Η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι χώρες οι οποίες εξακολουθούν να ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητά τους στο να δημιουργούν, να προσελκύουν και να διατηρούν τα ταλέντα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου 2019 (Global Talent Competitiveness Index – GTCI) της Adecco. Ακολουθούν οι Σκανδιναβικές χώρες, με τη Νορβηγία στην 4η θέση, τη Δανία στην 5η θέση, τη Φινλανδία στην 6η και τη Σουηδία στην 7η. Σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες πόλεις του Δείκτη, είναι η Ουάσιγκτον, η Κοπεγχάγη, το Όσλο, η Βιέννη και η Ζυρίχη.
Η Ασία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική σημειώνουν σταδιακή πτώση. Η Υεμένη είναι η χώρα που βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη, στην 125η θέση, κάτω από το Κονγκό που βρίσκεται στην 124η θέση και το Μπουρούντι που βρίσκεται στην 123η.
Η Ελλάδα φέτος τοποθετείται στην 44η θέση του Δείκτη GTCI, από τη 42η θέση που είχε κατακτήσει πέρυσι -με την Adecco να διευκρινίζει ότι στον περσινό Δείκτη είχαν συμπεριληφθεί 119 χώρες, ενώ στον φετινό 125-, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 48η θέση στις 114 πόλεις του Δείκτη. Σε ό,τι αφορά στην κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με χώρες της περιοχής της Ευρώπης, παραμένει σταθερή στην 26η θέση σε σύνολο 37.
Όπως και το 2018, ο πυλώνας στον οποίο η Ελλάδα αποδίδει καλύτερα είναι αυτός της «Διατήρησης», ενώ η χειρότερη απόδοσή της σημειώνεται στην δυνατότητα προσέλκυσης ταλέντων. Η χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση, κατατάσσεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος που ανήκουν στην Ευρώπη και η σχετική θέση της στην κατάταξη είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο και στις δύο ομάδες: κατατάσσεται δηλαδή στην 41η θέση από τις 49 χώρες υψηλού εισοδήματος και στην 26η θέση ανάμεσα στις 37 ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συγκρίνεται. Η ομάδα των «ανταγωνιστών» της Ελλάδας εντός Ευρώπης, ορίζονται ως χώρες υψηλού εισοδήματος ανάμεσα στις οποίες είναι και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η καλή απόδοση της Ελλάδας στον πυλώνα της «Διατήρησης» οφείλεται σύμφωνα με την Adecco κυρίως στην καλή επίδοση της χώρας σε δείκτες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η δεξαμενή των Δεξιοτήτων Υψηλού Επιπέδου (High Level Skills), συμπεριλαμβανομένης και της διαθεσιμότητας επιστημόνων και μηχανικών, μειώνει σημαντικά τα κενά αναφορικά με τις Δεξιότητες Παγκόσμιας Γνώσης (Global Knowledge Skills). Αυτό υποδηλώνει ότι ένας από τους τομείς που θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού της ταλέντου, θα πρέπει να είναι η εύρεση τρόπων με τους οποίους η σχετικά ισχυρή ομάδα μηχανικών και επιστημόνων θα μπορέσει να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, «η Ελλάδα παρουσιάζει σχετικά καλές επιδόσεις στον πυλώνα της “Διατήρησης”, γεγονός που σχετίζεται κυρίως με την καλή απόδοση της χώρας σε δείκτες που αφορούν στον τρόπο ζωής. Η χειρότερη επίδοση της χώρας αφορά στην ενεργοποίηση και την προσέλκυση ταλέντων, μια βαθμολογία που επηρεάζεται σημαντικά από την περιορισμένη εξωστρέφεια της χώρας. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθούμε και στην πολύ καλή δεξαμενή της χώρας Δεξιοτήτων Υψηλού Επιπέδου (High Level Skills), και συγκεκριμένα επιστημόνων και μηχανικών, την οποία εάν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε σωστά, θα μπορέσει να αποτελέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας».