Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: «Βουτιές» στο ενδιαφέρον των επενδυτών

Από την έντυπη έκδοση

*Με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ στις 13:17, είναι περιττό να αναφερθούμε διεξοδικά στους ρυθμούς συναλλαγών. Ο Γ.Δ. τότε έχανε 0,62%, όντας λίγο κάτω από τις 614 μονάδες, και την πτώση οδηγούσαν οι Τράπεζες. Το κακό ήταν πως στην Ευρώπη αντίστοιχη εικόνα εμφάνιζε μόνο η αγορά της Ισπανίας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια – υπογραμμίζοντας, πως οι ξένοι θεσμικοί ανησυχούν για τις εισπράξεις της τουριστικής βιομηχανίας στις δύο αυτές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, 12 blue chip δεν είχαν απώλειες και στην έως τότε πορεία του μέσου όρου, είχαν οριστεί ως ανώτερο οι 619,27 μονάδες στα πρώτα 41 λεπτά, με κατώτερο από τις 12:59 τις 613,33 μονάδες που δεν ξεπεράστηκε καθοδικά στο πρώτο τρίωρο. Το δυσάρεστο είχε σχέση με την αδυναμία του ΔΤΡ να κρατήσει τιμές πάνω από τις 300 μονάδες, καθώς εμφάνισε απώλειες άνω του 2% και τιμές κοντά στις 295. 

*Ήταν λίγο πριν τις 15:00 που ο ΔΤΡ πέρασε πάνω από τις 300 μονάδες και παρά τις απώλειές του, που ήταν πλέον της τάξης του -0,5%, ο Γ.Δ. είχε περάσει ξανά πάνω από τις 618 μονάδες. Όσοι αναγκάζονται να συμμετέχουν στις συναλλαγές προτιμούν τα εργαλεία της στατιστικής ως μέσο για την απόφαση σε συμμετοχή και η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών στη ζήτηση, ανέβασε το ηθικό των θεσμικών που συναλλάσσονται σε μετοχές εκτός του ευαίσθητου αυτού κλάδου. Ο περιορισμός του πλήθους των πτωτικών blue chip από 13 σε 9 ήταν ενδεικτικός της στροφής των προτιμήσεων με την ΕΕΕ στις 15:20 να έχει τη μεγαλύτερη πτώση -1,6%. Όσο για τον τζίρο είχε πιάσει τα 17 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. ήταν στο +0,3% όταν οι δείκτες στην Ευρώπη κάλπαζαν. Καθώς τα futures της Wall Street ήταν στο +0,6% όταν ο DAX κέρδιζε 2,4% και ο CAC 1,5% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο επίσης μίζερο +0,5%. 

*Η κορύφωση στις 619,55 στις 15:25 δεν… αμφισβητήθηκε. Αφού, αμέσως μετά, κύματα εντολών πώλησης θέσεων σε τραπεζικά blue chip κατέστησαν προσωρινή την κίνηση για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα του ΔΤΡ σε θετικό πεδίο. Ο ΔΤΡ από τις 11:07 είχε σημειώσει το μέγιστο πάνω από τις 307 μονάδες, ενώ στο δεύτερο μέρος ανέβηκε έως τις 303, για να καταλήξει στις 299 με δραστικές κινήσεις στις δημοπρασίες. Ο λόγος για την επίμονη αποτύπωση των κινήσεων των ισχυρών θεσμικών αφορά την κατανόηση της καθοριστικής σημασίας που έχουν οι τακτικές των ξένων θεσμικών, αυτές τις δύσκολες για την αγορά μέρες. Καθώς υποχωρεί εν μέσω ανόδου, στο κλείσιμο εδώ, μεγαλύτερης του +1,4% στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και +0,7% των ΗΠΑ, με τζίρο που ίδρωσε να περάσει τα 31 εκατ. ευρώ. 

*Η απογοήτευση που προκαλεί η αδυναμία της αγοράς να παρακολουθήσει τα διεθνή στην άνοδο σχετίζεται με τη διαρκή αδιαφορία των θεσμικών για τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές, ακόμα και όταν οι απώλειες στην τιμή τους ξεπερνούν το 60%. Μετά τα αποτελέσματα των ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΦΡΙΓ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη, υπάρχει κενό στη ροή των ειδήσεων που μπορούν να διεγείρουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτό το κενό τρομάζει τους επαγγελματίες, που περιμένουν επανεκκίνηση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων στις 27 Αυγούστου. Τώρα, φωτίζει το ταμπλό… η πανσέληνος του Αυγούστου. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Όσα ελαττώματα και στρεβλώσεις στην ατομική ελευθερία και αν έχουν τα δημοκρατικά καθεστώτα, στις πραγματικά δύσκολες στροφές της πορείας κάθε ανεξάρτητης χώρας, αποτελούν προτιμότερο τύπο διακυβέρνησης από μια δικτατορία. Για αυτή, χρειάζεται απαραίτητα ένας δικτάτωρ. Δηλαδή ένα πρόσωπο που το μέγεθος της εγωπάθειάς του τον έκανε να πιστεύει ότι έχει το χάρισμα να αναγνωρίζει πάντα το δίκαιο και το σωστό, ανεξαρτήτως του αντικειμένου που απαιτεί απόδοση δικαιοσύνης ή χάραξη λύσης για ένα σοβαρό πρόβλημα. Παράλληλα, βέβαια, έχει κερδίσει την υποστήριξη μεγάλου πλήθους πολιτών και στις εξελίξεις υπό κανονικές συνθήκες, η άσκηση εξουσίας με «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» μπορεί να αποδειχθεί μέθοδος που φέρνει, γρηγορότερα, πληρέστερα αποτελέσματα. Η αλαζονεία του δικτάτορα γίνεται πηγή μεγάλων κινδύνων, στην περίπτωση καταστάσεων που παράγονται από πολυσύνθετα φυσικά φαινόμενα. Γιατί απαιτούν επιστημονικές προσεγγίσεις και το απαραίτητο επιστημονικό δέος μπροστά στο ορατό και αόρατο σύμπαν. Με την πανδημία έφαγαν τα μούτρα τους αρκετοί δικτατορίσκοι. Παράλληλα, πέθαναν και πεθαίνουν χιλιάδες… οπαδοί τους. 

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης