Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επέμενε να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα, που αποδείχθηκαν σε κάποιο βαθμό χρήσιμα για όποιον τα έλαβε υπόψη:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Σήμερα ξεκινάμε με παρουσίαση μέρους σχολίου στο Reuters για τη χώρα: «Τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της, δήλωσαν την Τρίτη ότι ήταν αισιόδοξοι ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν μια συμφωνία εντός των ημερών για ένα πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προσδίδοντας εκπληκτικά αισιόδοξο τόνο σε μια διαδικασία που στο παρελθόν ήταν γεμάτη πικρία.
Μια διάσωση με κεφάλαια μέχρι 86 δισεκατομμύρια ευρώ ή 94,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις 20 Αυγούστου – ή θα συμφωνηθεί ένα δεύτερο δάνειο γέφυρα – αφού η Ελλάδα πρόκειται να εξοφλήσει χρέος ύψους 3,5 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που λήγει εκείνη την ημέρα.
Στην Αθήνα, Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πήγαιναν καλύτερα από το αναμενόμενο. Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι «ενθαρρύνονται» από την πρόοδο που υπάρχει. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται,” η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Andreeva στο Reuters. Θα είναι η τρίτη συμφωνία διάσωσης του χρεωμένου έθνους από το 2010, με σκοπό να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να κρατήσει τη χώρα από πιθανή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις ήταν βασανιστικές και στο παρελθόν, κολλάγανε σε λεπτομέρειες επί των μεταρρυθμίσεων που κυμαίνονται από συντάξεις ως τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους είχαν επίσης διανθιστεί με ξεσπάσματα σχετικά με την ευθύνη, την κυριαρχία και ακόμα και εκβιασμό.
Ωστόσο, πηγές από την πλευρά των πιστωτών ενημέρωσαν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και περιγράφονται οι Έλληνες ως «πολύ, πολύ συνεργάσιμοι» στις συνομιλίες οι οποίες ανέκαμψαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μετά από εβδομάδες αδιέξοδο σχετικά με τους όρους διάσωσης».
Αυτά διαβάσανε οι ξένοι θεσμικοί που ενδιαφέρονται για το ΧΑ σήμερα το πρωί.
Η αγορά αποδείχθηκε πολύ πιο ψύχραιμη έναντι των πολιτών στις εξελίξεις μετά το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση του χρέους που έφερε το δημοψήφισμα και τα capital control. Φυσικά ένα τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο θα κοκκινίζει τους βασικούς του δείκτες αν ο κλάδος των τραπεζών πιέζεται τόσο ώστε να χάνει 30% τη μέρα. Όμως η εικόνα από την αγορά παραγώγων όπου φούντωσαν οι συναλλαγές των ΣΜΕ αφήνει ακόμα και για τη σημερινή συνεδρίαση θετικά… υπονοούμενα σχετικά με ορισμένα τραπεζικά blue chip.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των επενδυτών έναντι των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν έχουν υποστεί τα αποτελέσματα της δυσμένειας των θεσμικών ισότιμα με τα blue chip. Οι όγκοι και οι ρυθμοί συναλλαγών χθες που απουσίαζαν τα πολλά και μεγάλα πακέτα ήταν λίγο καλύτεροι από της Δευτέρας και το ζητούμενο είναι να μην πέσουν κάτω από τους τρέχοντες αυτή τη βδομάδα της δοκιμαστικής πτήσης του ΧΑ με φτερά χωρίς συμμετρία. Τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων είναι περιορισμένα κύρια γιατί δεν έχουν ακόμα σχηματίσει εικόνα για τη διάρκεια του ειδικού καθεστώτος που επέβαλαν τα capital control.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν και χθες οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων, με την αγορά να κινείται με βάση τα αποτελέσματα των εισηγμένων τα οποία ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,27% στις 17.550,69 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,19% στις 5.105,55 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,23% στις 2.093,32 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Regeneron Pharmaceuticals ενισχύθηκε κατά 4,8%, καθώς τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τους στόχους για τις πωλήσεις του φαρμάκου Eylea.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή του Twitter, η οποία ανέκαμψε με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2%, μετά τα ιστορικά χαμηλά που έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση. Η μετοχή έχει χάσει πάνω από 20% μόλις τις τελευταίες επτά ημέρες.
Ανοδικά έκλεισε τελικά και η Avis Budget, η οποία βρέθηκε στο +4%, παρά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα της εταιρείας επλήγησαν από το ισχυρό δολάριο. Μάλιστα, για το σύνολο του έτους αναμένονται τα έσοδα να διαμορφωθούν στα 8,6-8,7 δισ. δολάρια, από 8,8 δισ. που είχε εκτιμηθεί το Μάιο.
