Βελτιωμένο κατά 834 εκατ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 393 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 355 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα». Αν και, ενώ σε ταμειακούς όρους τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρων είναι σημαντικά αυξημένες κατά 336 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, καταγράφεται μείωση κατά 689 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (744 εκατ. ευρώ) αφορά σε δαπάνες για τόκους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι αυξημένες κατά 39 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, τα νομικά πρόσωπα εμφανίζουν μειωμένα έσοδα κατά 324 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες κατά 103 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 343 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίζονται αυξημένα έσοδα κατά 448 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 130 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα τους να είναι πλεονασματικό και αυξημένο κατά 315 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό ύψους 405 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το α’ πεντάμηνο του 2017. Στα ασφαλιστικά ταμεία καταγράφονται αυξημένα έσοδα κατά 318 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 574 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την επιδείνωση του ταμειακού πρωτογενούς πλεονάσματός τους κατά 257 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 344 εκατ. το α’ πεντάμηνο του 2018 έναντι αύξησης κατά 248 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχε σημαντικά ευνοϊκότερη επίπτωση στο πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος.