Skip to main content

Μικρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κάτω από τη ζώνη των 850 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν την έκθεση της Standard & Poor’s και να αναμένουν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% στις 844,01 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,24% στις 2.188,79 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 5,25 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 24 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,80% στις 848,24 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,35%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,75%, η Eurobank κατά 1,29% και η Attica Bank κατά 0,85%. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 0,44%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει άνω του 2% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Folli-Follie, Ελλάκτορα και Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties ενισχύεται κατά 0,80%, της Coca-Cola HBC κατά 0,48% και του Τιτάνα κατά 0,55%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση, καθώς η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 31 μονάδες βάσης στο 3,707%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,5 μονάδα βάσης στο 5,269%. Από την πλευρά τους, σχεδόν αμετάβλητα παραμένουν τα 10ετή spreads, τα οποία σημειώνουν αύξηση κατά 0,5 μονάδα βάσης, στις 477,3 μονάδες βάσης.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε στην αναθεώρηση του outlook σε «θετικό» από «σταθερό» προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησής του.

Οι επενδυτές πλέον, μετά και την έκθεση του S&P, αναμένουν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει υψηλή συμβολική αξία, καθώς θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, μετά από τρία έτη απουσίας. «Κλειδί» ωστόσο, αποτελεί το ύψος του επιτοκίου και η ανταπόκριση των επενδυτών στην κίνηση της Αθήνας.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, παράταση έως τις 7 Αυγούστου έλαβε ο διαγωνισμός για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ. Η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν αιτήματος ενός εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών και της σύμφωνης γνώμης της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.

Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Sec, υπογραμμίζει τα εξής: «Η παραμονή στην βραχυπρόθεσμη υπερτιμημένη ζώνη επί ένα μήνα και οι καθοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών “λύγισαν” τον Γενικό Δείκτη την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να χαλάνε την “μεγάλη εικόνα”. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληρωθούν τιμές κάτω από τις 810 μονάδες, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες σύστημα σημάτων πώλησης από τους κινητούς μέσους βραχυπρόθεσμης διάρκειας».

naftemporiki.gr