Για δείγματα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η θετική πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον δεν έχει διασφαλιστεί.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης που συνεδριάζει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ειδικότερα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 0,6%, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού καθώς και στη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.
«Τα πράγματα είναι όντως καλύτερα τώρα, σε σχέση με πέρυσι. Όμως ο δρόμος προς την ανάκαμψη και την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας είναι ακόμη δύσκολος» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δραστική μείωση φόρων και εισφορών.
«Για να απαγκιστρωθεί οριστικά από την εποχή των μνημονίων, η χώρα θα πρέπει να λάβει μέτρα 6,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2018 – 2022. Πρέπει την ίδια περίοδο να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ και 2% περίπου στη συνέχεια. Πρέπει, επίσης, μέχρι το τέλος του 2018 να υλοποιήσει 113 προαπαιτούμενα μέτρα. Η μη επίτευξη αυτών των στόχων θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Θα ενεργοποιήσει αυτόματα το δημοσιονομικό κόφτη, με αποτέλεσμα να πληγούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και η υγεία και η παιδεία και η δημόσιες επενδύσεις και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας», σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Ζήτησε, τέλος, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, μείωση του κόστους της ενέργειας, εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και έναρξη της κινητικότητας, όπως επίσης και προετοιμασία για την έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.