Από την έντυπη έκδοση
Των Νίκου Μπέλλου και Αγγελικής Κοτσοβού
Σταθερός παρέμεινε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όμως ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- ανέκαμψε σε υψηλά τεσσάρων ετών.
Ενθαρρυντικά και τα στοιχεία του Ιουνίου για την ανεργία, που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, συνθέτοντας μια αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ παρέμεινε τον Ιούλιο αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 1,3%, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας- ανακάμπτοντας στο 1,3% από 1,2% του Ιουνίου και αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2013.
Ειδικότερα, η διαμόρφωση του παραπάνω επιπέδου οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 2,2%, των υπηρεσιών 1,5%, των τροφίμων-οινοπνευματοδών ποτών-καπνού κατά 1,4% και των βιομηχανικών προϊόντων 0,5%.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, τα στοιχεία της Εurostat για τον Ιούλιο μπορεί μεν να ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, δεν θεωρούνται πάντως ενθαρρυντικά για εκείνους που πιέζουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, καθώς οι τιμές καταναλωτή παραμένουν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα του στόχου 2% της ΕΚΤ και προς το παρόν δεν φαίνεται ότι επίκειται επιτάχυνση της αύξησης των τιμών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα, ωστόσο δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.
Η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε απροσδόκητη βελτίωση τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία υποχώρησε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009, πλησιάζοντας στα επίπεδα πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Αισθητή υποχώρηση σημειώθηκε και στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει μακράν τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στο σύνολο όσο και στις επιμέρους κατηγορίες (άνδρες-γυναίκες-νέοι).
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat επιβεβαιώνουν και μια άλλη σημαντική παράμετρο, τη μεγάλη υποχώρηση της ανεργίας στην πρώην μνημονιακές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο), γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έφεραν σημαντική ανάπτυξη και απασχόληση.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, τον Ιούνιο η ανεργία υποχώρησε στην Ευρωζώνη στο 9,1% από 9,2% τον Μάιο, ενώ στην Ε.Ε. παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,7%. Και στις δύο περιπτώσεις η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν τον Απρίλιο, όπου η ανεργία κυμάνθηκε στο 21,7% του ενεργού πληθυσμού ή 1,041 εκατομμύριο άνεργοι από 22,0% τον Μάρτιο. Συνολικά σε έναν μήνα οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 13.000. Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 18,2%, στις γυναίκες 26,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 45,5% (120.000 άνεργοι).
Την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2016 και Απριλίου 2017 η συνολική ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε κατά 1,9 ποσοστιαία μονάδα ή 93.000 άτομα.
Αναφορικά με τις πρώην μνημονιακές χώρες, στην Ισπανία υποχώρησε 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, στην Ιρλανδία 2 μονάδες και στην Πορτογαλία 2,1 μονάδες.
Οι καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. καταγράφηκαν στην Τσεχία (2,9%) και στη Γερμανία (3,8%) και οι χειρότερες στην Ελλάδα (21,7%) και στην Ισπανία (17,1%). Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- η ανεργία υποχώρησε στο 3,8% από το 3,9% του προηγουμένου μηνός, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών, στηρίζοντας και την ευρύτερη Ευρωζώνη.
Τον Μάιο η Ε.Ε. είχε 18,725 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 14,718 εκατ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος η ανεργία μειώθηκε κατά 2,368 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων 1,667 εκατ. στην Ευρωζώνη.
Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών μειώθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. στα 3,710 εκατ. άτομα, εκ των οποίων 2,588 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν κατά 399.000 στην Ευρωζώνη. Τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας στους νέους κατέγραψαν η Ελλάδα (45,5%) και η Ισπανία (39,2%) και τα χαμηλότερα η Γερμανία (6,7%) και η Αυστρία (8,4%).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόσταση που χωρίζει την ανεργία των νέων στη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης φτάνει σχεδόν τις 27 ποσοστιαίες μονάδες και τις 6,3 μονάδες από την προτελευταία την Ισπανία.
Το φθινόπωρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα επανεκτιμήσει το φθινόπωρο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους που ολοκληρώνεται. Στη βελγική πρωτεύουσα κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να μειωθεί το ποσό που διαθέτει κάθε μήνα η ΕΚΤ για αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
Έως τώρα, ο κ. Ντράγκι και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν αποφύγει την επίσημη συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ενεργητικού -συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ- μετά την προγραμματισμένη εκπνοή του, τον Δεκέμβριο. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η υποχώρηση της ανεργίας συνιστούν δύο ισχυρά επιχειρήματα για σταδιακή κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την επόμενη χρονιά. Ο ίδιος όμως ο κ. Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται για έξοδο και στροφή προς την άσκηση πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους πριν από τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου, αν και πηγές του Bloomberg εκτιμούν πιο πιθανό να ληφθεί μια απόφαση τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ ποντάρει ότι η δυναμική οικονομική ανάκαμψη της Ζώνης του Ευρώ θα συμβάλει και στην άνοδο των τιμών. Ένα όμως από τα μεγαλύτερα διλήμματα της κεντρικής τράπεζας είναι ότι η σταθερή υποχώρηση της ανεργίας δεν έχει έως τώρα «μεταφραστεί» σε υψηλότερους μισθούς, που αποτελούν σημαντική παράμετρο αύξησης του πληθωρισμού.