Στο μεταξύ, πάνω από τα δύο τρίτα των εταιριών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το 75% περίπου εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 2,8%, από πτώση 6,4% που αναμενόταν προηγουμένως.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες, ανατρέποντας επι της ουσίας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, με την αγορά να βρίσκει στηρίγματα σε επιλεγμένες μετοχές, ενώ συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση του ενεργειακού κλάδου.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 6.687 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε άνοδο 0,11% στις 11.456 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,17% στις 5.112 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,17% στις 398,75 μονάδες, διακόπτοντας το πενθήμερο ανοδικό σερί.
Στο ταμπλό, η Royal Bank of Scotland τελικά έκλεισε με κέρδη 0,4%, ανατρέποντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, μετά την ανακοίνωση ότι η βρετανική κυβέρνηση πούλησε το ποσοστό ύψους 5,4% που κατείχε στην τράπεζα, αντί ποσού 2,1 δισ. στερλινών.
Στον αντίποδα, η Credit Agricole υποχώρησε κατά 10,2%, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 920 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης core tier-one ratio διαμορφώθηκε στο 10,2%, σταθερός από τον περασμένο Μάρτιο.
Τέλος, η BMW βρέθηκε στο -1,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου υποχώρησαν κατά 3,4% στα 3,61 δισ. ευρώ. Τα δε έσοδα της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 20% στα 23,9 δισ. ευρώ.
ΧΑ
Θετικά μηνύματα εξέπεμψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το αρνητικό πρόσημο που του «πρόσφερε» το -29,2% του τραπεζικού κλάδου, με την πλειονότητα των μετοχών του να δίνει μια ηχηρή απάντηση στο χθεσινό sell off.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,22% στις 659,94 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 3,61% στις 194,45 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 669,89 μονάδες και η χαμηλότερη στις 635,06. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,32% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 63,49 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,61 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο όριο ή πολύ κοντά σε αυτό του limit down, στη σκιά των αρχικών, ιδιαιτέρως δυσμενών, αποτιμήσεων της ζημίας που έχει γίνει από την επιβολή των capital controls. Η αγορά δείχνει να αναμένει, με αρνητικές προσδοκίες, την αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών, η οποία θα καθορίσει και τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Η αξιολόγηση θα γίνει σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, μέσω stress test, και θα ανακοινωθεί πιθανότατα προς το τέλος του καλοκαιριού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την ΑΛΦΑ να κλείνει με απώλειες 29,65% στα 0,159 ευρώ, την Εθνική στα 0,601 ευρώ με πτώση 28,45%, την Eurobank στο -29,70% και στα 0,071 ευρώ και την Πειραιώς στο «απόλυτο» -30% και στα 0,196 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές καταγράφουν πτώση 51% για το 48ωρο και ότι για να επανέλθουν στις τιμές τους της 26ης Ιουνίου (πριν ανασταλεί για πέντε εβδομάδες η λειτουργία του Χ.Α.) απαιτούν θετικές αποδόσεις περί το 100%.
Η εικόνα αυτή «ευθύνεται» και για το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη, καθώς οι τέσσερις τράπεζες διαμορφώνουν το 17% της διακύμανσης του δείκτη, «κοστίζοντας» του έτσι ένα -5,10%. Υψηλότερη η «ζημία» ήταν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η «τετράδα» διαμορφώνει το 21,8% της διακύμανσής του.
Πλην των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών, με απώλειες έκλεισε και η μετοχή της ΕΕΕ, η οποία βρέθηκε στο -0,63%, περιορίζοντας σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές της απώλειες, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισε και ο ΟΤΕ.
Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι η αγορά έδειξε να αποκόβει την πορεία των τραπεζικών μετοχών, δείχνοντας την εμπιστοσύνη της σε αρκετές μετοχές του FTSE 25. Μάλιστα, μετοχές της πραγματικής οικονομίας έδειξαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, σε μια εποχή μάλιστα που οι προοπτικές της οικονομίας δεν εμφανίζονται αισιόδοξες.
