Skip to main content

Νέο τραπεζικό πλήγμα έλαβε το Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσει τα επίπεδα των 670 μονάδων, παρά την πτώση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίoς έκλεισε για ακόμη μία ημέρα με σημαντικές απώλειες. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,14% στις 673,18 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 683,62 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,01. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 35,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,41 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,95% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%. 

Ο τραπεζικός κλάδος και σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα κρίσιμα stress tests, καθώς και ο τρόπος κάλυψής τους. Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχει, επίσης, μεγάλη αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθος των «κόκκινων» δανείων και ότι πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί. 

Όπως φαίνεται, η αγορά έχει «παγώσει» από τη δήλωση της προηγούμενης εβδομάδας του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Αντίθετα, σημείωσε ότι κόστος θα επωμιστούν, εκτός από τους μετόχους, και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών.

Στο μεταξύ, στήριγμα στην αγορά παρείχε η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα να αποδειχθεί χαμηλότερο των 86 δισ. ευρώ. «Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τριετούς προγράμματος θα είναι πολύ χαμηλότερες» ανέφερε η κ. Μπράιτχαρντ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 14,17%, η Eurobank υποχώρησε κατά 12,07%, η Εθνική σημείωσε απώλειες 7,13% και η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -4,17%. 

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές του Μυτιληναίου (-3,39%), της ΜΕΤΚΑ (-5,39%), της ΔΕΗ (-1,94%) και της Aegean (-3,34%), ενώ αντίθετα, αξιοσημείωτες αντοχές έδειξαν οι Jumbo (+1,39%), Λαμδα (+1,34%), Ελληνικά Πετρέλαια (+2,91%), ΟΤΕ (+1,88%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,75%). 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-8,32%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+1,87%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 42 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.