Η Κίνα θα μπορούσε να ανοίξει την οικονομία της εάν ήθελε, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί τις χώρες να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο παρόλο που αυξάνεται η πίεση στο Πεκίνο αναφορικά με τις πολιτικές του στη βιομηχανία.
Σε ρόλο οικοδεσπότη προς τον Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο και ο πολυμερισμός καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά σε μια εμπορική διαμάχη, χωρίς καμία ένδειξη για διαπραγματεύσεις στον ορίζοντα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί εν τέλει να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισεκ. δολαρίων, ως αντίποινα στις εμπορικές καταχρήσεις –όπως τις χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ– του Πεκίνου. Το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να ανταπαντήσει σε κάθε βήμα που γίνεται. Η Κίνα, που εδώ και καιρό κατηγορείται για τακτικές προστατευτισμού που καθιστούν τη χώρα δύσκολο μέρος για τις ξένες εταιρίες, προσπαθεί να αντιστρέψει αυτό το αφήγημα εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, εγκρίνοντας τεράστιες επενδύσεις, όπως μια μονάδα πετροχημικών αξίας 10 δισεκ. δολαρίων από τη γερμανική BASF.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λι και τον Τουσκ στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτή η κίνηση δείχνει πως «εάν η Κίνα θέλει να ανοίξει την οικονομία της, μπορεί να το κάνει. Γνωρίζει πώς να το κάνει».
Αργότερα σε επιχειρηματικό φόρουμ, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε δίκαιους και θεμιτούς πολυμερείς κανόνες. Η ΕΕ είναι ανοικτή αλλά δεν είναι αδαής».
Στην επιχειρηματική εκδήλωση, ο Λι κάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους. Η Airbus παραπονέθηκε για καθυστερήσεις στις κυβερνητικές εγκρίσεις που έχουν «προκαλέσει μεγάλες ζημίες» στην εταιρία και η BMW ζήτησε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον καθορισμό των προδιαγραφών για τη βιομηχανία.
Ο Τουσκ κάλεσε την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αποφύγουν τους εμπορικούς πολέμους και να αναδιαμορφώσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Είναι κοινό χρέος της Ευρώπης και της Κίνας, αλλά επίσης της Αμερικής και της Ρωσίας, να μην καταστρέψουν αυτή την τάξη αλλά να τη βελτιώσουν, να μην ξεκινήσουν εμπορικούς πολέμους, που τόσο συχνά στην ιστορία μας μετατράπηκαν σε έντονες διαμάχες, αλλά με θάρρος και υπευθυνότητα να αναδιαμορφώσουν τους κανόνες βάσει της διεθνούς τάξης», ανέφερε ο Τουσκ σε συνάντησή του με τον Λι. «Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος».
Αργότερα, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει «να δώσουν τα χέρια για να υπερασπιστούν την πολυμέρεια και ένα σύστημα ελεύθερου εμπορίου βασισμένο σε κανόνες», σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση.
Από τη συνάντηση Κίνας-ΕΕ εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν που επιβεβαιώνει τη δέσμευση και των δύο πλευρών σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα. Στις αντίστοιχες συναντήσεις του 2016 και το 2017, οι ηγέτες δεν κατάφεραν να κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μια τέτοια κοινή δήλωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες κατέθεσαν για πρώτη φορά προσφορές για πρόσβαση στην αγορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για μια επενδυτική συνθήκη, προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγές αναμένεται να ανοίξουν «μια νέα φάση» στις διαπραγματεύσεις που και οι δύο πλευρές θεωρούν «βασική προτεραιότητα». Οι δύο πλευρές επίσης συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters