Skip to main content

Ελαφρύνσεις για τους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Σειρά πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, στοχεύουν στην ελάφρυνση αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα:

  • Βασικό κριτήριο για τις νέες ρυθμίσεις δανείων αποτελεί η εξασφάλιση βιώσιμης λύσης δηλαδή το διαθέσιμο, μετά την πληρωμή της δόσης, εισόδημα να είναι ικανό για τη διαβίωση του δανειολήπτη, λαμβανομένης υπόψη της οικογενειακής του κατάστασης. Για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης θα ακολουθούνται κατά σειρά οι εξής λύσεις: α) επιμήκυνση διάρκειας δανείου, β) μείωση επιτοκίου και γ) διαχωρισμός του δανείου ώστε να αποπληρώνεται με το μειωμένο επιτόκιο ένα μέρος του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να παραμένει παγωμένο για διάστημα 10 ετών.
  • Για την αντιμετώπιση σοβαρών έκτακτων αναγκών θα προβλέπεται και η δυνατότητα μειωμένων καταβολών για χρονικό διάστημα έως και τρία έτη.
  • Με το νέο πλαίσιο ρύθμισης εκτιμάται ότι:
  1. Το 48% των δανειοληπτών θα τύχει μεσοσταθμικής μείωσης επιτοκίου κατά 2,25%, ενώ στο 30% αυτών θα ισχύσει και πάγωμα αποπληρωμής μέρους του κεφαλαίου.
  2. Στο υπόλοιπο 52% των δανειοληπτών και με την προϋπόθεση ότι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προβλέπεται επιστροφή τόκων τάξεως 1% ως επιβράβευση.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ΚΥΣΟΙΠ βρέθηκε και το θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων, το οποίο θα δίνει μια τελευταία δυνατότητα στους μη συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες ώστε οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιέχουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, να κατατεθούν πολύ σύντομα στη Βουλή.

Τέλος, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, αποφασίστηκαν και τα εξής:

  • Βελτίωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης των ΟΤΑ, σύμφωνα με το Νόμο 4316/2014, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό και όσοι Δήμοι δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Οι εν λόγω Δήμοι, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους και σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, θα αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα, η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα είτε αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους είτε ενίσχυσης των κρίσιμων προς τους πολίτες λειτουργιών τους. Εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση τοκοχρεολυσίων των ΟΤΑ όλης της χώρας, και επομένως σε ενίσχυση της ρευστότητας τους, κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες:

  1. Για το πρόγραμμα εξυγίανσης έχουν εγκριθεί συνολικά χρηματοδοτήσεις ύψους 178 εκατ. ευρώ (αναχρηματοδοτήσεις και δάνεια ισοσκέλισης προϋπολογισμού) ενώ σε επεξεργασία είναι αιτήσεις συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ.
  2. Για το πρόγραμμα επενδύσεων των ΟΤΑ, το οποίο συγχρηματοδοτείται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις (συμπεριλαμβανομένων των προεγκρίσεων) συνολικού ύψους 42  εκατ. ευρώ.
  • Δημιουργία από το ΤΠΔ δύο ειδικών προγραμμάτων ύψους 15 εκατ. ευρώ προκειμένου:
  1. Να επιχορηγηθεί η αγορά υλικών για τις εργασίες που θα υλοποιήσουν 51 δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, το οποίο θα απασχολεί περίπου 20.000 μακροχρόνια άνεργους. 
  2. Να προτυποποιηθούν μελέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για πολλούς Δήμους και παράλληλα να επιδοτηθούν μελέτες μικρών δήμων (κυρίως ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών) που δεν διαθέτουν κατάλληλες υποδομές, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.   
  • Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού του ΤΠΔ και αποσκοπώντας στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών του, αποφασίστηκε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει τη σύναψη συνεργασιών με τρίτους φορείς ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των πελατών του ΤΠΔ μέσω εναλλακτικών δικτύων, φυσικών και ηλεκτρονικών.