Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουμε μια πολύ πιο ισχυρή υπόσχεση για το χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δέχθηκε τον συμβιβασμό της αρχής της λαϊκής ετυμηγορίας από τη μία και από την άλλη η αρχή της συνέχειας της ΕΕ και τον κανόνων και προσπάθησε να φέρει μία συμφωνία  πάνω σε αυτή τη βάση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής επί του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αυτός ο έντιμος συμβιβασμός των δύο αρχών δεν ήταν καλοδεχούμενος από όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι στη συμφωνία υπάρχουν μέτρα με υφεσιακή επίδραση και μεταρρυθμίσεις σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Από την άλλη, είπε, υπάρχουν αρκετά πράγματα με κατεύθυνση αναδιανομής και έφερε ως παράδειγμα τον φόρο αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος.

«Έχουμε μια υπόσχεση για το χρέος το 2022, πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόσχεση» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακάλωτος κάνοντας μία συνολική εκτίμηση ανέφερε ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη.

Όπως είπε, υπάρχουν και υφεσιακά μέτρα, αλλά και άλλα, που υπό τον όρο της λύσης του ζήτηματος του χρέους και της ύπαρξης ενός δυνατού επενδυτικού προγράμματος και αν ο κόσμος το δει από την αισιόδοξη πλευρά ότι έφυγε το grexit για πάντα, μπορεί να δώσει ανάπτυξη.

«Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι, «τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ».