φορολογικού ληξιπρόθεσμου χρέους βελτιώθηκε, καθώς αυξήθηκε στο 16,4% από 15,8% τον Ιούλιο του 2016.

Η αύξηση του συνολικού νέου ληξιπρόθεσμου χρέους κατά επιπλέον 567 εκατ. ευρώ οφείλεται σε μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα.