Skip to main content

Ομόλογα: Διόρθωσαν Ιταλία – Ισπανία την «πλήρωσε» η περιφέρεια

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Η απουσία πολιτικής σταθερότητας σε Ιταλία και Ισπανία είχε σαν αποτέλεσμα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους να διορθώσουν σημειώνοντας άνοδο, παρασέρνοντας μαζί τους και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, σε αντίθεση με αυτών του πυρήνα του μπλοκ που παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες κοντά στα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ.

Στην ΗΔΑΤ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ήπια άνοδο, σε μία συνεδρίαση που ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια πλαίσια στα 21 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανέβηκε ελαφρώς διαμορφούμενη στο 2,05%, με το spread έναντι του αντίστοιχου τίτλου να ανοίγει από τις 247 μονάδες βάσης στις 249.

Ελαφρά διόρθωση σημείωσαν και οι υπόλοιποι τίτλοι, με την απόδοση με λήξη το 2022 να κλείνει στο 0,72% από 0,69%, του ομολόγου με λήξη το 2024 να ανεβαίνει στο 1,08% από 1,04%, ενώ αυτή του καινούργιου 7ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,68% από 1,66%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιρλανδίας, καθώς η χώρα θα υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από την αποχώρηση της Βρετανίας, από τη στιγμή που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος.

Τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας αποτελούν ζήτημα ζωτικής σημασίας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 28 μηνών έναντι του δολαρίου και του ευρώ τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία, κάτι που ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το έχει αναγάγει σε σημαία του.

Το spread της απόδοσης του 10ετούς ιρλανδικού τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ενδοσυνεδριακά άνοιξε στις 59 μονάδες βάσης η μεγαλύτερη διαφορά περισσότερο των δύο μηνών, για να κλείσει τελικά στο τέλος της συνεδρίασης στις 56 μονάδες βάσης.

Το 10ετές γερμανικό διαπραγματευόταν οριακά χαμηλότερα από το -0,40%, κλείνοντας στο -0,399%, ενώ η πλειοψηφία των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη συνεδρίαση της Δευτέρας.