Δημοσιεύματα για την «αναγέννηση» του ελληνικού κρασιού με την καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, αλλά και τη μη επικύρωση της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA από την κυπριακή Βουλή με αφορμή το χαλούμι.
Στη μη επικύρωση της ευρωκαναδικής εμπορικής συμφωνίας CETA από την κυπριακή Βουλή με το επιχείρημα ότι δεν προστατεύονται επαρκώς το κυπριακό τυρί χαλούμι και άλλα αγροτικά προϊόντα του νησιού αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Το χαλούμι μπλοκάρει την εμπορική στρατηγική της ΕΕ».
[…] Πρόκειται για μια κλασσική εμπορική σύγκρουση. Όταν τα κράτη συμφωνούν σε μικρότερους δασμούς, αυτό φέρνει συνήθως για τους περισσότερους πλεονεκτήματα. Η CETA απαλλάσσει τις επιχειρήσεις της Ευρώπης από το 99% των δασμών που πλήρωναν μέχρι πρότινος στον Καναδά. Ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 15% στα 40 δις ευρώ. Μεμονωμένα προϊόντα όμως ενδέχεται να έχουν μικρότερες πωλήσεις επειδή αποκτούν ανταγωνισμό που είναι καλύτερος, φθηνότερος ή που έχει απλώς καλύτερη πρόσβαση στην αγορά».
Όπως σημειώνει η SZ η «εξέγερση του τυριού» -όπως αποκαλεί την απόφαση της πλειοψηφίας των κύπριων βουλευτών να καταψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας- «[…] συνιστά προειδοποιητική βολή για την ΕΕ. Εδώ και χρόνια προσπαθεί να πετυχαίνει όλο και περισσότερες εμπορικές συμφωνίες για τις επιχειρήσεις της για να διασφαλίζει ευημερία και θέσεις εργασίας. Το ελεύθερο εμπόριο τελεί υπό πιέσεις από τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος σταμάτησε τη σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ με την ΕΕ και επέβαλε δασμούς στην Κίνα και τον μισό πλανήτη».
Επιστρέφουν οι καλές ελληνικές ποικιλίες
Εκτενές ρεπορτάζ για το ελληνικό κρασί φιλοξένησε στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική Express υπό τον τίτλο «Το ελληνικό κρασί γιορτάζει την αναγέννησή του».
Όπως επισημαίνεται «[…] οι αμπελουργοί στην Ελλάδα έχουν μακρά παράδοση. Αυξημένη ζήτηση έχουν τώρα – και δη και στο εξωτερικό – ειδικά οι εγχώριες ποικιλίες. Πάνω από 1.000 οινοποιίες παρασκευάζουν κρασί, από τα σύνορα στο βορρά μέχρι την Κρήτη στο νότο. Στα κόκκινα σταφύλια συγκαταλέγονται το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο, στα λευκά το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Σαββατιανό. ”Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες αμπέλου” λέει ο Πάνος Κυριαζής, ιδιοκτήτης του Vintage στην Πλάκα.
Εκεί σερβίρει εκατοντάδες μπουκάλια ελληνικού κρασιού μαζί με πολλή γνώση. ”Τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν αρκετά καλά οινοποιεία” λέει ο Πάνος. Ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν πολλοί παραγωγοί καλλιεργούσαν μόνο τις διεθνώς γνωστές ποικιλίες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων προσέθεταν και μερικά ελληνικά σταφύλια. Μετά την οικονομική κρίση του 2008 όμως πολλοί νέοι αμπελουργοί επανέφεραν τις παλιές ποικιλίες, εξηγεί η Ελένη Κεφαλοπούλου, οινολόγος και ιδρύτρια του Wines of Athens».
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί στη συνέχεια έλληνες οινοπαραγωγούς που εξηγούν τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ποικιλιών, πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει μάλιστα στο μεταξύ και διεθνείς διακρίσεις.
Κώστας Συμεωνίδης