Skip to main content

Moody’s: Αναβάθμισε σε «θετικές» τις προοπτικές των τραπεζών

Με την απόφασή τoυ να αναβαθμίσει τις προοπτικές για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών σε «θετικές» από «ουδέτερες» επιβεβαίωσε ο οίκος Moody’s τα όσα θετικά είχε επισημάνει στο πρωινό του δελτίο για τη βελτίωση στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητάς τους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι η απόφαση σηματοδοτεί τις προσδοκίες για βελτίωση της χρηματοδότησης και της αποτίμησης ρίσκου τους επόμενους 12 έως 18 μήνες. Αντανακλά δε όχι μόνο την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι τράπεζες σε θέματα, όπως ο περιορισμός της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA, η αισθητή ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και τις εν γένει θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% φέτος, ανεβάζοντας ταχύτητα στο 2,2% το 2019 χάρη στις εξαγωγές και τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη θετική δυναμική της, η οποία ωστόσο εξαρτάται από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προειδοποιεί ο οίκος, σημειώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. 

Τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων» σχολίασε ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και senior credit officer του οίκου. Ο οίκος εκτιμά ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα πιάσουν τους στόχους για τους οποίους δεσμεύτηκαν στις ρυθμιστικές αρχές μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝPEs) στο 35% έως το τέλος του 2019.

Χτυπάει πάντως καμπανάκι για την έκταση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAs), που εξακολουθούν όπως λέει να υπονομεύουν την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με τον Moody’s οι περισσότερες τράπεζες θα διατηρήσουν οριακά την κερδοφορία μέσα στο 2019, καθώς τα λειτουργικά και πιστωτικά κόστη παραμένουν χαμηλά. Ωστόσο το καθαρό περιθώριο κέρδους παραμένει υπό πίεση καθώς συνεχίζουν την απομόχλευση, τις διαγραφές ενεργητικού και τις πωλήσεις κόκκινων δανείων. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι αναλυτές του οίκου είχαν χαρακτηρίσει credit positive την σημαντικά μειωμένη εξάρτηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών από τον ELA, ενώ για το θέμα της πιθανής άρσης του waiver εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή θα είναι διαχειρίσιμη. Σημείωναν ωστόσο ότι η περαιτέρω βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα μήνα. 

naftemporiki.gr