Από την έντυπη έκδοση
Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]
Εντός του πρώτου διαστήματος του φθινοπώρου εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης ότι θα ξεκινήσει η επιχειρησιακή λειτουργία του Ταμείου Συνεπενδύσεων (Equi Fund), καθώς αυτή τη στιγμή οι προπαρασκευατικές ενέργειες για τη συγκρότηση των υποταμείων του βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Μέσω του Ταμείου εκτιμάται ότι θα διοχετευθούν χρηματοδοτικές ενισχύσεις ύψους άνω του ενός (1) δισ. ευρώ για καινοτόμες και υποσχόμενες επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Το ύψος των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί για το Equi Fund ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κατά 200 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο και κατά 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο είναι και ο διαχειριστής του Ταμείου.
Στο πλαίσιο του Equi Fund, το οποίο θα αποτελεί μια ευρύτερη «επενδυτική πλατφόρμα», θα συσταθούν 12 υποταμεία, με το καθένα από αυτά να καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων. Η επενδυτική πλατφόρμα, δηλαδή το Equi Fund, θα απαρτίζεται από τρία «παράθυρα», και συγκεκριμένα ένα για τον τομέα της καινοτομίας και δύο για τους τομείς της γενικής επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για τα «παράθυρα»:
α) Innovation window
β) Early stage Venture Capital Funds και
γ) Growth Stage Private Equity Funds.
Εκ των αρχικών πόρων, ύψους 260 εκατ. ευρώ, που έχουν δεσμευτεί για το Ταμείο Συμμετοχών, τα 80 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το πρώτο «παράθυρο», τα 100 για το δεύτερο και τα υπόλοιπα 80 για το τρίτο «παράθυρο». Ωστόσο, τα ποσά αυτά θα πολλαπλασιαστούν, καθώς αναμένεται στην πορεία να συμμετάσχουν και άλλοι θεσμικοί επενδυτές και βέβαια από τα κονδύλια που θα εισφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της συνεισφοράς τους στα υποταμεία.
Η καινοτομία
Στο πρώτο «παράθυρο», δηλαδή το «καινοτομίας», προβλέπεται να δημιουργηθούν αρχικά δύο υποταμεία. Το Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Fund – TT Fund) και το Ταμείο Επιτάχυνσης (Accelerator Fund).
Το Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας στοχεύει στην ενίσχυση έργων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους.
Η ενίσχυση μπορεί να εστιάζει σε επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, στην ίδρυση τεχνοβλαστών (spin-off, spin-out), στην εκμετάλλευση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκχωρήσεις δικαιωμάτων κ.λπ. Το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.
Αντίστοιχα, το Ταμείο Επιτάχυνσης στοχεύει ομάδες-έργα ή και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, χώρους συν-εργασίας (co-working spaces), δομές στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα κ.λπ. Στόχος κατά τη λειτουργία του ταμείου επιτάχυνσης είναι να παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε δράσεις όπως η συμβουλευτική (mentoring – coaching) και η δικτύωση (networking) μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων με το επενδυτικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό οικοσύστημα να ενδυναμωθούν. Ομοίως το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.
Η γενική επιχειρηματικότητα
Για την ενίσχυση της γενικής επιχειρηματικότητας θα «ανοίξουν», όπως προαναφέρθηκε, δύο «παράθυρα» και συγκεκριμένα τα:
* Early stage Venture Capital Funds
* Growth Stage Private Equity Funds
Σημειώνεται ότι σε κάθε «παράθυρο» της γενικής επιχειρηματικότητας θα συσταθούν από 2 έως 4 υποταμεία.
Τα υποταμεία της γενικής επιχειρηματικότητας θα απευθύνονται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Εφόσον μια επιχείρηση επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση η οποία θα αξιολογείται.
Αν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε το υποταμείο στο οποίο θα εμπίπτει η δραστηριότητα της επιχείρησης θα προχωρά στη χρηματοδότηση της επιχείρησης, με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο. Βέβαια, το Ταμείο, ή το κάθε υποταμείο, θα μπορεί να κινείται κι αυτό προς την κατεύθυνση αναζήτησης επιχειρήσεων-επενδυτικών στόχων, ή και ακόμα στη χρηματοδότηση μιας επιχειρηματικής ιδέας.
Αυστηρά κριτήρια
Οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το Equi Fund θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και η παρακολούθηση συνεχής, αφού ο στόχος του Ταμείου δεν είναι απλά η ενίσχυση μιας επιχείρησης αλλά και η δημιουργία υπεραξίας-κερδών, ώστε εν συνεχεία, με τη μορφή της ανακύκλωσης των πόρων, να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης κι άλλων επιχειρήσεων.
Η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων θα είναι περιορισμένου χρόνου (σ.σ.: κατά μέσο όρο πέντε έτη). Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το Ταμείο θα αποχωρεί από την επιχείρηση, πουλώντας τις μετοχές του είτε στην ίδια (την επιχείρηση) είτε σε κάποιο άλλον επενδυτή.