Μετά το πρωτοφανές sell off τη Δευτέρα, η αντίδραση, είτε τεχνική είτε στρατηγική, χθες άλλαξε επί το θετικότερο το κλίμα στο ΧΑ. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι μετοχές των Λαμδα, με άνοδο 12,39%, ΜΕΤΚΑ στο +11,94%, Follie Follie στο +11,20%, ΓΕΚ Τερνα στο +9,52% και ΕΧΑΕ στο +9,30%. Εξαιρετική είναι και η παρουσία των Aegean, Motor Oil και Grivalia που εμφανίζουν θετική απόδοση στο διήμερο, της τάξης των 8,25%, 1,65% και 3,12% αντίστοιχα.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-29,26%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+16,41%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 26 καθοδικά, ενώ η τιμή 7 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Για την ώρα τα μηνύματα που στέλνει το ταμπλό είναι καθαρά και καθόλου παγιδευτικά για τους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές. Διότι αφού οι τράπεζες τη Δευτέρα κλείδωσαν στο -30% αρκετοί κλάδοι έχασαν λιγότερο από το -16% που ήταν η τάξη μεγέθους της μεταβολής των βασικών δεικτών. Ήταν των Χημικών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, Πρώτων Υλών, Ταξίδια Αναψυχή, Κατασκευές Υλικά, Τηλεπικοινωνιών, Προσωπικά Οικιακά Είδη, Πετρελαίου Αερίου, Ακίνητης Περιουσίας, Τροφίμων Ποτών. Την Τρίτη με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες Χημικών +16,41% από -15,29%, Εμπορίου +11,11% από -17,24%, Ακίνητης Περιουσίας +9,87% από -8,32%, Βιομηχανικών Προϊόντων +8,81% από -15,11%, Πετρελαίου Αερίου +7,89% από -8,90%, Κατασκευές Υλικά +7,14% από -14,61%, Κοινής Ωφέλειας +5,86% από -19,45%, Πρώτων Υλών +4,83% από -14,89%, Ταξίδια Αναψυχή +4,15% από -14,73%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,12% από -24,62%, Τεχνολογίας +3,50% από -18,44%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,37% από -11,44%. Μπορούμε δε με βάση τους ανοδικούς κλαδικούς δείκτες χθες, να διαπιστώσουμε ότι εκτός Τηλεπικοινωνιών που είχαν μηδενική μεταβολή και Τροφίμων Ποτών που εμφάνισαν πτώση -0,64%, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι ήταν στους πολύ κερδισμένους.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών αποκάλυψαν μια μικτή διάθεση των επενδυτών, σήμερα Τετάρτη, αφού οι αυξανόμενες πιθανότητες μιας αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ ήδη από τον επόμενο μήνα, οδήγησαν στο να αρθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και η ισχύς του δολαρίου, πιέζει τα νομίσματα σε ολόκληρη την περιοχή.
Κινήσεις ήταν ως επί το πλείστον μικρές με τον Nikkei της Ιαπωνίας ψηλότερα +0,2% και η Νότια Κορέα είχε τον Kospi με απώλειες 0,1%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,5%.
Στην Κίνα, ο δείκτης CSI300 που αποτελείται από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen ήταν επίπεδος μετά την αναχαίτιση του short-selling που προκάλεσε μια αρκετά μεγάλη αναπήδηση την Τρίτη.
Υπήρξαν επίσης ενδείξεις ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα μπορούσαν να αναλάβουν ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, αφού η έρευνα των Caixin / Markit επί των εταιριών παροχής υπηρεσιών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε 11 μήνες.
Οι απώλειες στη Wall Street ήταν μέτριες, με τον Dow την Τρίτη με πτώση -0,27%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε -0,22% και ο Nasdaq -0,19%.
Οδηγώντας τις εξελίξεις είχαν μετοχές της Apple (AAPL.O) που έπληξε χαμηλότερα επίπεδα σε πάνω από έξι μήνες, προφανώς εν μέρει στις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα.
Η τελευταία νύξη επί των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ήρθε από τον Dennis Lockhart πρόεδρο της Ατλάντα Federal Reserve που δήλωσε στην Wall Street Journal ότι θα λάβει «σημαντική επιδείνωση» η οικονομία, γι ‘αυτόν, αν δεν υπάρξει μια αύξηση τον Σεπτέμβριο.
Η στροφή προς τα υψηλότερα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, πιέζοντας τα νομίσματα από τη Βραζιλία το Μεξικό και τη Νότια Κορέα. Το μαλαισιανό ρίγκιτ χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά, σημειώνοντας χαμηλά που δεν έχουμε δει από το 1998.
Το αμερικανικό δολάριο κέρδισε, φθάνοντας τα 124,41 JPY από το χαμηλό των 123,77 την Τρίτη. Το ευρώ κόλλησε στα 1,0862 δολάρια κάτω από την κορυφή του 1,0988.
Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο ήταν στα 98,132 μονάδες και απειλεί τις κορυφές που έφθασε τον Ιούλιο στις 98.151 περίπου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι προσδοκίες για επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Fed ενισχύουν το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων
Τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Lockhart της Fed της Ατλάντα βοήθησαν να βρεθούν το δολάριο ΗΠΑ και τα αμερικανικά επιτόκια υψηλότερα. Σε μια συνέντευξη στην WSJ, δήλωσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξηθούν τα επιτόκια. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα Fed Funds futures τώρα έχουν τιμολογήσει στο 48% την πιθανότητα της αύξησης τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε απένταντι στα περισσότερα νομίσματα.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν συνεχή μέτρια βελτίωση, με τις μισθοδοσίες την Παρασκευή το επίκεντρο. Σήμερα, αναμένουμε μια μικρή διεύρυνση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ και μια μικρή αύξηση του ISM για το μη βιοχηχανικό τομέα. Η κίνηση για το δολάριο και τις αποδόσεις των ομολόγων έρχεται πριν από έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση, στην οποία αναμένουμε μια αύξηση 200.000 στις νέες θέσεις εργασίας με τη συναίνεση να τις προσδοκά στις 225.000.
Το ξεπούλημα στα εμπορεύματα πήρε μια ανάσα καθώς οι τιμές των futures για το πετρέλαιο και του χαλκού ήταν επίπεδα. Οι αναλυτές μας επί των βασικών αγαθών πιστεύουν ότι η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών είναι υπερβολική.
Οι επενδυτές περιμένουν τη «Σούπερ Πέμπτη» στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την έκθεση για τον πληθωρισμό, την απόφαση για τη νομισματική πολιτική και την άμεση απελευθέρωση των πρακτικών της συνεδρίασης. Αναμένουμε τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ να ψηφίσει για μια αύξηση επιτοκίων.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπορεί να καταλήξουν πριν τις 20 Αυγούστου ώστε να προχωρήσει κανονικά η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και να αποφευχθούν τα εναλλακτικά σενάρια για «συμφωνία γέφυρα» εμφανίστηκεο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο διάλειμμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Η ομαλοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στους Έλληνες επενδυτές, υποστήριξε χθεςο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται η νέα συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντικείμενο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ζητήματα δικαιοσύνης.
Σύμβαση συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπέγραψε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες – δικαιούχοι λογαριασμού ταμιευτηρίου του Ταμείου χωρίς να απαιτείται η προσέλευση τους σε αυτό. Ειδικότερα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιδιάζον καθεστώς αναλήψεων και μεταφοράς κεφαλαίων που έχει επιβληθεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων», προχώρησε στη σύναψη σύμβασης συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ.
Στις 5/8/2015 θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος χρήσης 2014 από τον ΟΤΕ. H καταβολή του μερίσματος θα γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με την απόφαση της από 12/06/2015 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, το μέρισμα της χρήσης 2014 ανέρχεται σε 0,08 ευρώ ανά μετοχή.
Για τις 25 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε η συζήτηση της αίτησης της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ. Η Επιτροπή εξέδωσε αυτεπαγγέλτως προσωρινή διαταγή με την οποία υποχρεώνεται η ΔΕΗ:
α) Να αναστείλει τη δήλωσή της για παύση εκπροσώπησης των μετρητών της Αλουμίνιον της Ελλάδος προς τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. β) να απέχει η ίδια από οποιαδήποτε ενέργεια διακοπής προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση ασφαλιστικών μέτρων.
Την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛ Α.Ε. και την απορρόφησή του από τη ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αλλαγές στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), οι οποίες βοηθούν τη διαδικασία χορήγησης δανείου σε κάποιο κράτος – μέλος της Ευρωζώνης, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τροπολογία, με την οποία προστατεύονται οι χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης από την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης.
Τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία είχε διασωθεί χάρη σε κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης, ξεκίνησε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, πουλώντας το 5,4% της τράπεζας. Τα 2,1 δισ. λίρες (περίπου 3 δισ. ευρώ) που αντλήθηκαν από την πώληση αυτή, στην τιμή των 330 πενών ανά μετοχή, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Να αναδιανείμει στους πολίτες τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου. Παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι περιλαμβάνει αυξήσεις δαπανών σε όλους τους τομείς: εκπαίδευση (9,3%), πολιτισμός (7,6%), υγεία (3,6%), έρευνα και ανάπτυξη (2,2%).
Άνοδο 1,8% σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ, για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Οι αναλυτές βέβαια, ανέμεναν άνοδο της τάξης του 2%. Τον Μάιο, οι εργοστασιακές παραγγελίες είχαν υποχωρεί κατά 1,1%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% ενώ των μη διαρκών αγαθών κατά 0,4%.
Το ποσό των 40 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Tο επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, λήξεως σε τέσσερις εβδομάδες, άγγιξε το 0,050%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στις 3,62 φορές από 3,47 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία.