Του Κώστα Ιωαννίδη
Η Αθήνα δεν εβίωσε το καθεστώς γενικευμένων πιέσεων στη διάρκεια μιας εβδομάδας που οι αγορές μετοχών στοιχειώθηκαν από το φόβο, που προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Χθες ωστόσο, οι πιέσεις απλώθηκαν όχι μόνο στο τελευταίο καθοδικό ημίωρο που φούντωσαν στο έπακρο αλλά από την πρώτη ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι η παρτίδα ή το στοίχημα για συσσώρευση, αλλά όχι σοβαρή πτώση, που έβαλαν οι θεσμικοί από τη Δευτέρα, σήμερα θα δοκιμαστεί. Αφού χθες, ήταν η εκτίναξη της ΕΕΕ που έδωσε τη δυνατότητα να κλείσουν οι δείκτες χωρίς απώλειες, ενώ τα μεγάλα χρηματιστήρια εμφάνισαν πτώση που το μέγεθός της είχε να εμφανιστεί από τον Μάιο.
Οι ασιατικές αγορές μετοχών στο μέσο των συναλλαγών τους επεκτείνανε την παγκόσμια φυγή από το ρίσκο σήμερα Παρασκευή 11/8, καθώς αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, στέλνοντας τους επενδυτές σε αναζήτηση λιγότερο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η Wall Street έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα μετά από την κίνηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ξεκίνησε νέο γύρο έντονης ρητορικής, προειδοποιώντας την Πιονγιάνγκ να μην επιτεθεί εναντίον του Γκουάμ ή των συμμάχων των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη σχεδίων για εκτόξευση πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία.
Μετά τις χθεσινές συναλλαγές η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 7) και 3 τις ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και ΕΛΠΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 7 από 19 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 8 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 30 από 13 ήταν πτωτικές.
Οι τέσσερις σύνοδοι έχουν δώσει αθροιστικά άνοδο +0,52% στον μέσο όρο και +1,47% τον 26άρη αλλά η εικόνα της μεταβολής των επιμέρους μετοχών είναι ενδεικτική του τρόπου εγγραφής αυτής της ανόδου. Επτά blue chip είναι αυτά που δεν έχουν καθοδική μεταβολή στο τετραήμερο. Είναι οι ΕΕΕ +9,9%, ΠΕΙΡ +5,10%, ΜΥΤΙΛ +2,91%, ΟΛΠ +1,33%, ΤΑΤΤ +0,98%, ΜΟΗ +0,36% και ΒΙΟ 0,0%. Στον αντίποδα βρίσκονται 13 blue chip με απώλειες από -1% και πάνω σε ανοδική μεταβολή των βασικών δεικτών με τον FTSEM στο -0,53%. Αυτές είναι οι ΤΙΤΚ -4,20%, ΕΤΕ -2,43%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,37%, ΦΡΛΚ -2,33%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,21%, ΜΠΕΛΑ -1,87%, ΕΥΡΩΒ -1,54%, ΕΛΠΕ -1,45%, ΔΕΗ -1,38%, ΟΤΕ -1,28%, ΣΑΡ -1,22%, ΛΑΜΔΑ -1,19%, και ΓΡΙΒ -1,0%. Τις καθοδικές στο τετραήμερο συμπληρώνουν με πτώση κάτω του -1% οι ΑΛΦΑ -0,93%, ΕΧΑΕ -0,75%, ΑΔΜΗΕ -0,47%, ΟΠΑΠ -0,30%, ΦΦΓΚΡΠ -0,19%, και ΑΡΑΙΓ -0,12%.
Το ρίσκο που παίρνουν οι θεσμικοί τοποθετώντας κεφάλαια σε αγορά με οικονομία που συνδέεται με υψηλό country risk, είναι ψηλότερα από το ρίσκο που προσθέτει η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Βέβαια, αν συνεχίσουν να τροφοδοτούν οι αντιμαχόμενες πλευρές τον φόβο για επικείμενη στρατιωτική εμπλοκή, τότε και στο ΧΑ τα σύννεφα θα ανατρέψουν την προσήλωση των θεσμικών στα εταιρικά αποτελέσματα και στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Το σημειώσαμε από προχθές το πρωί, όταν καταλάβαμε πως οι ξένες αγορές θα αποτυπώσουν πάλι την ανατριχίλα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο σημειώθηκε στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης οι Dow, S&P500 και Nasdaq. Προκλήθηκε από τη κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας. Αλμα 45% για το «δείκτη φόβου» VIX. Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η συνεχιζόμενη σκληρή λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας προβλημάτισε τους επενδυτές.
Ωστόσο μερίδα αναλυτών της αγοράς εκτιμά ότι από τη Wall Street απουσιάζουν οι καταλύτες που θα την οδηγήσουν υψηλότερα και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι μια καλή αφορμή για διόρθωση. Aπό το δείκτη Dow 30 κέρδη σημείωσαν οι Coca Cola, Johnson & Johnson και 3Μ. Αντίθετα τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι Apple, Disney, JP Morgan Chase, Intel.
Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες (-0,93%) στις 21.844 μονάδες, ενώ ο S&P υποχώρησε 1,45%, στις 2.438 μονάδες. Πτώση 2,13% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 6.216 μονάδες.
Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το Μάιο. Παράλληλα ο VIX, ο οποίος καταγράφει την μεταβλητότητα στην αγορά, πραγματοποίησε άλμα 45% στις 16,1 μονάδες.
Πτώση της τάξεως του 10% κατέγραψε η Macy΄s καθώς οι προβλέψεις για την μελλοντική κερδοφορία της δεν ικανοποίησε τους επενδυτές. Στις ειδήσεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αναπάντεχη πτώση τον Ιούλιο, υποχωρώντας για πρώτη φορά μετά από ένα περίπου χρόνο.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,1% τον περασμένο μήνα, αντιστρέφοντας την άνοδο 0,1% που σημείωσε τον Ιούνιο.
Η πτώση του Ιουλίου ήταν η πρώτη που καταγράφηκε από τον Αύγουστο του 2016. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 1,9% τον Ιούλιο μετά από άνοδο 3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι δείκτης θα ενισχυθεί 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 244.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Αυγούστου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα υποχωρήσεις στις 240.000
Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διολίσθησε στις 241.000 από 242.000 προηγουμένως.
Εν τω μεταξύ ο χρυσός σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών, διευρύνοντας το χθεσινό του ράλι. Η τιμή του χρυσού με παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,8% στα 1.290 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου με βάση τα στοιχεία της FactSet.
Χαμηλότερα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, υποχωρώντας κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ αύξηση την παραγωγή τον Ιούλιο.
ΕΥΡΩΠΗ
Αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς στο επίκεντρο των επενδυτών παρέμειναν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,00% στις 376,05 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μείωση κατά 1,44% στις 7.389 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 1,15% στις 12.014 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,59% στις 5.115 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,76% στις 21.681 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 διολίσθησε κατά 1,38% στις 10.450 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Adecco υποχώρησε κατά 5,5% εξαιτίας της μειωμένης κερδοφορίας του β΄ τριμήνου. Παράλληλα, η μετοχή της Intesa Sanpaolo σημείωσε πτώση κατά 0,40%, μετά την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Morval, έναντι 150 – 200 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Πιόνγιανγκ – Ουάσιγκτον, στρέφονται προς ασφαλέστερα καταφύγια, φοβούμενοι το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο, παρά τον έντονο χαρακτήρα της σύγκρουσης, οι αγορές εμφανίζονται ψύχραιμες, αποφεύγοντας τις βίαιες διακυμάνσεις.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντικά κέρδη εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η Glencore PLC, καθώς διαμορφώθηκαν σε 2,5 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 369 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Την ίδια ώρα, αναπάντεχη άνοδο κατέγραψε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 0,2%.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών κατοικίας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η αύξηση περιορίστηκε στο 1% από 7% τον Ιούνιο.
Τέλος, συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, καθώς ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 0,5%.
ΧΑ
Οριακή άνοδος κόντρα στην διεθνή κάθοδο για τρίτη μέρα στη σειρά
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν δυναμική συσσώρευσης, από την έναρξη ως τις δημοπρασίες με ξεχωριστό τρόπο. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου έφερε ξανά πιέσεις στο προσκήνιο, αλλά παράλληλα στο τέλος, αδυνάτισε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ολίγα ανοδικά blue chip, που ακροβατούσαν ώρες, και ο ΓΔ βρέθηκε κάτω από τις 833 μονάδες, αλλά έκλεισε θετικά με μίας μονάδας ώθηση από τις δημοπρασίες.
Στις δημοπρασίες, οι θεσμικού έδωσαν πάλι κέρδη στο ΧΑ με μια σύνοδο κόντρα στο διεθνές κλίμα με σχετικά μέτριο εύρος διακύμανσης. Μετά το άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα για τους βασικούς δείκτες ήρθε ένα ανοδικό 20λεπτο, που έφερε δύο φορές το μέγιστο στις 839,59 μονάδες από 833,66 χθες. Το ελάχιστο μέρας στις 833,46 από 825,96 μονάδες προέκυψε σαν τιμή ανοίγματος αλλά όταν στο τελευταίο λεπτό, μετά από εγκατάσταση έντονα πτωτικής δυναμικής από τις 16:45, ήρθε το πέρασμα σε αρνητικό πεδίο και κατώτερο στις 832,65 και άλλαξε το ελάχιστο μέρας.
Μετά τις 11:00 και ως τις 15:40 υπήρξε πλάγια κίνηση μηδενικής κλίσης μεταξύ των 836 και 839 μονάδων. Η διαδικασία των δημοπρασιών δεν έβγαλε τους δείκτες σε κλείσιμο μακριά από το κατώτερο μέρας. Η είσοδος τους σε αρνητικό πεδίο έγινε στο πρώτο και το τελευταίο λεπτό και μέσα στη μέρα δεν πλησίασαν το κλείσιμο της Τετάρτης, αλλά παρέμειναν στο θετικό πεδίο στη διάρκεια της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτή η δυναμική άφησε κέρδη στο πέρας των συναλλαγών για τον 26άρη κύρια και οριακά στον μέσο όρο.
Σήμερα, το μέγιστο σημειώθηκε στο πρώτο μισάωρο και ήταν +0,72% πάνω από την τιμή κλεισίματος. Η προσέγγιση του επιπέδου των 830 μονάδων δεν υπήρξε καν ως ενδεχόμενο μέσα στη μέρα λειτουργώντας καθησυχαστικά. Στις δημοπρασίες υπήρξε υπολογίσιμη ώθηση προς τα πάνω. Η κίνηση των δεικτών δεν είχε άμεση σχέση με τις Τράπεζες.
Ήταν μια σύνοδος με μέτριο εύρος (6,9 μονάδες) σε σχέση με τις 7,8 μονάδες της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.
Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -0,47%, την ΕΤΕ στο -1,90% από -0,81%, ΕΥΡΩΒ -1,14% από +1,57% και η ΠΕΙΡ +0,61% από +1,23%. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι χρειάστηκε πάλι να αμυνθεί στην κυριαρχία των πωλητών μετά τις 15:30. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip υποχωρώντας -0,52% από +0,03% από +0,55% από -0,58% την προηγούμενη.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 7) και 3 τις ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και ΕΛΠΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο, είχαν άνοδο 7 από 19 την προηγούμενη σύνοδο, και 3 από 8 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 30 από 13 ήταν πτωτικές. Στα 42,068 από 41,786 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,94 από 18,75 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 54,52% από 44,87% του συνολικού τζίρου.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές, εμφάνισαν καθοδική δυναμική μετά από πτωτικό ξεκίνημα. Όταν τελείωσαν οι συναλλαγές στην Αθήνα, οι μεταβολές πολλών είχαν αρνητικό πρόσημο. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ , οι ξένες αγορές είχαν τον DΑΧ, να χάνει -1,14%, ο CAC ήταν στο -0,67%, με τον FTSE100 στο -1,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν καθοδική έναρξη και στις 17:30 ο Dow Jones είχε μεταβολή -0,58% και ο S&P500 -0,76%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,02% και έφθασε στις 833,78 από 833,61 από 830,44 από 827,86 από 829,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2197,10 από 2180,81 από 2173,62 από 2166,09 από 2165,31 με μεταβολή +0,75%. Οι δημοπρασίες έστειλαν την τιμή για τον ΓΔ 1 μονάδα ψηλότερα και τον 25άρη κατά 2,3, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,068 από 41,786 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,571 από 2,754 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 26άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 38,166 από 37,442 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,666 από 1,019 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 26,816 από 20,557 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 42 των καθοδικών σε 58 από 53 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 29 από 29.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +6,77% από +0,80% Τεχνολογίας +0,77% από -1,66% ο 26άρης +0,75% από +0,33% Εμπορίου +0,28% από -1,93% και ο ΓΔ +0,02% από +0,38%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -2,35% από +0,52% Πρώτων Υλών -1,39% από +3,61% Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,39% από +0,27% Ταξίδια Αναψυχή -1,01% από +0,17% Ακίνητης Περιουσίας -0,77% από +1,43% Κατασκευές Υλικά -0,75% από -0,23% Χημικών -0,69% από -0,69% Πετρελαίου Αερίου -0,68% από +1,53% Τραπεζών -0,63% από +0,16% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,60% από +1,26% ο FTSEΜ -0,52% από +0,03% Βιομηχανικών Προϊόντων -0,37% από +0,52% και Τηλεπικοινωνιών -0,18% από -1,09%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Υγείας 0,00% από -0,56% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Το επίπεδο τιμών στο οποίο έφθασε ο Τραπεζικός δείκτης από την Τετάρτη, αντιστοιχούσε σε οροφή βάσει της στατιστικής προϊστορίας και φαινόταν δύσκολο τα τραπεζικά blue chip να συντηρήσουν την άνοδο του 26άρη και του ΓΔ. Όντως οι μετοχές τους δέχθηκαν στις πρώτες τρεις ώρες πιέσεις και έφθασε η πτώση του δείκτη τους ως το -0,72% ή στις 1071,61 μονάδες, στις 12:47. Αλλά μετά, με εκτίναξη ελατηρίου, επέστρεψε σε ζώνη τιμών από τις 1081 ως τις 1084 μονάδες από τις 13:00 ως τις 16:00 με μεταβολές από +0,2% ως +0,4%. Δύσκολα με αυτά τα κέρδη θα εμφάνιζε κίνηση σε θετικό πεδίο αξιόπιστα η αγορά. Ευτυχώς για τους δείκτες στο ταμπλό του ΧΑ φιλοξενείται και η ΕΕΕ, που τα αποτελέσματά της ενθουσίασαν τους επαγγελματίες και το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδήλωσαν έφερε ημερήσια άνοδο κοντά στο +7%.
Στη σύνοδο της Πέμπτης 10/8, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, επί έξη σχεδόν ώρες πλάγια πορεία ανάμεσα στις 2202 και τις 2212 μονάδες. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -0,02%. Το ελάχιστο μέρας στις 2179,00 μονάδες εμφανίστηκε στο δεύτερο λεπτό, ενώ το μέγιστο στις 2212,70, σημειώθηκε στις 10:34. Η διακύμανση μέρας διαμορφώθηκε στις 33,7 μονάδες. Το κλείσιμο έγινε στις 2197,10, με μεταβολή +0,75%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,617 από 8,255 εκατ. ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Για τη σειρά Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 681 συμβολαίων με ανώτερο στις 2207,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2183,50. Με εκκαθάριση στις 2196,00 μονάδες, οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5809 από 6068. Διακινήθηκαν επίσης 392 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με εκκαθάριση στις 2193,50 από 2172,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 877 από 936. Οι traders ελάττωσαν τις δυσοίωνες προσδοκίες και όρισαν προ-πορεία του δείκτη έναντι του ΣΜΕ Αυγούστου σε 1,1 από 8,0 μονάδες.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών επεκτείνανε μια παγκόσμια φυγή από το ρίσκο σήμερα Παρασκευή 11/8, καθώς αυξήθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας, στέλνοντας τους επενδυτές σε αναζήτηση λιγότερο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, όπως το γεν, το ελβετικό φράγκο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Η Wall Street έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα μετά από την κίνηση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ξεκίνησε νέο γύρο έντονης ρητορικής, προειδοποιώντας την Πιονγιάνγκ να μην επιτεθεί εναντίον του Γκουάμ ή των συμμάχων των ΗΠΑ μετά την αποκάλυψή του σχεδίων για εκτόξευση πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία .
“Αυτό που έχει αλλάξει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι απειλές και ο πόλεμος των λέξεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας έχουν ενταθεί σε σημείο που οι αγορές δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή κατά την οποία οι αγορές μετοχών οφείλουν μια διόρθωση, και η Βόρεια Κορέα έχει δώσει μια τέλεια ώθηση”, δήλωσε ο Shane Oliver, της AMP Capital στο Σίδνεϊ.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε απώλειες κατά 1,43% στις 3.215 μονάδες, ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ κατέγραψε μείωση κατά 1,90% στις 26.908 μονάδες και στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 1,91% στις 2.314 μονάδες. Στην Αυστραλία, τέλος, ο δείκτης ASX 200 διολίσθησε κατά 1,36% στις 5.684 μονάδες.
Η λεκτική σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιόνγιανγκ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις περί «φωτιά και μανίας» δεν ήταν «αρκετά σκληρές». «Οι επενδυτές παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία των μετοχών, αναμένοντας μία στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια, όπως τα ακριβά μέταλλα» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο Τζέφρεϊ Χάλεϊ, αναλυτής της OANDA.
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,78% στα 48,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημειώνουν απώλειες κατά 0,81% στα 51,48 δολάρια.
Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καταγράφει κέρδη κατά 0,08% στα 1.291,10 δολάρια.
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του γεν αυξάνεται κατά 0,08% στα 109,14 γεν/δολάριο, ενώ το αυστραλιανό νόμισμα (AUD) εμφανίζει κάμψη κατά 0,28% σε 0,7852 δολάρια (USD).
Ο Δείκτης Μεταβλητότητας VIX ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος ως βαρόμετρο της αναμενόμενης βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς των Η.Π.Α., αυξήθηκε σε υψηλά για περίπου 12 εβδομάδες. Έκλεισε στο 16,04 χθες τη νύχτα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Νοεμβρίου, όταν ο Trump εξελέγη πρόεδρος.
Ο δείκτης MSCI World υποχώρησε -0,1 τοις εκατό, επεκτείνοντας την πτώση κατά -1,1% της Πέμπτης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάθοδο μιας ημέρας από τις 17 Μαΐου, καθώς πλήττεται από τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο 21,7% υποχώρησε τον Μάιο του 2017 ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι 21,8% τον Απρίλιο του ίδιου έτους και 23,6% τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.744.154 άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 1.035.192 άτομα. Την ίδια ώρα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αρίθμησε σε 3.236.814 άτομα. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 0,1% (1.955 άτομα), οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 0,5% (5.490 άτομα) και οι οικονομικά μη ενεργοί ενισχύθηκαν κατά 749 άτομα.
Κατά 3,3 δισ. ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και όπως αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA υποχώρησε στα 34,6 δισ. ευρώ, από 37,9 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανερχόταν σε 40,7 δισ. στα τέλη Μαΐου, 42,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και 42,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Με προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από τη σύγκρουση προσομοιάζουν οι τελευταίες εξελίξεις στο επιχειρηματικό μέτωπο που περιλαμβάνει την επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα και της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η λιτή ανακοίνωση από τις διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός για την αναβολή, μέχρι νεωτέρας, των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, που θα λειτουργήσουν έπειτα από 23 χρόνια αδράνειας και είχαν προγραμματιστεί να γίνουν την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.
Κάτω του 5% υποχώρησε το ποσοστό της Horizon Growth Fund NV στο μετοχικό κεφάλαιο της Fourlis Α.Ε. Συμμετοχών. Συγκεκριμένα, στις 4 Αυγούστου, Horizon κατείχε 2.504.297 μετοχές, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 4,91% του μετοχικού κεφαλαίου της Fourlis.
Καθαρά κέρδη, ύψους 191,6 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η Coca-Cola HBC AG, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 36,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια ώρα, τα συγκρίσιμα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 209,6 εκατ. ευρώ έναντι 150,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 39,4%. Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή, παράλληλα, ανήλθαν σε 0,576 ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 38,5%, ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 35,9% στα 0,526 ευρώ.
Οριακές μεταβολές εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά τη νέα μείωση του κόστους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (13.20), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,1 μονάδες βάσης στο 5,498%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,2 μονάδα βάσης στο 3,293%. Την ίδια ώρα, τα 10ετή spreads παρουσιάζουν μικρή επιδείνωση, καθώς ενισχύονται κατά 2,1 μονάδες βάσης στις 508,0 μονάδες βάσης.
Τέσσερα σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του α’ τμήματος της «Γραμμής 4» του μετρό, το οποίο θα αφορά τη διαδρομή Άλσος Βεΐκου – Γουδή. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό Α.Ε., επίσημο ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής εταιρείες: Τέρνα ΑΕ – VINCI – SIEMENS AG «TVS» – J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A. – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SP – FCC – ARCHIRODON – Μυτιληναίος
Φορολογικά θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γεώργιο Πιτσιλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ, κατά τη συνάντηση τέθηκαν επίκαιρα ζητήματα φορολογίας των δικηγόρων.
Στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών για αύξηση των δημοσίων εσόδων με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επικαλούμενη στοιχεία της Καθημερινής, η εφημερίδα τονίζει ότι από τις αρχές του 2017 οι ελεγκτές μπλοκάρουν καθημερινά σχεδόν 900 τραπεζικούς λογαριασμούς. Επισημαίνει ωστόσο ότι και το ίδιο το κράτος χρωστάει χρήματα στους πολίτες και στους προμηθευτές του, για παράδειγμα στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 262,5 εκατ. ευρώ έκανε αποδεκτές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 11 Αυγούστου.
Την απόκτηση ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 320,43 τ.μ., στο Χαλάνδρι Αττικής, ανακοίνωσε η Trastor AEEAΠ. Πρόκειται για κατάστημα, το οποίο είναι μισθωμένο στο σύνολό του και αποτελείται από ισόγειο χώρο και επιπλέον βοηθητικούς χώρους υπογείου. Το τίμημα ανήλθε σε 780.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τη συνεργασία της με τη Γερμανία ανακοίνωσε η Γαλλία, με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστεί η «απαράδεκτη» φορολογική κατάσταση, όσον αφορά την ιστοσελίδα Airbnb και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Google και η Amazon.
«Αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες κάνουν δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις, τη στιγμή που το γαλλικό δημόσιο ταμείο λαμβάνει λιγότερα χρήματα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «απαράδεκτη».
Ο Λεμέρ δήλωσε ότι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, η Γαλλία και η Γερμανία θα καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την επίλυση της κατάστασης.
Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, το 56% των οικονομολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, ενώ το 30% μεταθέτει για τον Οκτώβριο τις σχετικές αποφάσεις. Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, επικαλούμενη τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εντός των φθινοπωρινών μηνών.
Αναπάντεχη άνοδο εμφάνισε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 0,2%. Η βελτίωση αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή πετρελαίου στα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας.
Για το σύνολο του β’ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,4% εξαιτίας της μείωσης 0,6% στον κλάδο των αυτοκινήτων.
Δέκα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τη «μαύρη» ημέρα της 9ης Αυγούστου 2007, που σηματοδοτεί την έναρξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και του ντόμινο αλυσιδωτών γεγονότων, πιστωτικών σοκ και τραπεζικών διασώσεων, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία στη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας 25ετίας. Μία δεκαετία αργότερα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στον «γρίφο» του παγκόσμιου χρέους, που αντί να μειωθεί έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ.
Σημαντικά κέρδη εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2017 η Glencore PLC, χάρη στη βελτίωση των τιμών στα εμπορεύματα. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της μεταλλευτικής εταιρείας διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ. δολάρια, έναντι ζημιών 369 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Εκτός της αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων, στα θετικά μεγέθη συνέβαλε και η βελτίωση των συνθηκών στην ευρύτερα αγορά των μετάλλων.
Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών αυξήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών κατοικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών επιβραδύνθηκε στο 1% από 7% τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2013. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, οι προοπτικές των επόμενων 12 μηνών είναι επίσης αδύναμες, καθώς μόλις το 28% των αναλυτών αναμένει αύξηση των τιμών.
Συρρίκνωση εμφάνισε τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, εξαιτίας της μείωσης στον κλάδο της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% σε μηνιαίο επίπεδο, έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 0,5%. Όσον αφορά τη μεταποίηση, η παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,9%.
Κατά 3,5% αυξήθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της China Mobile, καθώς ανήλθαν σε 62,6 δισ. γουάν (9,4 δισ. δολ.) έναντι 60,57 δισ. γουάν το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα λειτουργικά έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν σε 388,87 δισ. γουάν. Ο αριθμός των πελατών της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ανήλθε σε 867 εκατ. άτομα στα τέλη του Ιουνίου.
Ωστόσο, η China Mobile δέχεται πιέσεις από μικρότερες εταιρείες, όπως η China Telecom και η China Unicom, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης του ανταγωνισμού.
Σημαντική μείωση της τάξης του 68% εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Petrorbas, καθώς διολίσθησαν σε 292 εκατ. ρεάλ (92,3 εκατ. δολάρια). Η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στις φορολογικές και νομικές εκκρεμότητες της βραζιλιάνικης εταιρείας. Το συνολικό χρέος της Petrorbas διαμορφώθηκε σε 113 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 1,3 δισ. ρεάλ.
Τα έσοδα, τέλος, υποχώρησαν κατά 6,1% στα 67 δισ. ρεάλ, ενώ τα κέρδη ΕΒΙΤDA συρρικνώθηκαν κατά 6,6% στα 19,09 δισ. ρεάλ.