Skip to main content

ΚΥΣΚΟΙΠ: Δημιουργία δικτύου Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Τη δημιουργία δικτύου 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), με τις αρμοδιότητες ολοκληρωμένης ενημέρωσης των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αυξημένο πλήθος των ΓΕΥΔ σε σχέση με τα ΚΕΥΔ (30 σύμφωνα με τον ιδρυτικό τους Νόμο) θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα αποτελέσουν τη βάση δημιουργίας των ΚΕΥΔ, δημιουργώντας ένα δίκτυο που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με κεντρικούς κόμβους τα ΚΕΥΔ και απολήξεις τα ΓΕΥΔ.

Αρμοδιότητες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ΓΕΥΔ θα εκκινήσουν εξυπηρετώντας άμεσα τον πολίτη, εστιάζοντας στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, Νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών κοκ) και την παροχή συμβουλών, σε διάδραση με την Κεντρική Υπηρεσία ΕΓΔΙΧ (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους).

Σχέδιο ανάπτυξης

Τις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ, στις εγκαταστάσεις της ΕΓΔΙΧ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και θα ακολουθήσει, τους επόμενους μήνες, η ανάπτυξη του δικτύου στο σύνολο των πόλεων της χώρας (για αναλυτικότερα στοιχεία βλέπε το Παράρτημα).

Χώρος

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, τα ΓΕΥΔ θα συστεγάζονται με δημόσιες υπηρεσίες αιχμής που εξυπηρετούν πολίτες, ώστε να αξιοποιηθούν πιθανές συνέργειες. Θα αξιοποιηθούν λειτουργικοί εξοπλισμένοι χώροι, σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου η πρόσβαση των πολιτών είναι εύκολη.

Προσωπικό

Θα στελεχωθούν με δημοσίους υπαλλήλους (άρα δεν θα υπάρξει ζήτημα πρόσληψης ή επιβάρυνσης του προϋπολογισμού), που θα επιμορφωθούν και θα υποστηρίζονται από τα τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΕΓΔΙΧ.

Το σχέδιο δράσης της ΕΓΔΙΧ για τη δημιουργία των ΓΕΥΔ προβλέπει την εξής ακολουθία ενεργειών:

naftemporiki.gr