Skip to main content

Έρευνα Reuters: Μειώθηκε στο 30% η πιθανότητα Grexit

Διχασμένοι ως προς το πόσο καλή είναι η συμφωνία για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές ή ακόμα και για το εάν το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι είναι οι οικονομολόγοι σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 οικονομολόγοι και η πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, καταγράφεται σκεπτικισμός αναμέσα στους συμμετέχοντες για το κατά πόσον η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Για την Ελλάδα είναι η μοναδική συμφωνία – καθώς έχουν το περίστροφο στον κρόταφο, πρέπει να την αποδεχθούν. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι η μόνη λύση που μπορεί να διανοηθεί κανείς» είπε ο Κρίστιαν Λιπς, οικονομολόγος στην NorfLB.

Αναφορικά με το σχέδιο για τη σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, το Reuters επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ίσως να μην έχει αρκετά για να πουλήσει.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων – 35 από τους 53 οικονομολόγους – είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκ. ευρώ που θα μπορούσε πρακτικά να ιδιωτικοποιήσει.

«Το ποσό των 50 δισεκ. είναι πολύ αισιόδοξο» είπε ο Νικ Σταμένκοβιτς, οικονομολόγος στην RIA Capital Markets.

Κάποιος άλλος οικονομολόγος αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουν, θα πουλήσουν την Κρήτη;»

Αναφορικά με το χρέος της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων στην έρευνα – 54 από τους 58 – είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση προκειμένου η δημοσιονομική της κατάσταση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.

«Καθόλου δεν λύνει το θεμελιώδες ελληνικό πρόβλημα του μη βιώσιμου υψηλού χρέους» είπε αναφορικά με τη συμφωνία ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Άρα πιστεύω ότι γρήγορα θα γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται να φύγει από την Ευρωζώνη προκειμένου να υποστεί μια μεγαλύτερη απομείωση χρέους και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της».

Ο Λόινς είναι ένας από τους μόλις εννέα οικονομολόγους που εξακολουθούν να προβλέπουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 50% πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για την πιθανότητα ενός Grexit μειώθηκε στο 30%, σημαντικά χαμηλότερα από το 55% της περασμένης εβδομάδας, που ήταν η υψηλότερη μέση εκτίμηση από όλες τις αντίστοιχες έρευνες του Reuters με το συγκεκριμένο ερώτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters