Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο, θα πρέπει να επικεντρωθεί περαιτέρω σε παραμέτρους – κλειδιά για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζουν πηγές με εξαιρετική γνώση της κατάστασης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν:
- Την εξυπηρέτηση των φιλόδοξων στόχων για τα NPEs που όμως και πάλι βρίσκονται εκτός μέσου όρου της ΕΕ
- Τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου από το νόμο Κατσέλη στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας
- Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για να τρέξουν οι συστημικές λύσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ας σημειωθεί πως ο εποπτικός μηχανισμός δείχνει να αποδέχεται και τις δύο συστημικές λύσεις για τα κόκκινα δάνεια ενώ θεωρεί πως απαιτείται και ένα θεσμικό περιβάλλον που να προστατεύει όσους διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια.
Οι ίδιες πηγές τείνουν να υποστηρίξουν πως αν και ο επόπτης δε λαμβάνει θέση ως προς το αν υπάρχει ή όχι χώρος για περαιτέρω συγχωνεύσεις τραπεζών τούτο είναι ένα ερώτημα που πάντα απαντάται μετά από μία κρίση. Αν και δεν σημειώνεται υπερπροσφορά τραπεζικών υπηρεσιών εν τούτοις πάντα υπάρχει χώρος για μεγαλύτερα σχήματα σημείωναν οι πηγές.
Η εργαλειοθήκη αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων πρέπει να βελτιωθεί, επισημαίνουν, κάτι που συμβαίνει ήδη με τιτλοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις -κλπ- των κόκκινων δανείων.
Σε ό,τι αφορά τα stress tests έχει αξία από ποιο σημείο θα ξεκινήσει η αφετηρία των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2019 όσον αφορά τα NPEs.
Οι τράπεζες πάντως δείχνουν καλά ανακεφαλαιοποιημένες καθώς το Core Tier I βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, όχι όμως και το σύνολο των κεφαλαίων.
Συνολικά πάντως ο SSM ετοιμάζει καινούρια πρότυπα προκειμένου οι ευρωπαϊκές τράπεζες να μπορούν να δανείζουν με ασφάλεια.