Skip to main content

ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος

Ανοδικά κινήθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,0 μονάδες (από 100,8), επίδοση ωστόσο που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (102,1).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους περισσότερους κλάδους είναι ήπια ανοδικές, με ισχυρότερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρουσιάζει ενίσχυση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Όπως επισημαίνεται, αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9,5 ετών. Η έρευνα του Ιουνίου ενσωματώνει την επίδραση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, καθώς και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καταγράφεται θετική αποτίμηση των εκλογικών εξελίξεων. Παρόμοια πορεία άλλωστε του σχετικού δείκτη έχει υπάρξει σε συνάρτηση με όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων πολλών ετών. Στην ενίσχυση των προσδοκιών των καταναλωτών συνέβαλαν και οι πρόσφατες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά που τους αφορούν. Επιπρόσθετα η πρόωρη προκήρυξη εκλογών δεν φαίνεται να προκάλεσε αναταράξεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετεκλογικά και οι άμεσες ενέργειές της, εκτιμάται ότι όχι μόνο θα καθορίσουν τις οικονομικές εξελίξεις βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως θα οριοθετήσουν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αυτό το πλαίσιο αναμένεται να επηρεάσει τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε κατεύθυνση και ένταση οι οποίες θα αποτυπωθούν από την έρευνα του Ιούλιου. Αναλυτικότερα:

  • στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες μεταβλήθηκε οριακά θετικά, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα
  • στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα βελτιώθηκαν οριακά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες κινήθηκαν ήπια πτωτικά
  • στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται έντονα, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να υποχωρούν.
  • στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται αισθητά, ενώ και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται ηπιότερα
  • στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται, όπως και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αμετάβλητη παραμένει η πρόθεση για αποταμίευση, ενώ οριακά αυξάνεται ο δείκτης για την ανεργία.

Ε.Ε. – Ευρωζώνη: Ήπια επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη (κατά 1,9 μον., στις 103,3 μον.), και αντίστοιχα κινήθηκε και στην Ε.Ε. (κατά 1,5 μον., στις 102,3) μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται κυρίως από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-2,7) και λιγότερο στις Υπηρεσίες (-1,1) και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,7).

Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες ενισχύθηκαν αισθητά στις Κατασκευές (+3,6) ενώ ηπιότερα αλλά ανοδικά κινήθηκαν στο Λιανικό εμπόριο (+1,0). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ο δείκτης κινήθηκε πτωτικά. Πιο έντονα υποχώρησε στην Γερμανία (-2,9), ηπιότερα στην Ιταλία και στην Ολλανδία (-1,5 και στις δύο) και ακόμα λιγότερο στην Γαλλία (-1,0) και στην Ισπανία (-0,6).

Στην Ε.Ε., η μικρότερη υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της αισθητής βελτίωσης του δείκτη στην Πολωνία (+1,9) και την οριακή βελτίωση του κλίματος στο Ην. Βασίλειο (+0,6). Σε τομεακό επίπεδο, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος στην Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες επηρέασε λιγότερο τη μεταβολή του κλίματος στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα η αύξηση του κλίματος στις Κατασκευές ήταν ηπιότερη και το Λιανικό κινήθηκε αντίθετα (-2,3). Οι προσδοκίες στην απασχόληση διέφεραν καθώς παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στις Υπηρεσίες, βελτιώθηκαν στο Λιανικό εμπόριο και ενισχύθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό στις Κατασκευές.