Skip to main content

Αντιστάθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Αντιστάσεις κράτησαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, σε μία ημέρα που η αγορά ομολόγων κινήθηκε πολύ υποτονικά σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα αμερικανικά funds και οι Αμερικανοί επενδυτές απουσίασαν, λόγω της εθνικής αργίας της 4ης Ιουλίου.

Αποτέλεσμα στην ΗΔΑΤ να καταγραφεί ένας από τους μικρότερους όγκους συναλλαγών μόλις στα ο 2 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, διατηρώντας στην πλειοψηφία τους τα ίδια επίπεδα με αυτά από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς τίτλου παρέμεινε στο 2,04% (έκανε ένα πέρασμα και από το 2,03% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης), με το spread όμως έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να ανοίγει κατά 2 μονάδες βάσης, στις 244 μονάδες βάσης, εξαιτίας της υποχώρησης του γερμανικού bund.

Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε και ο βραχυπρόθεσμος τίτλος με λήξη το 2022 με την απόδοσή του στο 0,57%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 1,02% όπως και την Τετάρτη, με το 7ετές ομόλογο να αποτελεί εξαίρεση καθώς η απόδοσή του ανέβηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,28% από 1,26% την Τετάρτη.

Χθες σημειώθηκε άλλο ένα ιστορικό χαμηλό ρεκόρ καθώς η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου έκλεισε στο -0,40% όσο είναι και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε και μέχρι το -0,409%, σχεδόν μία μονάδα βάσης χαμηλότερα από το επίπεδο του επιτοκίου της ΕΚΤ.

Η Γερμανία έγινε μέλος μίας κλειστής ομάδας, αυτής με τις χώρες που οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο των κεντρικών τραπεζών, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Η πλειοψηφία των ομολόγων της Ευρωζώνης παρουσίασε μικρές μεταβολές, με την απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας να παραμένει στα χαμηλά από το 2016, διαμορφούμενη στο 1,67%.

Σε νέα έκδοση ομολόγων προχώρησαν Γαλλία και Ισπανία, αντλώντας 10 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.