Στην αγορά του χρυσού αποφάσισε να επενδύσει ο Γουόρεν Μπάφετ, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη από τη ραγδαία εκτίναξη της αξίας του πολύτιμου μετάλλου.
Ειδικότερα, μέσω της Berkshire Hathaway Inc, o Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής αγόρασε 20,9 εκατομμύρια μετοχές (1,2% του συνολικού κεφαλαίου) της εταιρείας χρυσού Barrick Gold, της οποίας η χρηματιστηριακή αποτίμηση ανέρχεται στα 565 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, πρόκειται για μία κίνηση, η οποία -παρά τις ευοίωνες προοπτικές του χρυσού- έχει προκαλέσει μεγάλη… έκπληξη στις αγορές, λόγω της δεδομένης καχυποψίας του Μπάφετ έναντι του πολύτιμου μετάλλου.
Κατά την πάγια θέση του, άλλωστε, ο χρυσός δεν αποτελεί μια παραγωγική επένδυση, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αγορά των μετοχών μιας εταιρείας. Έτσι, το περιθώριο κέρδους και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πεπερασμένες.
Βέβαια, η πρόσφατη εκρηκτική άνοδος του πολύτιμου μετάλλου δεν γινόταν να μην “συγκινήσει” τον επενδυτή, με αποτέλεσμα να αγοράσει ένα μέρος των μετοχών της χρυσοφόρας -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μεταλλευτικής εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση, παρά τις επιφυλάξεις, δεν αποτελεί χωρίς προηγούμενο για τον Μπάφετ. Κι αυτό, διότι το 1997 είχε αγοράσει 129,7 εκατομμύρια ουγγιές ασημιού έναντι μόλις 6 δολαρίων ανά ουγγιά. Λίγο αργότερα, βέβαια, περιόρισε στο μηδέν την έκθεσή του, διαθέτοντας προς πώληση το σύνολο της επένδυσής του.
Ράλι για τον χρυσό
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε στις 7 Αυγούστου σε επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 2.072,50 δολάρια ανά ουγγιά. Μάλιστα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε άνοδο για εννέα διαδοχικές εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα, βέβαια, το ανοδικό ράλι διεκόπη, με τον χρυσό να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 4,5%.
Η εκρηκτική άνοδος του χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδεται στην έντονη ανησυχία που επικρατεί διεθνώς για την κατάσταση της οικονομίας, ως απόρροια και της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.
Οι απανταχού επενδυτές, φοβούμενοι μία επικείμενη ύφεση, στράφηκαν μαζικά στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο των μετάλλων, και δη του χρυσού. Κάτι αντίστοιχο, άλλωστε, λαμβάνει χώρα σε κάθε περίοδο οικονομικής ή γεωπολιτικής αστάθειας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg