Toυ Κώστα Ιωαννίδη
Η αναγνώριση της ισχύος της οροφής στη ζώνη μεταξύ 850 και 860 μονάδων δεν είναι έκπληξη για τη στήλη και τους τακτικούς αναγνώστες. Αφού την προβάλλαμε πριν πλησιάσει ο μέσος όρος αυτά τα επίπεδα και μάλιστα, αναφερθήκαμε διεξοδικά στην πολυήμερη περίοδο του 2015 που σχηματίστηκε αυτή η αντίσταση σύμφωνα με την στατιστική προϊστορία.
Η στατιστική και τα Eurogroup της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2017 διαρθρώνονται σχετικά εύκολα στο μυαλό ενός ανεξάρτητου παρατηρητή. Στις 17 Μαΐου άγγιξε ο ΓΔ, μετά από χρόνια, από τις 26 Ιουνίου του 2015, τις 800 μονάδες, χωρίς να κλείσει εκεί. Ήταν ένα δειλό μήνυμα από την πλευρά των θεσμικών, ότι ίσως πλησίαζε η ώρα που η ζημία από το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πιθανά να ξεπερνιόταν. Το Eurogroup εκείνου του μήνα δεν έκλεισε με επιτυχία. Είναι λογικό λοιπόν για να αποφασίσουν οι ισχυροί της αγοράς μετοχών πως άξιζε να ξεπεράσει τις 800 μονάδες αποφασιστικά, να απαιτηθούν 20 συνεδριάσεις, ως τις 15 Ιουνίου, όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 799,73. Κατόπιν, ακριβώς μετά το Eurogroup εκείνου του μήνα, με τρεις ανοδικές συνόδους χτύπησε στην τότε σκληρή οροφή των 827 μονάδων, στις 20 Ιουνίου.
Από εκεί όμως ως την κορυφή για το 2017, που σημειώθηκε δυο φορές στις 17/7 και τις 20/7 μεσολάβησαν 19 και 22 συνεδριάσεις, ανάλογα με την ημερομηνία κορύφωσης. Γιατί από τις 20 Ιουνίου ως και τις 4 Ιουλίου, ο μέσος όρος συσσώρευε ανάμεσα στις 810 και 825 μονάδες, επί δέκα συνεδριάσεις. Αυτή την πορεία καθόρισαν οι προσδοκίες και οι απογοητεύσεις από τα Eurogroup, που εξέταζαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μετά από τον Ιούνιο ωστόσο, η Ελλάδα απουσίαζε από τα κυρίαρχα προς συζήτηση θέματα και η αγορά κατάφερε να σκαρφαλώσει ως τις 860 μονάδες και να συγκρουστεί δυο φορές με αυτή την οροφή, χωρίς να τη διαπεράσει ανοδικά. Στηρίχθηκε για αυτή την άνοδο στις Τράπεζες και σε ένα γενικευμένο, για λίγες μέρες, αγοραστικό ενδιαφέρον στο δεύτερο δεκαήμερο του μήνα που τελειώνει σήμερα.
Με δύο ανοδικές συνεδρίες στην αρχή και το τέλος της, η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έφερε απώλειες του μέσου όρου -3,07% και του 26άρη -2,58%. Ο Ιούλιος, με μόνο την σημερινή σύνοδο να λείπει, έγινε μήνας πτώσης για 19 blue chip. Παράλληλα μια βουτιά του FTSEM κατά -5,33%, ειδοποιεί για γενικευμένες ρευστοποιήσεις, που εντάθηκαν μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές δανεισμού.
Οι δείκτες και αρκετές μετοχές των FTSE26 και FTSEM που η μεταβολή τους τον Ιούλιο είναι οριακή, μπορεί για λόγους ωραιοποίησης των θεσμικών χαρτοφυλακίων, να μην υποστούν, σήμερα, σημαντικές πιέσεις. Αλλά για τα περισσότερα blue chip η μηνιαία εικόνα έχει πάρει ένα δρόμο που δεν πρόκειται να ανατραπεί από τις συναλλαγές στις 31 Ιουλίου.
Ότι προεξοφλεί η αγορά, δεν είναι για την ώρα ορατό στους περισσότερους επενδυτές.
Το «κακό» στατιστικά είναι ότι στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου ως τις 28, ο ΓΔ βούλιαξε κατά 30 μονάδες, με 4 πτωτικές δυο ανοδικές συνεδρίες. Κάτι που χτίστηκε με χρόνο και κόπο, γκρεμίστηκε γρήγορα και εύκολα. Με το μέσο όρο να έχει επιστρέψει εκεί που συσσώρευε επί 10 συνόδους, από τις 20/6 ως τις 4/7. Τονίζουμε αυτά τα στοιχεία για να ειδοποιήσουμε πως αν συμβεί, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, μια κίνηση κάτω και από τα τρέχοντα επίπεδα, πιθανά αυτό θα συνεπάγεται επίσκεψη του ΓΔ ως και 20 μονάδες κάτω από τις 800. Χρειάζεται συνεπώς επαγρύπνηση από την πλευρά των επενδυτών, σχετικά με την ισχύ της τρέχουσας πτωτικής ορμής και μάλιστα εν μέσω θέρους, πράγμα δύσκολο.
Σήμερα μια δέσμη εταιρικών πράξεων παρεμβαίνει στην διαμόρφωση της τάσης.
Από 31/07/2017, οι μετοχές του ΟΛΘ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, 0,49 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, οι μετοχές της Quest Συμ. θα είναι διαπραγματεύσιμες στο ΧΑ με νέα ονομαστική αξία 1,02 ευρώ (από 3,32) και με ελεύθερα όρια ημερήσιας διακύμανσης, μόνο για τη συνεδρίαση της 31/07/2017.
Από 31/07/2017, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. και στον κλάδο “Ε.Ε.Α.Π. Βιομηχανικών & Επαγγελματικών Χώρων”, οι 11.921.531 μετοχές της BRIQ Properties, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΜΠΡΙΚ” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €2,30. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.
Από 31/07/2017, παύει η διαπραγμάτευση των 25.397.633 μετοχών της Ιντρακάτ, ονομαστικής αξίας 1,36 ευρώ και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, θα αντικατασταθούν από 5.079.526 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 6,80 ευρώ στα πλαίσια του Reverse Split. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης 0,30 – κατόπιν μείωσης της ονομαστικής αξίας– με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 2,79 ευρώ ορίζεται η 03/08/2017.
Παύει η διαπραγμάτευση των 8.733.183.280 μετοχών της Τρ. Πειραιώς,ονομαστικής αξίας εκάστης 0,30 ευρώ και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν 436.659.164 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 6,00 ευρώ στα πλαίσια του Reverse Split. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 4,64 ευρώ ορίζεται η 03/08/2017. Κατά το διάστημα παύσης διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΠΕΙΡ, θα παύσει και η διαπραγμάτευση των παραγώγων της, λόγω μη διαπραγμάτευσης της υποκείμενης αξίας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Και στο κατακαλόκαιρο, σε νάρκη οι… «αρκούδες»
Είμαστε στη μέση ενός ζεστού καλοκαιριού και ακόμα δεν έχει καταγραφεί μια δυνατή επέμβαση των «αρκούδων» των χρηματιστηρίων, καθώς το νανούρισμα της γλυκιάς ανόδου των μετοχικών αξιών, με απροσδόκητα χαμηλή μεταβλητότητα, τις κρατά σε… νάρκη. Ακόμα και αν υπήρξε ομάδα επενδυτών που ακολούθησε το «πούλα το Μάη και γύρνα στην αγορά το φθινόπωρο», γρήγορα τα νέα ρεκόρ υψηλών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, ανέτρεψαν τη στάση επιφύλαξης, όχι μόνο στους διαχειριστές κεφαλαίου στην Wall Street αλλά παγκόσμια. Αυτό όμως που έχει εντυπωσιάσει εκείνους που τεκμαίρουν την τάση της αγοράς μέσα από δείκτες, είναι ότι παρά τα διαρκώς ψηλότερα επίπεδα στην αξία των μετοχών, και ένα διαρκή θόρυβο από την πολιτική διαπάλη στην Ουάσιγκτον, ο δείκτης φόβου (μεταβλητότητας) γνωστός ως VIX παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
«Χαλαρά» σε παγκόσμια κλίμακα
Ο Wallace Witkowski στην WSJ σημείωνε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές στις αγορές μετοχών ανησυχούν απροσδιόριστα, γιατί “είναι ήσυχα εκεί έξω … πολύ ήσυχα”, αλλά η απουσία σημαντικών πτωτικών κινήσεων δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Η έλλειψη της μεταβλητότητας στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο.
Η LPL Financial δήλωσε ότι το 2017 διαμορφώνεται ως το πιο χαλαρό έτος στην μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, παγκόσμια, από το 1990, καθώς οι «διορθώσεις» στις αγορές μετοχών, που χαρακτηρίζονται ως πτώση τουλάχιστον 10% από την πρόσφατη κορυφή, έχουν γίνει σπανιότατες. Ο δείκτης S&P 500 έχει περάσει 272 ημέρες διαπραγμάτευσης (ως και την Τετάρτη) χωρίς 5% ή περισσότερο υποχώρηση. Είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα από τις 19 Ιουλίου 1929, όταν εμφάνισε 369 ημέρες διαπραγμάτευσης χωρίς τέτοια πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE VIX, μειώθηκε κατά 34% στο 2017 και σήμερα είναι περίπου 9,40. Την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet, ο αποκαλούμενος «δείκτης φόβου», ο οποίος παρακολουθεί την αναμενόμενη μεταβλητότητα της αγοράς σε βάθος 30 ημερών με βάση τα δικαιώματα προαίρεσης για τον S&P 500, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενδοσυνεδριακά στις 8,84 μονάδες.
Ο δείκτης MSCI EAFE έχει σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει την απόδοση των τίτλων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε 21 ανεπτυγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ευρώπης, της Αυστραλασίας και της Άπω Ανατολής, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο Δείκτης είναι διαθέσιμος για διάφορες περιφέρειες, τμήματα αγοράς / μεγέθη και καλύπτει περίπου το 85% της κεφαλαιοποίησης με βάση την ελεύθερη κυμαινόμενη αξία σε κάθε μία από τις 21 χώρες. Μαζί με τον MSCI Emerging Markets εμφανίζουν φέτος μικρές οπισθοχωρήσεις ανάλογες του βαρύτερου μετοχικού δείκτη στον κόσμο. “Πρέπει να υπάρχει κάτι στο νερό σε όλο τον κόσμο, επειδή ο S & P 500 δεν είναι ο μόνος σημαντικός δείκτης που δεν έχει υποχωρήσει πολύ το 2017 και δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο πριν”, δήλωσε ο Ryan Detrick της LPL.
VIX και αντίδραση
Ένας “Bond King” και ευρέως ακολουθούμενος επενδυτής ο Jeffrey Gundlach αγόρασε πρόσφατα Δικαιώματα πώλησης σε βάθος πενταμήνου στο δείκτη S&P500, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Gundlach προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη μεταβλητότητας από τον Δεκέμβριο του 1993, σύμφωνα με το Reuters. «Είμαστε σε μια εποχικά αδύναμη περίοδο για τις μετοχές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πιστεύουμε ότι το επίπεδο του VIX ήταν πραγματικά πολύ χαμηλό, οπότε τα puts στον S&P αποτυπώνουν το στοίχημα πως η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στο επόμενο διάστημα». Ο Gundlach την Πέμπτη επεσήμανε ότι η τιμή του χρυσού είναι «κλειδί» στην τρέχουσα συγκυρία.
Θα πρέπει οι επενδυτές μετοχών να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους και να τρέξουν μακριά από τα χρηματιστήρια; Αναρωτιούνται έμμεσα οι αναλυτές που αναζητούν επιχειρήματα για να ξυπνήσουν τις «αρκούδες». Ήταν ένας καλός χρόνος για τις αμερικανικές μετοχές μεγάλων εταιρειών. Τόσο καλός, που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα η παρατήρηση ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να βγουν από την αγορά τώρα και να έχουν στην τσέπη τους κέρδη, μεγαλύτερα από τα μέσα ιστορικά κέρδη για ένα ολόκληρο έτος.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει αυξηθεί κατά 10,4% φέτος. Είναι μεγαλύτερη η τρέχουσα απόδοση από το μέσο κέρδος 8,9% από το 1950, σύμφωνα με την LPL Financial, με δεδομένα του FactSet. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά σπάνια τελειώνει κάθε ημερολογιακό έτος με το μέσο όρο μακροπρόθεσμου κέρδους .
Ένας παράγοντας που ίσως συμβάλλει στην αύξηση της μεταβλητότητας είναι οι μετοχές εταιριών ημιαγωγών, που ενδέχεται να εμφανίσουν περισσότερες απώλειες τις προσεχείς εβδομάδες. Καθώς μεγάλο εύρος επιχειρήσεων του κλάδου εμφανίζει τριμηνιαία αποτελέσματα. Οι ημιαγωγοί είναι τομέας ο οποίος μπορεί να έχει τρέξει υπερβολικά για ορισμένους επενδυτές. Οι μετοχές ημιαγωγών και εξοπλισμού ημιαγωγών αναμένεται να εμφανίσουν την υψηλότερη ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας, με ετήσια αύξηση κερδών άνω του 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters. Το ερώτημα είναι αν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να το κάνουν. Με βάση αυτό, υπάρχει περίπτωση να γίνουν εκτεταμένες επανεκτιμήσεις από ισχυρούς διαχειριστές, που προκαλούν μια απομάκρυνση από το χώρο. Ο δείκτης των εταιριών ημιαγωγών ήταν έτοιμος για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση σε τέσσερις και ήταν την Παρασκευή, σε καλό δρόμο για την πέμπτη πτώση του σε έξι συνεδρίες.
Και όμως ανεβαίνουν
Ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή, από αρνητικές αντιδράσεις των επενδυτών μετά τις αναφορές των κερδών β τρίμηνου από «μεγάλα ονόματα», όπως Amazon, Exxon και Starbucks, καθώς και μείωση της αξίας των μετοχών των εταιρειών καπνού.
Ωστόσο, οι βιομηχανικός Dow βρέθηκε σε ρεκόρ υψηλών, ενισχυμένος από τα αποτελέσματα της εταιρείας ενέργειας Chevron. Παρά τις αντιδράσεις της Παρασκευής, τα αποτελέσματα συνολικά έχουν προκύψει σε καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο για το δεύτερο τρίμηνο και οι μετοχές διαπραγματεύονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Η αμερικανική οικονομία επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις επένδυσαν περισσότερο στον εξοπλισμό, αλλά η επίμονα βραδεία άνοδος των μισθών σκιάζει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,6% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, με ενίσχυση από το εμπόριο, ανέφερε το Τμήμα Εμπορίου στην προκαταρκτική εκτίμησή του την Παρασκευή. Η αύξηση ήταν περισσότερη από το διπλάσιο του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,2% του πρώτου τριμήνου που αναθεωρήθηκε. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας ήταν κατά μέσο όρο 4,4% το δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός υποχώρησε επίσης, γεγονός που υποβαθμίζει την υπόθεση ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι φέτος.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2472,10 μονάδες, είχε επίδοση -0,02% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +10,42%. Ο Dow, με μεταβολή +1,16%, έκλεισε στις 21.830,31 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +10,46%. Ο S&P400 υποχώρησε -0,65% με επίδοση στο 2017 +6,13%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,46%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +5,31%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,20%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +18,42%.
Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +1,15%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +10,73%. Ομοίως το πετρέλαιο εκτινάχθηκε κατά +9,19%. Στο 2017 χάνει -7,61%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -1,13% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον, στο 2017, +3,16%. Ο DAX βούτηξε -0,63%, με απόδοση στο 2017 +5,94%, αντίθετα ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή +0,27%, με απόδοση +5,53% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +1,05% και στο 2017 απέδωσε +12,66%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +1,08% στο 2017 κερδίζει +11,42%. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +1,26%, και στο 2017 κερδίζει +8,75%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχωρώντας -0,68%, έχει επίδοση στο 2017 +12,20%.
Ο Nikkei με μεταβολή -0,70%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,42%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,00%, και επίδοση για το 2017 +18,48%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε κατά +0,88%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +21,35%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,02% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +22,63%. Άνοδος +0,47% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +4,82%.
Το μέλλον
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ανοδικός κύκλος των μετοχών της Αμερικής που έχει καταγραφεί στην ιστορία, θα λήξει στα τέλη του 2018, όταν η πτώση των ομολόγων ΗΠΑ θα συνεπάγεται την έναρξη του πρώτου από την παγκόσμια κρίση, πτωτικού κύκλου τους, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Μια δημοσκόπηση 30 επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα σε τέσσερις ηπείρους, έδειξε έλλειψη συναίνεσης για το περιουσιακό στοιχείο που κρίθηκε ως το πλέον πιο ευάλωτο τώρα, με απαντήσεις που περιλαμβάνουν ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης έως το χρέος αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα. Αλλά ήταν κυρίως από τον κόσμο των ομολόγων. Μεταξύ των 25 που απάντησαν σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη ύφεση των ΗΠΑ, η συναίνεση έδειχνε προς το πρώτο εξάμηνο του 2019. Το πιθανό τέλος ενός μεγάλου κύκλου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα έρθει ακριβώς όταν η συρρίκνωση του ισοζυγίου των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να αποκτήσει μεγάλα βήματα. Ως τότε το melt-up μπορεί να συνεχιστεί.
ΧΑ
Εβδομάδα που μεταμόρφωσε στατιστικά τον Ιούλιο
Ο ΓΔ χάνει οριακά τον Ιούλιο -0,45%, κρατώντας άθικτη σχεδόν μια επίδοση +27,40% για το 2017, που τον ξεχωρίζει στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, με τον 26άρη στο -0,72% με άνοδο έτους 22,78%. Ο δε FTSEM (-5,33%) παρά την εβδομαδιαία βουτιά, κερδίζει τον πρώτο μήνα του δεύτερου εξάμηνου +3,24%, αλλά έπεσε κάτω από το +50% η επίδοσή του από την αρχή της χρονιάς, στο 49,54%.
Βασικά χαρακτηριστικά των συναλλαγών της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε σε οκτώ ανοδικά blue chip έναντι 18 καθοδικών, εκ των οποίων δέκα έγραψαν απώλειες από -5,4% ως -11,81%, ήταν η κλιμακούμενη εστίαση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στα τραπεζικά blue chip. Ο τζίρος τους την Τρίτη, πρώτη πτωτική σύνοδο της βδομάδας ήταν το 46,14% του συνολικού, την Τετάρτη διαμορφώθηκε στο 51,41%, ενώ την Πέμπτη έπιασε το 53,74%, για να εκτιναχθεί την Παρασκευή στο 63,94% του συνολικού.
Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ, με τη μέση αξία των πακέτων στο σχετικά υψηλό επίπεδο των 11,89 εκατ., καθιστώντας τη μέση συμμετοχή των προσυμφωνημένων συναλλαγών 18,58% του συνολικού τζίρου.
Ο Ιούλιος για τα blue chip
Η κατηγοριοποίηση που επιλέξαμε, αφορά στα blue chip που παρακολούθησαν τους βασικούς δείκτες τον Ιούλιο και είναι αλφαβητικά: οι ΑΡΑΙΓ με μηνιαία επίδοση -0,60% και μεταβολή εβδομάδας -1,79%, ΓΡΙΒ -0,33% τον Ιούλιο και +1,0% στη βδομάδα, ΕΕΕ –1,01% τον Ιούλιο και +2,78% στη βδομάδα, ΜΟΗ -0,63% τον Ιούλιο και +1,5% στη βδομάδα, και ΟΠΑΠ -0,10% τον Ιούλιο και 2,85% στη βδομάδα. Όλες αυτές δεν έχουν κατασταλαγμένη μηνιαία απόδοση. Αυτή θα εξαρτηθεί από την τελευταία σύνοδο. Το ίδιο ισχύει και για την τελευταία της κατάταξης με βάση τα κέρδη τον Ιούλιο, αλλά υπάρχουν στις κερδισμένες και αυτές που μάλλον δεν απειλούνται από τη μεταβολή της τελευταίας μέρας. Ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +15,17% τον Ιούλιο και -2,34% στη βδομάδα, ΠΕΙΡ +7,91% τον Ιούλιο και -12,45% στη βδομάδα, ΕΤΕ +5,11% τον Ιούλιο και -5,41% στη βδομάδα, ΟΤΕ +3,98% τον Ιούλιο και +0,74% στη βδομάδα, ΟΛΠ +2,92% τον Ιούλιο και -2,99% στη βδομάδα, ΣΑΡ +2,05% τον Ιούλιο και -2,34% στη βδομάδα, και η ΜΥΤΙΛ +0,48% τον Ιούλιο και -2,47% στη βδομάδα.
Από τις επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα, των επτά μόνο κερδισμένων του Ιουλίου, που μπορεί το πλήθος τους να αλλάξει σήμερα, γίνεται σαφής η μέριμνα των θεσμικών να μαζέψουν τα κέρδη αρκετών από τις μετοχές που εκτοξεύθηκαν στο πρώτο μισό του μήνα.
Η ομάδα των πτωτικών blue chip με μηνιαία πτώση πάνω από -4,5% δεν θα χάσει τα μέλη της, που με βάση το ποσοστό απωλειών ως τώρα, είναι: ΜΠΕΛΑ -10,13% τον Ιούλιο και -2,71% στη βδομάδα, ΑΔΜΙΕ -7,59% τον Ιούλιο και -4,17% στη βδομάδα, ΑΤΤ -7,56% τον Ιούλιο και -5,98% στη βδομάδα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,65% τον Ιούλιο και -2,57% στη βδομάδα, ΕΛΠΕ -6,63% τον Ιούλιο και -5,60% στη βδομάδα, ΔΕΗ -4,57% τον Ιούλιο και -11,81% στη βδομάδα, και ΕΥΡΩΒ -4,49% τον Ιούλιο και -7,33% στη βδομάδα.
Ακόμα πολυπληθέστερη είναι η ομάδα με απώλειες Ιουλίου από -1% ως -3,8%. Αυτά είναι: ΦΦΓΚΡΠ -3,79% στον Ιούλιο και -2,32% στη βδομάδα, ΕΧΑΕ -3,17% στον Ιούλιο και -10,86% στη βδομάδα, ΤΙΤΚ -2,83% τον Ιούλιο και +1,91% στη βδομάδα, ΑΛΦΑ -2,31% τον Ιούλιο και -6,22% στη βδομάδα, ΦΡΛΚ -2,04% τον Ιούλιο και +0,88% στη βδομάδα, ΒΙΟ -1,37% τον Ιούλιο και +0,35% στη βδομάδα, και ΛΑΜΔΑ -1,21% τον Ιούλιο και -5,89% στη βδομάδα.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, μετά την εκπνοή των σειρών στα ΣΜΕ και τα options του 25άρη, οι όγκοι μειώθηκαν, όπως συνήθως. Διατηρήθηκαν τα μετριοπαθώς δυσοίωνα στοιχήματα για την τάση του δείκτη των blue chip. Ο όγκος των ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Αυγούστου, ανήλθε στα 2.176 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2137,51 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή -2,58%. Στα options του, ο λόγος των calls προς τα puts διαμορφώθηκε στο σπάνια εμφανιζόμενο 0,8:1.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, μειώθηκαν -42,9%. Οι ανοικτές θέσεις όμως αυξήθηκαν σε 7.857 από 5.699. Ο μέσος όγκος της σειράς Αυγούστου, αυξήθηκε κατά 10,27%, ενώ της σειράς Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 251 από 125 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 807 από 353 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ Αυγούστου, ορίστηκε στις 2133,00 μονάδες, με προ-πορεία του 25άρη 4,5 μονάδες.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για τον δείκτη των παραγώγων σημείωνε μετά τη σύνοδο της Παρασκευής: «Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε την αντίσταση των 2230 μονάδων. Είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι “χωρίς τις Τραπεζικές μετοχές, εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια. Η κόπωση των αγοραστών με διάσπαση των 2190 μονάδων μπορεί να οδηγήσει τον FTSE στα επίπεδα στηρίξεων του 2145 – 2135 & 2110” όπερ και επαληθεύτηκε με αντοχή των 2 τελευταίων επιπέδων. Διάσπαση του επιπέδου 2110 – 2103 δίνει χαμηλότερους στόχους τις 2050 -2045 μονάδες.
Με δεδομένα ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του όγκου συναλλαγών και το βάθος των εντολών σε πολλές μετοχές είναι “ρηχό” δείχνοντας σημάδια κόπωσης, την επανεμφάνιση των ανησυχιών για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και ότι η διαδικασία έναρξης της 3ης αξιολόγησης έρχεται όλο και ποιο κοντά (αρχές Οκτωβρίου), τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι αυξημένα. Άξιο παρατήρησης είναι ότι οι σειρές των Ελληνικών ομολόγων, μετά την έξοδο στις Αγορές, τις πρώτες μέρες παρουσιάζουν μικρή κλιμάκωση των αποδόσεών τους…».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η επιτυχία των πρόσφατων ομολογιακών εκδόσεων φαίνεται ότι είχε το τίμημα της. Τα 410 εκατ. ευρώ των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων και τα 200 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι αφορούσαν την συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στην έκδοση της Ελληνικής πενταετίας φαίνεται ότι τράβηξαν ‘καύσιμα’ από την Αγορά η οποία είχε φθάσει σε ένα κομβικό σημείο τιμών.
Η αναζήτηση ενός νέου χαμηλότερου σημείου ισορροπίας ήρθε σαν αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της μείωσης των ρευστών διαθεσίμων αλλά και των “τσιμπημένων αποτιμήσεων” χωρίς το απαραίτητο θεμελιώδες άλλοθι που θα έδινε εναύσματα θετικότερων αξιολογήσεων. Δεδομένης και της Καλοκαιρινής εποχικής διάθεσης που θέλει το ρίσκο να αναχωρεί για διακοπές, η μικρή σχετικά πίεση από την προσφορά δεν βρήκε απέναντι της κάποιο “αντίπαλο δέος” με αποτέλεσμα η πτώση να έχει καθολική εικόνα.
Οι Τράπεζες πιέστηκαν περισσότερο, κυρίως λόγω δημοσιευμάτων που θέλουν την άσκηση του “AQR” να γίνεται απαιτητική για τα κεφάλαιά τους, γεγονός ωστόσο το οποίο επί του παρόντος θεωρείται πρόωρο για να διατυπωθεί.
Τεχνικά η μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα αρχίζει και φθείρεται επικίνδυνα. Ήδη ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, στην πρώτη σοβαρή διόρθωση τιμών που παρατηρείται μετά τον Απρίλιο και η πορεία του δείχνει ότι οι 810 μονάδες θα δοκιμαστούν λίαν συντόμως.
Η βραχυπρόθεσμη τάση στο σημείο αυτό γυρίζει καθαρά πτωτική, καθώς και ο MACD έχει αρκετά νωρίτερα δώσει σήμα εξόδου. Οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, από το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει η αντίδραση της Αγοράς στην υφιστάμενη υποχώρηση. Αν και ο Γενικός Δείκτης έχει εκπλήξει αρκετές φορές φέτος με την αντοχή του σε πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, αυτή την φορά η δυναμική της πτώσης δείχνει ότι δεν θα έχει την μορφή μιας ήπιας πλάγιας κίνησης, καθώς με την ταχύτητα που έχει αποκτήσει θα εκτονωθεί σε διαδοχικές φάσεις.
Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στην ζώνη των 810 μονάδων συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θεωρείται το κυριότερο ανάχωμα στην υποχώρηση από τα υψηλά έτους. Διάσπαση και κλείσιμο κάτω από την λόγω ζώνη, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες προσέγγισης της επόμενης στήριξης προς τις 760 μονάδες.
Αν την Δευτέρα η Αγορά κλείσει έστω και ένα δέκατο του εκατοστού υψηλότερα από τις 823,74 μονάδες, που είναι το κλείσιμο του Ιουνίου, το Χ.Α. θα έχει γράψει τον έκτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα και αθροιστικό ποσοστό ανόδου πάνω από 30%. Έξι μήνες συνεχούς ανόδου ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από το 2006 όταν σε όλο το β’ εξάμηνο έκλεινε κάθε μήνα με θετικό πρόσημο.
Εκεί που σίγουρα η Αγορά τα πήγε πολύ καλά ήταν στο τζίρο. Με, ή χωρίς “πακέτα” ο φετινός Ιούλιος έχει, μέχρι στιγμής, σχεδόν διπλάσια συναλλακτική δραστηριότητα σε σχέση με πέρυσι.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών συνεχίζουν την ροή τους με τις κυριότερες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένονται από Ελληνικά Χρηματιστήρια (31/07) και ΟΤΕ (03/08). Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι λιανικές πωλήσεις του Μαΐου ενώ την Τετάρτη αναμένεται η δημοπρασία ομολόγων εξάμηνης διάρκειας. Στην προηγούμενη δημοπρασία η απόδοση ‘έσπασε’ από το 2,97%, κλείνοντας στο 2,78% γεγονός που είχε να παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ολοκληρώνει τον Ιούλιο, με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά. Οι βασικές αιτίες για την εικόνα αυτή εστιάζονται στην ολοκλήρωση όλων των γεγονότων που ανέμενε η Αγορά, όπως:
Η πολυπόθητη έξοδος στις Αγορές, δεν έδωσε κάτι περισσότερο από αυτό που αναμενόταν σε επίπεδο επιτοκίου για μία προστατευμένη έκδοση, δημιουργώντας και ερωτήματα γιατί οι Ξένοι Θεσμικοί δεν μετακύλυσαν τα ομόλογα του 2019 παρά το bonus που θα έπαιρναν.
Η έγκριση του προγράμματος χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, χωρίς χρηματική συμμετοχή στο ορατό μέλλον, εμμένοντας στις απόψεις του περί “εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους», θέτοντας ανώτατο ύψος χρέους (σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση) 325 δισ. ευρώ και πιθανολογώντας, υπό προϋποθέσεις, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 7-10 δισ. ευρώ των Ελληνικών Τραπεζών, έβαλε σε αρνητικές σκέψεις την Επενδυτική Κοινότητα.
Ακόμα και η αναμενόμενη αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s σε “Β” για το αξιόχρεο της Χώρας δεν ήρθε, περιορίστηκε απλώς σε δηλώσεις συμπάθειας βελτιώνοντας τις προοπτικές της Οικονομίας. Η έλλειψη άλλων προγραμματισμένων ειδήσεων, πλην Fitch, μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, εστιάζει την προσοχή της Αγοράς σε εσωτερικές ειδήσεις όπως, η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, η εξέλιξη στην διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα 6μηνου που ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες.
Ο ΓΔ (όπως είχαμε αναφέρει και στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας), δεν διέσπασε το επίπεδο των 860 μονάδων το οποίο αποτελεί και σημαντικό επίπεδο μεσοχρόνιας αντίστασης. Τα κοντινά επίπεδα στηρίξεων στις 844 – 835 & 828 μονάδες διασπάστηκαν με σχετική ευκολία. Διάσπαση των 820 – 815 μονάδων και ενίσχυση της ανησυχίας της Αγοράς για τον Τραπεζικό κλάδο, ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόρθωση με στόχο πέριξ των 800 & 770 μονάδων.
Όσον αναφορά τις Ξένες Αγορές και κυρίως τις Αμερικάνικες, τα συνεχή ιστορικά υψηλά, με τον δείκτη του φόβου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα συναλλαγών μειούμενα, μας βάζει σε ένα βαθμό αυξημένης προσοχής για πιθανή διόρθωση.
Τέλος ο γεωπολιτικός κίνδυνος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο προσθέτει ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας, κυρίως όσο βαδίζουμε προς τον Σεπτέμβριο.
Συμπερασματικά είχαμε επισημάνει ότι, “οι επενδυτές δεν πρέπει να λησμονούν, ότι δείκτες & επιμέρους μετοχές έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Άρα το να διατηρούν αυξημένα αντανακλαστικά και ρευστότητα (ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ ), ώστε να εκμεταλλευτούν μια πιθανή διόρθωση είναι επιθυμητό, επιλέγοντας εξωστρεφείς εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη & αναπτυξιακές προοπτικές”.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανωτέρω θέση, προσπαθώντας σε τεχνικά επίπεδα να ξαναμπούμε στο Χ.Α., ακολουθώντας αυστηρά τα ανωτέρω κριτήρια με την βοήθεια επαγγελματιών της Αγοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η υπομονή πάντα ανταμείβεται και το να υπάρχει κάποιου είδους επενδυτική στρατηγική, είναι πολύ καλύτερο από τον μην υπάρχει καμιά στρατηγική.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν μετά από πτωτική εκκίνηση, άνοδο, από τα δυνατά κινεζικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα 31/7, ενώ το δολάριο ισχυροποιήθηκε ελαφρά, αλλά παρέμεινε κάτω από τη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στις ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέτρεψε τις αρχικές απώλειες για να αυξηθεί κατά 0,1%. Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν, με τον δείκτη των blue chip να αυξάνεται κατά 0,15% και οShanghai Composite με 0,2%. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 0,6%.
Οι επίσημοι δείκτες της μεταπρατικής κινεζικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών, οι οποίοι υποχώρησαν τον Ιούλιο, παρέμειναν πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση. Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί όταν η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε ένα άλλο τεστ πυραύλων αργά την Παρασκευή και δήλωσε ότι απέδειξε την ικανότητά της να χτυπήσει τις Η.Π.Α. Οι ΗΠΑ απάντησαν πετώντας δύο βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο την Κυριακή.
Η γεωπολιτική αναταραχή πιθανότατα θα κρατήσει τις κορυφαίες κινήσεις στην άκρη στις αρχές της εβδομάδας, καθώς η αποδιοργανωμένη πολιτική των ΗΠΑ και της Κίνας έναντι της Βόρειας Κορέας δεν βοηθά τα ζητήματα. Τόνιζε σε σημείωμα ο Stephen Innes, επικεφαλής των συναλλαγών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στην OANDA.
Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,3%. Το γιεν της Ιαπωνίας, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ενισχύθηκε, καθώς το δολάριο έχασε 0,2% αγοράζοντας 110,48 γεν, αγγίζοντας τα πιο χαμηλά επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1% με το γιέν να ισχυροποιείται αντισταθμίζοντας τα νέα πως η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ανέκαμψε τον Ιούνιο από πτώση τον Μάιο.
Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι μεγάλων ομότιμων νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,1% στα 93,376, μετά την πτώση της τάξης του 0,6% την Παρασκευή. Το ευρώ ήταν σταθερό στα 1,1741 δολάρια, μετά το 0,6% κέρδος της Παρασκευής.
Στα βασικά προϊόντα, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 49,85 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως χτύπησαν τα 50,06, τα πρώτα τους χτυπήματα πάνω από τα 50 δολάρια σε δύο μήνες. Το Brent σημείωσε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 52,69 δολάρια, προσθέτοντας στην αύξηση κατά 2% την Παρασκευή.
Ο χρυσός αυξήθηκε νωρίς τη Δευτέρα στα 1.1270,98 δολάρια η ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Ιουνίου και τελευταία ήταν σταθερός στα 1.267,89 δολάρια η ουγγιά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Το «κατενάτσιο» έναντι των πιστωτών διατηρεί την αβεβαιότητα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εκτίμησε ότι η παραπάνω άποψη εκφράζει τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας κατέστησε αναγκαία τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού πολιτικού προγράμματος για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα προσδιορίζει τις προτεραιότητες και τον χρόνο υλοποίησης αυτών.
Ξέσπασε χθες η πρώτη δημόσια διαφωνία μεταξύ Cosco και ΤΑΙΠΕΔ για τα «μάτια του ΟΛΠ». Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να συμφωνήσει στην πρόταση αλλαγής του καταστατικού που κατέθεσε η πλευρά των Κινέζων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Τα πρώτα σημάδια πάντως είχαν φανεί πριν από έναν μήνα, όταν τότε το Ταμείο είχε ζητήσει αναβολή της εξέτασης του θέματος της συγκεκριμένης αλλαγής στο καταστατικό, προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το ζήτημα.
Αισιόδοξος ότι το 2018 θα υπάρξει μεγάλο κύμα επενδύσεων στη χώρα, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αλλαγή κλίματος, η οποία αντανακλάται στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι μετά τη συμφωνία του Eurogroup, «ενεργοποιείται και η ελληνική επιχειρηματικότητα με τρόπο εποικοδομητικό». Όσον αφορά την υπέρογκη φορολογία, παραδέχθηκε ότι χρειάζονται «ρεαλιστικές» προσαρμογές, τις οποίες προσδιόρισε για μετά το 2018, δηλαδή μετά την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση.
Η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά τις εξοχικές κατοικίες, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα η Handelsblatt. Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός. Αυτό βοηθά και την αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούν κτηματομεσίτες και εργολάβοι». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά προς ένα τουριστικό ρεκόρ, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται βεβαίως και στις δυσμενείς εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και στις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Πλήγμα για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει την υπερφορολόγηση και τη φορολογική ατζέντα έως τέλος του έτους η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης «η ενημέρωση ελέγχων της ΑΑΔΕ για τη μη έκδοση αποδείξεων επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι το πλήγμα για τις επιχειρήσεις δεν είναι οι αυστηροί έλεγχοι αλλά η υπερβολική φορολόγηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που εγκαινιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο (24.4.2017), παρουσία υπουργών (Οικονομικών, Δικαιοσύνης κ.ά.), κυβερνητικών στελεχών, του προεδρείου της ΕΕΤ και των CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής. Στη συνάντηση υπήρξε follow up της προηγούμενης συνεδρίασης και διαπιστώθηκε ότι σε δύο από τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί («Εξωδικαστικός Μηχανισμός» και εγκατάσταση POS) έχει υπάρξει η επιθυμητή πρόοδος, η οποία καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να παραχθούν από τη συντονισμένη και λειτουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Πρεμιέρα κάνει την σήμερα Δευτέρα 31/7 στο Χρηματιστήριο (κύρια αγορά) η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), η οποία έχει ιδρυθεί από τον όμιλο Quest με εισφορά ακινήτων του. Βασικοί μέτοχοι είναι ο Θεόδωρος Φέσσας με 49,4%, η Ευτυχία Κουτσουρέλη με 25,23%, ενώ το υπόλοιπο 25,37% ανήκει σε μετόχους με ποσοστό μικρότερο από 5%. Πρόκειται για την πέμπτη ΑΕΕΑΠ στο ταμπλό της Σοφοκλέους.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην ενιαία αγορά γιατί έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις διασυνοριακές συναλλαγές, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν. Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις τόσο από πλευράς εμπιστοσύνης των καταναλωτών όσο και πληροφόρησης για τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 59,3% των Ευρωπαίων είχε το 2016 εμπιστοσύνη και γνώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο, μάλιστα σε σύγκριση με το 2014 καταγράφηκε άνοδος της τάξης του 4,2%. Οι χώρες με τις τρεις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Γαλλία (66,7%), η Γερμανία (66,6%) και η Αυστρία (65,9%). Στον αντίποδα βρέθηκε η Ελλάδα, στην οποία σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση με 44%, ενώ σε σχέση με το 2014 η κατάσταση ήταν χειρότερη. Ακολούθησαν η Βουλγαρία (44,5%) και η Κροατία (45%).
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τα οποία σημείωσαν αύξηση επιβατών κατά 11,9% το πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport διακίνησαν 9,64 εκατ. επιβάτες, εκ των οποίων 3,94 εκατ. τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο 16%. Τα περιφερειακά αεροδρόμια, υπό τη Fraport Greece, περιλαμβάνουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αυξητική πορεία καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, καθώς φαίνεται να περιορίζεται η ζήτηση στην αμερικανική αγορά αργού, ενώ υπάρχει και η απειλή κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, που είναι χώρα – μέλος του ΟΠΕΚ. Οι τιμές του Brent διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,3% στα 52,67 δολ./βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,3% στα 49,87 δολ./βαρέλι.
Στην αμερικανική δικαιοσύνη οδηγούνται οι μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, κατηγορούμενες πως για σχεδόν 20 χρόνια ενεργούσαν ως καρτέλ. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση εναντίον των BMW AG, Daimler AG, Volkswagen AG, Audi και Porsche, καθώς φέρεται να απέκρυπταν από κοινού μία σειρά πληροφοριών για την τεχνολογική πρόοδο του κλάδου, από το 1996 έως το 2015. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η απόκρυψη των συγκεκριμένων πληροφοριών αφενός περιόριζε την τεχνολογική εξέλιξη των αυτοκινήτων, αφετέρου δημιουργούσε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Η μήνυση του αμερικανικού δημοσίου υποβλήθηκε την Παρασκευή, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.
Από την 1η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη υπαναχώρησε ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος μέσα σε μία ημέρα απώλεσε το ποσό των 6 δισ. δολαρίων. Την Πέμπτη το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon κατέστη ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία άνω των 92 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Amazon για το β’ τρίμηνο του 2017, οδήγησαν σε πτώση τη μετοχή της εταιρείας και συνακόλουθα την περιουσία του Μπέζος.
Κέρδη της τάξης των 1,5 δισ. δολαρίων (0,77 δολ/μετοχή) εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2017 η Chevron Corp., η οποία το αντίστοιχο διάστημα του 2016 είχε καταγράψει ζημιές 1,5 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 33 δισ. δολάρια από 28 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,86 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 33 δισ. δολαρίων. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών αποδίδεται στη μείωση των έκτακτων χρεώσεων, στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Επιτάχυνση στο 2,6% εμφάνισε στο β’ τρίμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ανακάμπτοντας από τις αδύναμες επιδόσεις του α’ τριμήνου. Η βελτίωση των στοιχείων του ΑΕΠ αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά 2,8%. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις, επίσης, ενισχύθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές επιταχύνθηκαν στο 4,9%.
Κατώτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα οικονομικά μεγέθη της Exxon Mobil. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πετρελαϊκής εταιρείας διαμορφώθηκε σε 3,35 δισ. δολάρια ή 0,78 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν κέρδη 0,84 δολαρίων ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2016, η κερδοφορία είχε ανέλθει στα 1,7 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν στα 62,9 δισ. δολάρια από 57,7 δισ. δολάρια πέρυσι.
Πτώση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της American Airlines, καθώς περιορίστηκαν σε 803 εκατ. δολάρια από 950 εκατ. δολάρια πέρυσι. Σε προσαρμοσμένη βάση, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,92 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών (1,85 δολάρια). Τα έσοδα, παράλληλα, αυξήθηκαν σε 11,1 δισ. δολάρια έναντι 10,4 δισ. δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2016.
Αύξηση εμφάνισαν στο β’ τρίμηνο του 2017 τα καθαρά κέρδη της Merck & Co., τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,95 δισ. δολάρια έναντι 1,21 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 1,01 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 0,87 δολαρίων. Τα έσοδα, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 1% στα 9,93 δισ. δολάρια από 9,84 δισ. δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές της FactSet ανέμεναν έσοδα, ύψους 9,75 δισ. δολαρίων.