Skip to main content

Σύμβουλος Αμερικανού ΥΠΕΞ: Γεωπολιτική «άγκυρα καινοτομίας» η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα θα γίνει «άγκυρα καινοτομίας», καθώς οι κατάλληλες επενδύσεις θα έρθουν, διατύπωσε απόψε ο Μερίν Ρατζαντουράι (Merin Rajadurai), σύμβουλος στο Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».

 «Η Ελλάδα είναι σύνδεσμος προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η περιοχή αυτή θα γίνει ‘άγκυρα’ για την καινοτομία, καθώς οι κατάλληλες επενδύσεις θα έρθουν. Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη πάνω στις επιστήμες ζωής, την πληροφορική, τις επικοινωνίες, τη νανοτεχνολογία, τις τεχνολογίες ενέργειας και άλλους κλάδους, δεν θα αναπτύξει μόνο τις αστικές περιοχές, αλλά και τις ημιαστικές και τις αγροτικές» επισήμανε ο κ.Ρατζαντουράι.

Για τη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Μάικ Πομπέο, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε: «Οι συμφωνίες αυτές είναι σημαντικά συμβολικές και προσφέρουν μια ομπρέλα για κάθε είδους συνεταιρισμό. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία βρίσκεται υπό κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όταν κυρωθεί, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (στην Ελλάδα), για να βρούμε ευκαιρίες πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε για κοινές πρωτοβουλίες και να μοιραστούμε τις προκλήσεις». Πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, μεταξύ των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεών τους, των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των πανεπιστημίων και μεταξύ των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ.

Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα σύμβολα καινοτομίας

 Ο κ. Ρατζαντουράι εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση, ότι η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα είναι σύμβολα καινοτομίας για τον κόσμο. «Aπό την αρχαιότητα αυτός ο πολιτισμός ενσωμάτωσε τους πυλώνες της καινοτομίας, μέσω του εξαιρετικού βάθους της γνώσης και των πολλών οραματικών ανθρώπων, που αναζήτησαν το ήθος της δημιουργικότητας για την ευημερία των γενεών και έθεσαν τα υψηλότερα στάνταρντ αριστείας» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στον 21ο αιώνα η Θεσσαλονίκη είναι πλέον έτσι τοποθετημένη, ώστε μπορεί να προσελκύσει πολύτιμες επενδύσεις και να μεγιστοποιήσει τις εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας, «καθώς αναδύεται εκ νέου σε παγκόσμια ηγέτιδα» σε αυτό το πεδίο. Διατύπωσε δε την εκτίμηση, ότι το οικοσύστημα (καινοτομίας) της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρηματίες που συμμερίζονται τις αρχές της ολιστικής και συμπεριληπτικής επιχειρηματικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, βασίζεται στους θεσμούς της κυβέρνησης, της βιομηχανίας, των πανεπιστημίων και των πολιτών της, που αποτελούν πηγή εμπιστοσύνης για τους επενδυτές. Όσον αφορά ειδικά την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι, , ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδυτών, επισημαίνοντας ότι μόνο πέρυσι, άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ εισέρρευσαν στη χώρα.

 Αναφερόμενος στη βιομηχανία, είπε ότι Θεσσαλονίκη έχει το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα να προσελκύσει και να διατηρήσει επενδύσεις, λόγω του εύρους της βιομηχανικής δραστηριότητας που είναι παρούσα στην περιοχή. Πρόσθεσε δε, πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της επένδυσης στην πόλη.

Ο ομιλητής συμπλήρωσε λέγοντας ότι η ύπαρξη σημαντικού ανθρώπινου ταλέντου στη Θεσσαλονίκη, συνδέεται με τα σημαντικά πανεπιστήμιά της, ενώ τόνισε ότι η ελληνική διασπορά, ιδίως στις ΗΠΑ, λειτουργεί σαν πρέσβειρα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας και είναι απαράμιλλη η δέσμευσή της για την αύξηση της ευημερίας στην πατρίδα. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι πολύ υπερήφανη για τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν» είπε χαρακτηριστικά._

 Την συζήτηση συντόνιζε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας.