Skip to main content

Χ.Α.: Στόχος η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης

Σε συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης προσβλέπει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να καταβάλλουν προσπάθειες ανάκτησης του χαμένου εδάφους των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.51), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,39% στις 820,95 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,37% στις 2.140,97 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 4,24 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 36 ενισχύονται, έξι υποχωρούν και τρεις παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,41% στις 797,27 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,83%, η Eurobank κατά 0,52%, η Alpha Bank κατά 0,97% και η Attica Bank κατά 0,93%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διατηρείται σταθερή στα 4,64 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται κοντά στο 1,30%, ενώ πέριξ του 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης Γρ. και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει κατά 0,44% και της Μυτιληναίος κατά 0,12%.

Τα ελληνικά ομόλογα, από την πλευρά τους, εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 1,3 μονάδα βάσης στο 5,481%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2,6 μονάδες βάσης στο 3,419%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, καταγράφουν αύξηση κατά 1,4 μονάδα βάσης στις 498,1 μονάδες βάσης.

Οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν πάει…. διακοπές και αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους επενδυτές είναι οι προτάσεις και οι κινήσεις που θα αποφασιστούν για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Το χρηματιστήριο θα συνεχίσει την κίνησή του με χαμηλό σχετικά βαθμό μεταβλητότητας για τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου, αναμένοντας ουσιαστικές εξελίξεις μετά τον Σεπτέμβριο» αναφέρει ο διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την ευρύτερη εικόνα της οικονομίας, επισημαίνει τα εξής: «Με δεδομένη τη φορολογική έξαρση για το επόμενο διάστημα, καθώς τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν 10,7 δισ. ως το τέλος του έτους για τις υποχρεώσεις τους και άλλα 3,5 δισ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα, η οικονομία οδηγείται σε δυσχερή θέση, καθώς το στράγγισμα της ρευστότητας δεν αφήνει περιθώρια για βελτίωση της ήδη συγκρατημένης καταναλωτικής δαπάνης».

naftemporiki.gr