Skip to main content

Προς απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού από τη Βουλγαρία

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στην απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα, μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και συνοριακά σημεία διέλευσης εντός της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Μέχρι και χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε προχωρήσει σε καμία επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί το θέμα, ενώ σε κάθε περίπτωση τόσο στα ελληνοβουλγαρικά όσο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα εντείνονται τα μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το επικείμενο «εμπάργκο» στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Βουλγαρία αποτελεί μια αναμενόμενη κίνηση προφύλαξης, ενώ σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικά δημοσιεύματα, η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Τάνεβα, έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι οι έλεγχοι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ενταθούν και οι αποσκευές όλων των επισκεπτών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα θα ελέγχονται στα σύνορα για τυχόν απαγορευμένα προϊόντα κρέατος. 

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του Κτηνοτροφικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας, θα δημιουργηθούν ζώνες καραντίνας είκοσι χιλιομέτρων γύρω από όλα τα χοιροτροφεία στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι υπάρχουν 65 βιομηχανικές μονάδες εκτροφής χοίρων στη Βουλγαρία, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν συνολικά τρεις περιοχές (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε) μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κρούσματα φέρεται να έχουν ξεπεράσει τα 20, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι η Βουλγαρία ενδέχεται να χρειαστεί να θανατώσει έως και 500.000 χοίρους για να περιορίσει τη διάδοση της ασθένειας. Η Βουλγαρία είναι η όγδοη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου καταγράφονται κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τότε που ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται από την Αρμενία και τη Γεωργία το 2007. Οι προηγούμενες επτά χώρες της Ε.Ε. που «χτυπήθηκαν» ήταν οι Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία. Κρούσματα, επίσης, έχουν επιβεβαιωθεί φέτος στην Ουκρανία και τη Σλοβακία, ανεβάζοντας σε δέκα τον συνολικό αριθμό των χωρών όπου έχουν καταγραφεί σχετικά κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η μεταδοτική ασθένεια προσβάλλει μόνο χοίρους και αγριόχοιρους και δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους. 

Η Κίνα και οι διεθνείς τιμές
Από την εμφάνιση της πρώτης αφρικανικής πανώλης των χοίρων, στην επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας, τον Αύγουστο του 2018, η ασθένεια έχει επηρεάσει τα ζώα σε ολόκληρη την ασιατική χώρα, αναγκάζοντας τις υγειονομικές αρχές να θανατώσουν περισσότερους από 1,1 εκατ. χοίρους επί συνόλου 350 εκατ. ζώων που υπάρχουν στη χώρα. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, είναι δυσοίωνες, καθώς δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο αριθμός των σφαγιασμών. Η εξέλιξη αυτή, στη χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο, έχει αυξήσει σημαντικά τις διεθνείς τιμές.