του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Ουδεμία συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πόσω μάλλον για το χρέος, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, μέχρι τα μέσα του 2018.
Το μήνυμα αυτό έστειλε μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Χάγη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα, πράγματι θα χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση» για την έμφαση στους φόρους
«Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε με νόημα, ερωτηθείς για την έμφαση στους φόρους, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχει προβληματική σχέση ανάμεσα στους φόρους και τα αντισταθμιστικά οφέλη στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι έως ότου η ελληνική κυβέρνηση βρει -και πρέπει- τη χρυσή τομή, δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να λένε «δεν πληρώνω τους φόρους μου».
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες διαβουλεύσεις στην ελληνική υπόθεση, ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, από μακροπρόθεσμος, κατέστη μεσοπρόθεσμος, που σημαίνει τα επόμενα 10 χρόνια. Όπως είπε, μετά το 2018, και εφόσον θα έχουν όλα εξελιχθεί ομαλά με το πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί αποκλιμάκωση του στόχου, σταδιακά στο 2,5% και 2% του ΑΕΠ.
«Για το χρέος, μέχρι το 2018 ισχύει ό,τι συμφωνήσαμε» υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας: «Και αυτό, το ξέρει πολύ καλά η ελληνική κυβέρνηση».
Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει λόγο να μην πειστεί από τις προβολές της Κομισιόν, που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016, οι οποίες -όπως είπε- παρ’ όλη τη συνήθη κριτική, επιβεβαιώνονται ως αξιόπιστες.
Μένει να το δούμε, ανέφερε ερωτηθείς για ενδεχόμενη εφαρμογή του «κόφτη»
«Μένει να το δούμε» σημείωσε, κληθείς από τη «Ν» να προβλέψει αν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάρτιο-Απρίλιο.
Παράλληλα, ερωτηθείς ποια είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα ενόψει της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν επιθυμεί να την οριοθετήσει, διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος… η ελληνική κυβέρνηση να ρίξει λιγότερο βάρος στις υπόλοιπες προτεραιότητες του προγράμματος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν δίστασε να παραλληλίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τις λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη οι οποίες «υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν».
«Στις περιπτώσεις αυτές, ο κυνισμός των ψηφοφόρων είναι εντονότερος στο τέλος της ημέρας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Αν το πρόγραμμα βγει εκτός τροχιάς, η νέα αξιολόγηση θα καθυστερήσει περισσότερο»
«Αν το πρόγραμμα βγει ξανά από την τροχιά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης» είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ, στον οποίο νωρίτερα είχαν τεθεί οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού οι οποίες φωτογράφιζαν τους θεσμούς ως υπεύθυνους για την καθυστέρηση της 1ης αξιολόγησης.
Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα ότι το ΔΝΤ συμμετείχε και συμφώνησε -έκανε λόγο για τηλέφωνο του εκπροσώπου του Ταμείου στην Κριστίν Λαγκάρντ- στις συζητήσεις που κατέληξαν στην τελευταία συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και για το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.